Sadržaj
×

Možete da pomognete ljudima da efikasnije rade u radnim listovima pomoću padajućih lista u ćelijama. Padajuće liste omogućuju ljudima da izaberu stavku sa liste koju kreirate.

Pregledač ne podržava video.

 1. U novom radnom listu otkucajte stavke koje želite da prikažete na padajućoj listi. U idealnom slučaju ćete imati stavke liste u Excel tabeli. Ako to ne uradite, možete brzo da konvertujete listu u tabelu tako što ćete izabrati bilo koju ćeliju u opsegu i pritisnuti Ctrl+T.

  Excel tabela koja se koristi kao izvor liste za validaciju podataka

  Napomene: 

 2. Izaberite ćeliju u radnom listu u koju želite da postavite padajuću listu.

 3. Idite na karticu Podaci na traci, a zatim na stavku Validacija podataka.

  Napomena: Ako ne možete da izaberete stavku Validacija podataka, radni list je možda zaštićen ili se deli. Otključajte određene oblasti zaštićene radne sveske ili zaustavite deljenje radnog lista, a zatim ponovo pokušajte da izvršite 3. korak.

 4. Na kartici Postavke, u polju Dozvoli kliknite na dugme Lista.

 5. Kliknite u polje Izvor, a zatim izaberite opseg liste. Naš smo postavili na list pod imenom „Gradovi“, u opsegu A2:A9. Imajte na umu da smo izostavili red zaglavlja zato što ne želimo da to bude opcija za izbor:

  Opcije liste za validaciju podataka

 6. Ako je u redu da ćelija ostane prazna, potvrdite polje Zanemari prazne ćelije.

 7. Potvrdite polje Padajuća lista unutar ćelije.

 8. Izaberite karticu Unesite poruku.

  • Ako želite da poruka iskoči kada se klikne na ćeliju, potvrdite polje Prikaži ulaznu poruku prilikom izbora ćelije, a zatim otkucajte male poruke u polja (do 225 karaktera). Ako ne želite da se poruka pojavljuje, obrišite polje za potvrdu.

   Opcija „Unesite poruku“ za validaciju podataka

 9. Izaberite karticu Obaveštenje o grešci.

  • Ako želite da poruka iskače kada neko otvori nešto što se ne nalazi na vašoj listi, potvrdite izbor u polju Prikaži grešku nakon unosa nevažećih podataka, izaberite opciju iz polja Stil i otkucajte naslov i poruku. Ako ne želite da se poruka prikaže, opozovite izbor u polju za potvrdu.

   Opcije poruka o greškama padajuće liste za validaciju podataka

 10. Niste sigurni koju opciju da izaberete u polju Stil?

  • Da biste prikazali poruku koja na sprečava unošenje podataka koji se ne nalaze na padajućoj listi, kliknite na ikonu Informacije ili „Upozorenje“. Ikona „Informacije“ će prikazati informacije uz pomoć sledeće ikone Poruka prikazuje ikonu „Informacije“, ali ne sprečava ljude da naprave izbor na padajućoj listi, a ikona „Upozorenje“ će prikazati informacije uz pomoć sledeće ikone Poruka prikazuje ikonu „Upozorenje“, ali ne sprečava ljude da naprave izbor na padajućoj listi.

  • Da biste sprečili unošenje podataka koji se ne nalaze na padajućoj listi, kiknite na dugme Zaustavi.

   Napomena: Ako ne dodate naslov ili tekst, po podrazumevanoj vrednosti naslov će glasiti „Microsoft Excel“, a poruka: „Vrednost koju ste uneli nije važeća. Neko od korisnika je ograničio vrednosti koje se mogu uneti u ovu ćeliju“.

Nakon što kreirate padajuću listu, obezbedite da radi kako želite. Na primer, proverite kako daPromenite širinu kolone i visinu redada bi se prikazale sve stavke.

Ako je lista stavki za vašu padajuću listu na drugom radnom listu i želite da sprečite korisnike da je vide ili da unose izmene, razmotrite sakrivanje i zaštitu tog radnog lista. Za više informacija o tome kako da zaštitite radni list, pogledajte članak Zaključavanje ćelija da bi se zaštitile.

Ako odlučite da želite da promenite opcije na padajućoj listi, pogledajte članak Dodavanje ili uklanjanje stavki na padajućoj listi.

Da biste izbrisali padajuću listu, pogledajte članak Uklanjanje padajuće liste.

Možete da preuzmete primer radne sveske sa više primera validacije podataka kako što je ovaj iz ovog članka. Možete da pratite primere ili da napravite sopstvene scenarije za validaciju podataka. Preuzmite primere validacije podataka u programu Excel.

Unos podataka je brži i precizniji kada ograničite vrednosti u ćeliji na izbore sa padajuće liste.

Padajuća lista sa vrednostima „Visoko“, „Srednje“ i „Nisko“

Počnite tako što ćete napraviti listu važećih stavki na listu i sortirati ili prerasporediti stavke tako da se pojavljuju u željenom redosledu. Zatim te stavke možete da koristite kao izvor za svoju padajuću listu sa podacima. Ako lista nije velika, možete lako da uputite na nju i otkucate stavke direktno u alatki za validaciju podataka.

 1. Kreirajte listu sa važećim stavkama za padajuću listu, otkucanim na listu u jednoj koloni ili redu bez praznih ćelija.

 2. Izaberite ćelije u kojima želite da ograničite unos podataka.

 3. Na kartici Podaci, u okviru Alatke, izaberite stavku Validacija podataka ili Validacija.

  Meni sa podacima Excel trake sa alatkama sa izabranom stavkom „Validacija podataka“

  Napomena: Ako komanda „Validacija“ nije dostupna, list je možda zaštićen ili se radna sveska deli. Postavke validacije podataka ne možete da promenite ako se radna sveska deli ili ako je list zaštićen. Dodatne informacije o zaštiti radne sveske potražite u članku Zaštita radne sveske.

 4. Izaberite karticu Postavke, a zatim u iskačućem meniju Dozvoli izaberite stavku Lista.

 5. Kliknite u polje Izvor, a zatim na listu izaberite listu sa važećim stavkama.

  Dijalog se umanjuje da bi se list lakše video.

 6. Pritisnite taster RETURN ili kliknite na dugme Razvij Dugme „Razvij“ za validaciju podataka  da biste se vratili na dijalog, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Saveti: 

  • Takođe možete da otkucate vrednosti direktno u polju Izvor, razdvojene zarezom.

  • Da biste izmenili listu važećih stavki, jednostavno promenite vrednosti na izvornoj listi ili uredite opseg u polju Izvor.

  • Možete da navedete sopstvenu poruku o grešci da biste odgovorili na nevažeće unose podataka. