Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Za Narator, ugrađeni Windows ekrana, postoji niz saveta i trikova koji će vam možda biti od koristi kada koristiteMicrosoft 365 za veb aplikacije.

Saveti: 

  • Da biste saznali kako da počnete sa radom u Naratoru, idite na Kompletan vodič za Narator.

  • Da biste prikazali tasterske prečice (tasterske komande) na klasičnoj traci u Word za veb,Excel za veb,PowerPoint za veb iOneNote za veb, pritisnite kombinaciju tastera Alt+tačka (.).

Word za veb

Navigacija. Da biste se Word za veb komandama u programu , koristite taster Tab, kombinaciju tastera Shift+Tab i taster Enter. Koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 za premeštanje fokusa između trake sa komandama i sadržaja dokumenta.

Tekst. U prikazu za čitanje, pritisnite taster Tab da biste prešli na komandu Prikaži dokument u pristupačnijim režimu . Pritisnite taster Enter, a zatim ponovo pritisnite taster Enter da biste otvorili dokument viši u PDF dokumentu. U prikazu za uređivanje izaberite ceo dokument (Ctrl+A). Narator čita oblikovanje teksta, kao što je boja pozadine, boja fonta, veličina i stil kada pritisnete kombinaciju tastera Caps lock+0.

Napomena: Narator ne čita oblikovanje kao što su zaglavlja, stilovi, tabele, liste, pravopisne greške i poravnavanje.

Hiperveze. Hiperveze rade, ali ih Narator ne identifikuje kao veze tokom čitanja dokumenta.

Obogaćeni mediji. Narator čita video zapise kao slike. Izaberite sadržaj pomoću shift+strelica nalevo, nadesno, nagore ili nadole da bi narator izbacio slike (korišćenje tastera sa strelicama neće raditi). Narator čita alternativa tekst za video zapise i slike.

Excel za veb

Navigacija. Da biste se Excel za veb komandama u programu , koristite taster Tab, kombinaciju tastera Shift+Tab i taster Enter. Koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 za pomeranje fokusa između trake sa komandama i koordinatne mreže ćelija.

Koordinatna mreža ćelija. Koristite taster Tab ili tastere sa strelicama da biste se premeštali sa ćelije na ćeliju. Izaberite ćeliju ili opseg koji će Narator pročitati. Narator čita oblikovanje teksta, kao što je boja pozadine, boja fonta, veličina i stil kada pritisnete kombinaciju tastera Caps lock+0.

Listovi: dodavanje, brisanje i preimenovanje kartica. Pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete "Dugme 'Pomeri se na prvi list'", a zatim pritisnite taster Tab da biste prešli na kartice listova. Kada je fokus na kartici lista, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10 ili taster Windows meni da biste nabavili dodatne opcije kao što su "Umetni", "Izbriši", "Preimenuj" i "Sakrij/otkrij".

Grafikoni: tip grafikona, naslov alternativnog teksta i opis. Narator čita grafikone kao slike, uključujući ime grafikona i opis alatke, ali ne i druge detalje.

Formule. Pritisnite taster F2 u ćeliji i koristite kombinaciju tastera Ctrl+A da biste izabrali formulu.

Komentari. Narator čita komentar nakon čitanja sadržaja ćelije.

Hiperveze. Narator čita tekst i odredište veze nakon čitanja sadržaja ćelije.

Izvedene tabele. Koristite taster Tab ili tastere sa strelicama ili dodirnite ili kliknite da biste izabrali ćeliju u izvedenoj tabeli. Zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste otvorili okno „Polja“ izvedene tabele. Koristite tastere sa strelicama da biste se pomerali sa jednog dugmeta polja na drugo i pritisnite taster Enter da biste izabrali polje. Pritisnite taster Tab da biste prešli na niži deo okna gde koristite tastere sa strelicama za pristup kontekstualnim komandama. Pritisnite taster Esc da biste zatvorili kontekstualne menije.

Napomena: Narator ne čita sledeće vrste elemenata: tabele, uslovno oblikovanje i module „slicer“ i kontrole obrazaca.

