Korišćenje čitača ekrana za pravljenje obrasca u programu OneNote

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje obrasca u programu OneNote

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite OneNote za veb uz tastaturu i čitač ekrana da biste Microsoft Forms novi obrazac direktno iz beležnice. Testirali smo ga sa čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Saznaćete i kako da uglonite obrazac u OneNote za veb beležnicu.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Kada koristite OneNote za veb, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog OneNote za veb pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulaženje u komande i izlaz iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne OneNote za veb.

U ovoj temi

Započinjanje novog obrasca

Novi obrazac možete početi da kreirate direktno iz OneNote za veb.

 1. Prijavite se na Microsoft 365 nalog.

 2. U pregledaču otvorite OneNote za veb u koju želite da umetnete obrazac.

 3. Pritisnite taster F11 da biste se prebacili u prikaz celog ekrana.

 4. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+taster sa Windows logotipom+N, Y, 5. Okno Obrasci za OneNote se otvara sa desne strane ekrana. Fokus je na dugmetu Prijavi se. Pritisnite taster Enter.

 5. Čujete: "Kreiranje novog obrasca". Pritisnite taster Enter. U veb pregledačuMicrosoft Forms nova stranica stranice.

 6. Da biste obrascu dodali naslov, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Obrazac bez naslova", pritisnite razmaknica, a zatim otkucajte naslov. Da biste dodali opcionalni opis za obrazac, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Opis obrasca, uređivanje" i otkucajte opis.

  Napomena: Naslovi obrazaca mogu da imaju do 90 znakova. Opisi obrasca mogu da imaju do 1000 znakova.

 7. Sada možete da dodate pitanja u obrazac. Uputstva o tome kako da dodate pitanja možete daante u dodavanje pitanja uobrazac . To što radite se čuva dok kreirate obrazac i novi kreirani obrazac pojavljuje se na vrhu liste Moji obrasci u oknu Obrasci za OneNote.

Dodavanje pitanja u obrazac

Kada dodate osnovne informacije, spremni ste da počnete da dodajete pitanja u obrazac.

 1. U obrascu pritiskate taster Tab dok ne čujete "Dodaj novo" i pritisnite taster Enter. Čuće se: "Izbor".

 2. Razvije se meni tipa pitanja. Da biste odabrali tip pitanja, uradite nešto od sledećeg:

  1. Da biste izabrali pitanje sa ponudom, pritisnite taster Enter.

  2. Da biste izabrali pitanje Tekst,Ocena iliDatum, pritiskjte taster Tab dok ne čujete tip koji želite, a zatim pritisnite taster Enter.

  3. Da biste pristupili dodatnim opcijama na kraju menija Dodavanje novog, pritiskaj taster Tab dok ne čujete "Skupljuje se dugme 'Još'" i pritisnite taster Enter. Da biste pregledali opcije, koristite tastere sa strelicama nadole i nagore, a zatim pritisnite taster Enter da biste izabrali opciju.

 3. Fokus se premešta na tekstualno polje pitanja. Čujete: "Naslov pitanja". Otkucajte pitanje.

 4. Ako ste izabrali pitanje sa ponudom, dodajte prve dve opcije u pitanje. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Tekst opcije izbora", a zatim otkucajte tekst opcije. Ponovite za drugu opciju.

  Da biste dodali dodatne opcije, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Dodaj opciju", pritisnite taster Enter i dodajte tekst opcije kao što je navedeno iznad.

 5. Da biste prilagodili pitanja, možete da uradite nešto od sledećeg:

  1. Za pitanje sa ponudom, da biste dozvolili ispitanicima da izaberu više opcija, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Više odgovora" i pritisnite razmaknica.

  2. Za tekstualno pitanje, da biste dozvolili ispitanicima da unose više redova teksta, pritiskate taster Tab dok ne čujete "Dugačak odgovor" i pritisnite razmaknicu.

  3. Da biste odgovor na pitanje postavili obavezno, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Obavezno" i pritisnite razmaknicu.

 6. Da biste dodali dodatna pitanja, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Dodaj novo" i pritisnite taster Enter. Zatim po potrebi ponovite korake od 2. koraka.

Testiranje obrasca

Da biste testirali obrazac, prebacite se na pregled, odgovorite na pitanja i prosledite obrazac.

 1. U obrascu pritiskate kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Preview" (Pregled) i pritisnite taster Enter.

 2. Da biste prešli na Pregled,pritisnite taster Tab. U zavisnosti od tipa pitanja, možete da otkucate odgovore ili da izaberete opcije.

 3. Kada završite, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Prosledi" i pritisnite taster Enter.

 4. Da biste se vratili u obrazac u režimu za uređivanje, pritiskjte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Dugme 'Nazad'", a zatim pritisnite taster Enter.

Ugojite obrazac u beležnicu

Obrazac možete da umetnete na stranicu beležnice odmah nakon što ga kreirate ili kasnije. 

 1. U OneNote za veb pritisnite taster F11 da biste se prebacili u režim celog ekrana.

 2. Prešli na stranicu i položaj na stranici gde želite da ugronite obrazac.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  1. Ako je okno Obrasci za OneNote skriveno, pritisnite alt+taster sa Windows logotipom+N, Y, 5 da biste ga otvorili.

  2. Ako je okno Obrasci za OneNote već otvoreno, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete: "Dugme 'Zatvori'".

 4. Pritiskate taster Tab dok ne čujete obrazac koji želite da u ugrađene.

 5. U Naratoru isključite režim skeniranja. Uz JAWS ili NVDA, prebacivanje sa virtuelne navigacije na navigaciju u fokusu. Zatim, da biste ubrisli obrazac na stranicu, pritisnite taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Dugme 'Umetni'", a zatim pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pravljenje novog obrasca u funkciji Microsoft Forms

Osnovni zadaci pri korišćenju čitača ekrana u funkciji Microsoft Forms

Tasterske prečice u programu OneNote

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i čitanje u programu Microsoft Forms

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i selidu u oneNote

Tehnička podrška za korisnike sa poteškoćama

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×