Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada izvršavate upite podataka u programu Excel, možda ćete želeti da koristite ulaznu vrednost – parametar – da biste naveli nešto o upitu. Da biste to uradili, kreirajte parametarski upit u programu Microsoft Query:

 • Parametri se koriste u odredbi WHERE upita – oni uvek funkcionisaju kao filter za preuzete podatke.

 • Parametri mogu od korisnika tražiti ulaznu vrednost kada se upit pokrene ili osveži, koristi konstantu kao ulaznu vrednost ili koristi sadržaj navedene ćelije kao ulaznu vrednost.

 • Parametar je deo upita koji menja i ne može se ponovo koristiti u drugim upitima.

Napomena    Ako želite drugi način za kreiranje parametarskog upita, pročitajte članak Pravljenje parametarskog upita (Power Query).

Procedura

 1. Izaberite stavku Podaci > preuzmite & transformišite podatke > preuzmite podatke > izdrugih izvora > Iz programa Microsoft Query.

 2. Pratite korake čarobnjaka za upite. Na ekranu Čarobnjak za upite – Kraj izaberite stavku Prikaži podatke ili uredi upit u programu Microsoft Query , a zatim kliknite na dugme Završi. Otvara se prozor Microsoft Query i prikazuje upit.

 3. Izaberite stavku Prikaži> SQL. U SQL dijalogu koji se pojavi pronađite odredbu WHERE – red koji počinje rečju WHERE, obično na kraju SQL koda. Ako ne postoji odredba WHERE, dodajte je tako što ćete otkucati where u novom redu na kraju upita.

 4. Posle odredbe WHERE otkucajte ime polja, operator poređenja (=, <, >, LIKE itd.) i nešto od sledećeg:

  • Za generički odziv parametra otkucajte znak pitanja (?). U odzivu koji se pojavljuje kada se upit pokrene ne prikazuje se korisna fraza.

   SQL prikaz MS Query naglašava odredbu WHERE

  • Za odziv parametra koji ljudima pomaže da obezbede važeći unos, otkucajte frazu pod uglastim zagradama. Fraza se prikazuje u odzivu parametra kada se upit pokrene.

   SQL prikaz MS Query naglašava odredbu WHERE

 5. Kada završite sa dodavanjem uslova sa parametrima u odredbu WHERE, kliknite na dugme U redu da biste pokrenuli upit. Excel traži da obezbedite vrednost za svaki parametar, a zatim Microsoft Query prikazuje rezultate.

 6. Kada budete spremni da učitate podatke, zatvorite prozor Microsoft Query da biste vratili rezultate u Excel. Otvara se dijalog Uvoz podataka.

  Import Data dialog box in Excel

 7. Da biste pregledali parametre, izaberite stavku Svojstva. Zatim u dijalogu Svojstva veze, na kartici Definicija izaberite stavku Parametri.

  Dijalog "Svojstva veze"

 8. Dijalog Parametri prikazuje parametre koji se koriste u upitu. Izaberite parametar u okviru Ime parametra da biste pregledali ili promenili kako se dobija vrednost parametra. Možete da promenite odziv parametra, unesete određenu vrednost ili navedete referencu ćelije.

  Dijalog "Parametar MS upita"

 9. Kliknite na dugme U redu da biste sačuvali promene i zatvorili dijalog Parametri, a zatim u dijalogu Uvoz podataka kliknite na dugme U redu da biste prikazali rezultate upita u programu Excel.

Sada radna sveska ima parametarski upit. Svaki put kada pokrenete upit ili osvežite njegovu vezu sa podacima, Excel proverava parametar da bi dovršio odredbu WHERE upita. Ako parametar traži vrednost, Excel prikazuje dijalog Unošenje vrednosti parametra radi prikupljanja unosa – možete otkucati vrednost ili kliknuti na ćeliju koja sadrži vrednost. Takođe možete da navedete da vrednost ili referenca koju navedete uvek treba da se koriste i ako koristite referencu ćelije, možete da navedete da Excel treba automatski da osveži vezu sa podacima (tj. ponovo pokrene upit) svaki put kada se promeni vrednost navedene ćelije.

Takođe pogledajte

Prilagođavanje parametarskog upita

Kreiranje parametarskog upita (Power Query)

Kreiranje padajuće liste

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×