Kreiranje obrasca u programu Access

Kreiranje obrasca u programu Access

Obrasci u programu Access su kao vitrine u prodavnici koje olakšavaju pregled i biranje potrebnih stavki. Dizajn obrasca je vrlo bitan jer su obrasci objekti pomoću kojih vi i ostali korisnici dodajete, uređujete ili prikazujete podatke uskladištene u Access stonoj bazi podataka. Dobro dizajnirani obrasci su bitni za efikasnost i pravilno unošenje podataka ako će sa Access stonom bazom podataka raditi više korisnika.

Access stonu bazu podataka možete kreirati na nekoliko načina, a ovaj članak će vas uputiti na nekoliko uobičajenih načina.

Napomena: Informacije u ovom članku se ne odnose na „Access veb baze podataka“ i „Access veb aplikacije“.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Kreiranje obrasca od postojeće tabele ili upita u programu Access

Kreiranje praznog obrasca u programu Access

Kreiranje razdeljenog obrasca u programu Access

Kreiranje obrasca koji prikazuje više zapisa u programu Access

Kreiranje obrasca koji sadrži podobrazac u programu Access

Kreiranje obrasca za navigaciju u programu Access

Dodatne informacije

Kreiranje obrasca od postojeće tabele ili upita u programu Access

Da biste kreirali obrazac od postojeće tabele ili upita u bazi podataka, u Oknu za navigaciju kliknite na tabelu ili upit koji sadrži podatke za obrazac i zatim na kartici Kreiranje kliknite na dugme Obrazac.

Access kreira obrazac i prikazuje ga u prikazu rasporeda. Možete da menjate dizajn obrasca, recimo možete da prilagodite veličinu okvira za tekst tako da odgovara podacima ako je to potrebno. Više informacija potražite u članku o korišćenju alatke za rad sa obrascima.

Kreiranje praznog obrasca u programu Access

 1. Da biste kreirali obrazac bez kontrola i već oblikovanih elemenata, na kartici Kreiranje, izaberite Prazno. Access će otvoriti prazan obrazac u prikazu rasporeda i prikazati okno Lista polja.

 2. U oknu Lista polja kliknite na znak plus (+) pored tabela koje sadrže polja koja želite da vidite na obrascu.

 3. Dvaput kliknite na polje ili ga prevucite na obrazac da biste ga dodali obrascu. Držite pritisnut taster CTRL i kliknite mišem na više polja, a onda ih prevucite na obrazac u isto vreme da biste dodali više polja odjednom.

  Napomena: Redosled tabela u oknu Lista polja može se menjati u zavisnosti od toga koji deo obrasca je trenutno izabran. Ukoliko ne možete dodati polje u obrazac, pokušajte da izaberete neki drugi deo obrasca i ponovo pokušajte da dodate polje.

 4. Koristite alatke iz grupe Kontrole na kartici Alatke za raspored obrazaca da biste obrascu dodali logotip, naslov, broj stranice ili vreme i datum.

 5. Ukoliko želite da obrascu dodate više kontrola, kliknite na dugme Dizajn i koristite alatke iz grupe Kontrole.

Kreiranje razdeljenog obrasca u programu Access

Razdeljeni obrazac prikazuje podatke na dva načina u isto vreme — u prikazu obrasca i u prikazu lista sa podacima. Rad sa razdeljenim obrascima vam pruža pogodnosti oba tipa obrazaca u jednom obrascu. Na primer, možete koristiti deo obrasca prikaz lista sa podacima da brzo pronađete zapis, a onda ga pregledati ili urediti u prikazu obrasca. Oba prikaza su povezana sa istim izvorom podataka i uvek se međusobno sinhronizuju.

Razdeljeni obrazac u Access bazi podataka za računare

Da biste kreirali novi razdeljeni obrazac pomoću alatke ‚‚Razdeljeni obrazac", u oknu za navigaciju kliknite na tabelu ili upit koji sadrži podatke, a zatim na kartici Kreiranje kliknite na dugme Više obrazaca i izaberite opciju Razdeljeni obrazac.

