Korišćenje čitača ekrana za pravljenje table kalendara u programu Outlook

Ovaj članak je namenjen osobama sa oštećenjima vida ili kognitivnih sposobnosti koje koriste program čitača ekrana kao što su programi kompanije Microsoft: „Narator“, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite Outlook na vebu uz tastaturu i čitač ekrana da biste napravili tablu u prikazu "Kalendar" kako biste upravljali najvažnijim zadacima i događajima. Testirali smo ga sa Naratorom u programima Microsoft Edge i JAWS i NVDA u pregledaču Chrome, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana i veb pregledačima sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Saznaćete kako da kreirate tablu i organizujete sve na jednom mestu – kalendarima, listama zadataka, lepljivim beleškama, vezama, ciljevima, pa čak i podsetnicima. O tabli razmišljajte kao o vizuelnom planeru koji možete da dizajnirate kako god želite tako što ćete premeštati i dodavati stavke oko njega.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Ova tema pretpostavlja da je okno za čitanje isključeno.

 • Kada koristite Outlook na vebu, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog Outlook na vebu pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulaženje u komande i izlaz iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne Outlook na vebu.

 • Trenutno ažuriramo Outlook.office.com (Outlook na vebu). Neki ljudi već koriste novi Outlook, a za druge klasična verzija će biti podrazumevano iskustvo dok ne dovršimo ažuriranje. Dodatne informacije potražite ovde: Pronalaženje pomoći za Outlook na vebu. Budući da se uputstva u ovoj temi odnose na novo iskustvo, preporučujemo da se prebacite sa klasičnog iskustva na novi Outlook. Da biste se prebacili na novi Outlook, pritiskajte Ctrl + F6 dok ne čujete „Komanda, isprobajte novi Outlook“, a zatim pritisnite Enter. Ako čujete „Traka sa alatkama sa komandama“ umesto „Komanda, isprobajte novi Outlook“, već koristite novi Outlook.

 1. U Outlook na vebu pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+2 da biste otvorili kalendar. Čujete "Učitano", a zatim broj događaja u izabranom kalendaru.

 2. U glavnom prozoru Kalendar pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete "Pređi na opcije prikaza kalendara", a zatim pritisnite taster Enter. Zatim pritiskjte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Opcije prikaza kalendara, stavka menija, skupljeno", a zatim pritisnite razmaknica. Otvara se meni prikaza kalendara.

 3. Koristite tastere sa strelicama nadole i nagore da biste pregledali opcije dok ne čujete "Stavka podmenija 'Tabla'", a zatim pritisnite taster Enter.

 4. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Nova tabla", a zatim pritisnite taster Enter da biste je izabrali. Čujete: "Unesite ime". Otkucajte ime za tablu.

 5. Jednom pritisnite taster Tab. Čujete "Dugme Kreiraj", a zatim pritisnite taster Enter. Tabla se kreira, a fokus se vraća na glavni prozor Kalendar.

 6. Prilagodite tablu tako što ćete dodati omiljene stavke. Da biste dodali stavke, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Opcije prikaza kalendara". Zatim koristite tastere sa strelicama dok ne čujete "Skupila stavka menija 'Dodaj na tablu'" i pritisnite taster Enter. Sada uradite nešto od sledećeg:

 • Ako želite da dodate više kalendarskih stavki i vidite različite kalendare jedan pored drugog, pritisnite tastere sa strelicama nadole i nagore dok ne čujete "Stavka menija, Kalendar", a zatim pritisnite taster Enter da biste izabrali.

 • Ako želite da dodate postojeće liste zadataka iz fascikle To Do na tablu, pritisnite tastere sa strelicama nadole i nagore dok ne čujete "Stavka menija, lista zadataka", a zatim pritisnite taster Enter da biste je izabrali.

 • Ako želite da pratite različite vremenske zone da biste ostali povezani sa porodicom, prijateljima i kolegama širom sveta, pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Prikaži sve", a zatim pritisnite taster Enter. Pritiskate tastere sa strelicama nadole i nagore dok ne čujete "Stavka menija, sat", a zatim pritisnite taster Enter da biste nešto izabrali.

 • Ako želite da saznate kako da na sve načine izbacite prikaz table, pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Prikaži sve", a zatim pritisnite taster Enter. Pritiskjte tastere sa strelicama nadole i nagore dok ne čujete "Stavka menija, saveti", a zatim pritisnite taster Enter da biste pravili izbor.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje stavki na tablu u programu Outlook

Učenje rasporeda prikaza table kalendara u prikazu Outlook sa čitača ekrana

Tasterske prečice za Outlook

Osnovni zadaci pri korišćenju čitača ekrana sa kalendarom u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i Outlook kalendar

Tehnička podrška za korisnike sa poteškoćama

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru

Pitajte zajednicu >

Pronalaženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×