PowerPoint za veb

Navigacija. Da biste se PowerPoint za veb komandama u programu , koristite taster Tab, kombinaciju tastera Shift+Tab i taster Enter. Koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste premestili fokus na različite delovePowerPoint za veb interfejsa (na primer, sa slajda na okno sa sličcama) i da biste se pomerali u sadržaj slajda i iz njega.

Okno sa sličicama. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste prebacili fokus na okno sa sličcama, a zatim pritisnite taster Tab ili koristite tastere sa strelicom nagore/nadole za pomeranje kroz slajdove. Da biste uredili izabrani slajd, pritisnite jednom kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste se pomerili do beležaka govornika na slajdu (ako je oblast za beleške otvorena), a zatim još jednom da biste se pomerili do sadržaja slajda.

Beleške govornika. Pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 sve dok ne izaberete beleške govornika.

Tekst na slajdu. Narator čita tip čuvara mesta i njegov sadržaj. Narator čita oblikovanje teksta, kao što je boja pozadine, boja fonta, veličina i stil kada pritisnete kombinaciju tastera Caps lock+0.

SmartArt. Narator čita sadržaj SmartArt grafike. Pritisnite taster Enter da biste uredili SmartArt tekst.

Objekti na slajdu, kao što su oblici, okviri za tekst, slike i grafikoni. Narator čita oblike okvira za tekst i informacije o slikama.

Komentari. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste pomerili fokus na traku sa komentarima. Pritisnite taster Tab da biste prikazali prikaz, pritisnite taster Enter, a zatim pritisnite taster Tab da biste prikazali komentare > Okno za komentare. Ako je okno za komande već otvoreno, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste fokus pomerili do njega.

Nije podržano. Narator ne čita sadržaj slajdova u prikazu za čitanje, prikazu projekcije slajdova ili oknu za napomene. Umesto toga, u prikazu za čitanje idite na > Pomoć > Režim pristupačnosti za prikaz strukture koji je dostupan čitačima ekrana. Kod mnogih vrsta objekata (na primer slika, medija i grafikona) narator prepoznaje dati objekat samo kao „čuvar mesta za objekat“. Kod drugih vrsta objekata (kao što su Microsoft 365 za veb likovni oblici) narator uopšte ne čita objekat. Kod hiperveza, narator čita tekst veze i odredište, ali na vezu ne može da se klikne. Narator ne čita greške u pisanju koje je otkrila provera pravopisa.

OneNote za veb

Navigacija. Da biste se OneNote za veb komandama u programu , koristite taster Tab, kombinaciju tastera Shift+Tab i taster Enter. Koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 za pomeranje fokusa između trake sa komandama i sadržaja beležnice. Da biste se na stranici premeštali iz jednog kontejnera u drugi, pritisnite Ctrl+A tri puta, a zatim koristite taster Tab i kombinaciju tastera Shift+Tab za pomeranje napred-nazad između kontejnera za beležke.

Kartice odeljaka i stranica. Pritiskate taster Tab za pomeranje kroz kartice odeljaka i stranica. Da biste razvili ili skupili odeljak, pritisnite Enter dok je kartica odeljka izabrana. Da biste skočili na sadržaj stranice, pritisnite Enter dok je kartica stranice izabrana. Kada odete u odeljak zaštićen lozinkom, pritisnite Enter i otkucajte lozinku.

Pretraga. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Prazan red", a zatim otkucajte termin za pretragu.

Tekst. Najlakši način da čitate stranicu je da koristite Ctrl+A da biste izabrali sav sadržaj na stranici (pritisnite Ctrl+A tri puta).

Mastilo (crteži). Narator čita crteže intelikom kao slike.

Nije u potpunosti podržano. Narator čita sadržaj liste sa znakovima za nabrajanje ili oznake bez ukazivanja na to da li se radi o listi stavki ili označenoj stavci. Narator čita sadržaj tabele bez ukazivanja na redove ili kolone.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×