Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Korišćenje čitača ekrana za pravljenje obrasca u programu OneNote

Ovaj članak je namenjen osobama koje koriste program čitača ekrana kao što su Windows Narrator, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite Microsoft podršku.

Koristite OneNote za veb tastaturu i čitač ekrana da biste kreirali novi Microsoft Forms direktno iz beležnice. Testirali smo ga sa naratorom u programima Microsoft Edge i JAWS i NVDA u pregledaču Chrome, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana i veb pregledačima sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Saznaćete i kako da ugradite obrazac u OneNote za veb beležnicu.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft 365.

 • Kada koristite OneNote za veb, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog OneNote za veb pokrenutih u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristićete kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne OneNote za veb.

U ovoj temi

Započinjanje novog obrasca

Možete početi sa kreiranjem novog obrasca direktno iz programa OneNote za veb.

 1. Prijavite se na Microsoft 365 nalog.

 2. U pregledaču otvorite OneNote za veb u koju želite da umetnete obrazac.

 3. Pritisnite taster F11 da biste se prebacili na prikaz celog ekrana.

 4. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+taster sa Windows logotipom+N, Y, 5. Okno Obrasci za OneNote otvara se sa desne strane ekrana. Fokus je na dugmetu Prijavi se. Pritisnite taster Enter.

 5. Čućete: "Create a new form" (Kreirajte novi obrazac). Pritisnite taster Enter. Nova stranicaMicrosoft Forms otvoriće se u veb pregledaču.

 6. Da biste obrascu dodali naslov, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Obrazac bez naslova", pritisnite razmaknicu, a zatim otkucajte naslov. Da biste dodali opcionalni opis za obrazac, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Opis obrasca, uređivanje" i otkucajte opis.

  Napomena: Naslovi obrazaca mogu da imaju do 90 znakova. Opisi obrazaca mogu da imaju do 1000 znakova.

 7. Sada možete da dodate pitanja u obrazac. Uputstva o tome kako da dodate pitanja potražite u članku Dodavanje pitanja u obrazac. Vaš rad se čuva dok kreirate obrazac, a novi kreirani obrazac se pojavljuje na vrhu liste Moji obrasci u oknu Obrasci za OneNote.

Dodavanje pitanja u obrazac

Kada dodate osnovne informacije, spremni ste da počnete da dodajete pitanja u obrazac.

 1. U obrascu pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dodaj novo" i pritisnite taster Enter. Čućete: "Izbor".

 2. Razvije se meni tipa pitanja. Da biste odabrali tip pitanja, uradite nešto od sledećeg:

  1. Da biste izabrali pitanje izbora, pritisnite taster Enter.

  2. Da biste izabrali pitanje Tekst, Ocena ili Datum, pritiskajte taster Tab dok ne čujete tip koji želite i pritisnite taster Enter.

  3. Da biste pristupili dodatnim opcijama na kraju menija Dodaj novo, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Skupljeno je dugme 'Još'", a zatim pritisnite taster Enter. Da biste pregledali opcije, koristite tastere sa strelicama nadole i nagore, a zatim pritisnite taster Enter da biste izabrali opciju.

 3. Fokus se premešta na tekstualno polje pitanja. Čućete: "Naslov pitanja". Otkucajte pitanje.

 4. Ako ste izabrali pitanje izbora, dodajte prve dve opcije u pitanje. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Tekst opcije izbora" i otkucajte tekst opcije. Ponovite za drugu opciju.

  Da biste dodali dodatne opcije, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dodaj opciju", pritisnite taster Enter i dodajte tekst opcije kao što je navedeno iznad.

 5. Da biste prilagodili pitanja, možete da uradite nešto od sledećeg:

  1. Da biste omogućili ispitanicima da izaberu više opcija, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Više odgovora" i pritisnite razmaknicu.

  2. Da biste dobili tekstualno pitanje, da biste dozvolili ispitanicima da unose više redova teksta, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dugačak odgovor" i pritisnite razmaknicu.

  3. Da biste odgovor na pitanje učinili obaveznim, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Obavezno" i pritisnite razmaknicu.

 6. Da biste dodali dodatna pitanja, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dodaj novo" i pritisnite taster Enter. Zatim po potrebi ponovite korake od 2. koraka.

Testiranje obrasca

Da biste testirali obrazac, prebacite se na pregled, odgovorite na pitanja i prosledite obrazac.

 1. U obrascu pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Pregled" i pritisnite taster Enter.

 2. Da biste se kretali kroz Pregled, pritisnite taster Tab. U zavisnosti od tipa pitanja, možete otkucati odgovore ili izabrati opcije.

 3. Kada završite, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Prosledi" i pritisnite taster Enter.

 4. Da biste se vratili na obrazac u režimu za uređivanje, pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Dugme 'Nazad'", a zatim pritisnite taster Enter.

Ugradnja obrasca u beležnicu

Obrazac možete da umetnete na stranicu beležnice odmah nakon kreiranja ili kasnije. 

 1. U OneNote za veb pritisnite taster F11 da biste se prebacili u režim celog ekrana.

 2. Idite na stranicu i postavite ga na stranicu gde želite da ugradite obrazac.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  1. Ako je okno Obrasci za OneNote skriveno, pritisnite kombinaciju tastera Alt+taster sa Windows logotipom+N, Y, 5 da biste ga otvorili.

  2. Ako je okno Obrasci za OneNote već otvoreno, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete: "Dugme 'Zatvori'".

 4. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete obrazac koji želite da ugradite.

 5. U Naratoru isključite režim skeniranja. Ako koristite ČITAČ JAWS ili NVDA, prebacite se sa virtuelne navigacije na navigaciju u fokusu. Zatim, da biste ugradili obrazac na stranicu, pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Dugme 'Umetni'", a zatim pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje novog obrasca u programu Microsoft Forms

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa Microsoft Forms

Tasterske prečice u programu OneNote

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u Microsoft Forms

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u programu OneNote

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×