Access kreira obrazac i možete ga menjati. Na primer, možete da prilagodite veličinu okvira za tekst tako da odgovara podacima ako je to potrebno. Više informacija o radu sa razdeljenim obrascem potražite u članku o kreiranju razdeljenog obrasca.

Kreiranje obrasca koji prikazuje više zapisa u programu Access

Obrazac sa više stavki, koji je poznat i kao kontinuirani obrazac, koristan je ako želite obrazac koji prikazuje više zapisa, a prilagodljiviji je od lista sa podacima. Za kreiranje koristite alatku ‚‚Više stavki".

 1. U oknu za navigaciju izaberite tabelu ili upit koji sadrži podatke koje želite da vidite u obrascu.

 2. Na kartici Kreiranje izaberite stavke Više obrazaca > Više stavki.

Access kreira obrazac i prikazuje ga u prikazu rasporeda. U prikazu rasporeda možete menjati dizajn obrasca dok prikazuje podatke. Na primer, možete da prilagodite veličinu okvira za tekst tako da odgovara podacima. Više informacija potražite u članku Kreiranje obrasca pomoću alatke „Više stavki“.

Kreiranje obrasca koji sadrži podobrazac u programu Access

Kad radite sa povezanim podacima koji su uskladišteni u zasebnim tabelama, često treba da vidite podatke iz više tabela ili upita na jednom obrascu, a podobrasci su pogodan način da to uradite. Pošto ima nekoliko načina za dodavanje podobrasca u zavisnosti od vaših potreba, više informacija potražite u članku Pravljenje obrasca koji sadrži podobrazac (obrazac „jedan-prema-više“).

Kreiranje obrasca za navigaciju u programu Access

Obrazac za navigaciju je jednostavno obrazac koji sadrži kontrolu navigacije. Obrasci za navigaciju su sjajan dodatak bazi podataka, ali kreiranje obrasca za navigaciju je posebno važno ako planirate da objavite bazu podataka na vebu jer se Okno za navigaciju programa Access ne prikazuje u pregledaču.

 1. Otvorite bazu podataka u koju želite da dodate obrazac za navigaciju.

 2. Na kartici Kreiranje, u grupi Obrasci kliknite na opciju Navigacija a zatim izaberite željeni stil obrasca za navigaciju.

Access kreira obrazac, dodaje mu kontrolu navigacije i prikazuje ga u prikazu rasporeda. Više informacija potražite u članku Kreiranje obrasca za navigaciju.

Dodatne informacije

Postoji nekoliko opcija za prilagođavanje obrazaca. Pogledajte da li neke od sledećih odgovaraju vašim potrebama:

Opcije

Pogledajte ovaj članak

Koristite čarobnjak za obrasce da biste kreirali obrazac ako želite da izaberete polja koja će se pojaviti na obrascu.

Kreiranje obrasca pomoću čarobnjaka za obrasce

Dodavanje kartica u obrazac može ga učiniti naizgled organizovanijim i lakšim za korišćenje, posebno ako sadrži veliki broj kontrola.

Kreiranje obrasca sa karticama

Kontrola veb pregledača vam omogućava da prikažete veb stranice na obrascu. Možete povezati kontrolu sa poljima ili kontrolama u bazi podataka kako bi se dinamički utvrdilo koja stranica se prikazuje. Na primer, možete koristiti informacije o adresi iz baze podataka da kreirate prilagođene mape na internet lokaciji za mapiranje ili informacije o proizvodu iz baze podataka da potražite stavke na veb lokaciji dobavljača.

Dodavanje veb pregledanja obrascu

Access smešta kontrole u vodiče pod nazivom rasporedi kako bi vam pomogao da poravnate kontrole na obrascu. Saznajte kako da premestite kontrole i promenite im veličinu ponaosob.

Premeštanje i promena veličine kontrola ponaosob

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×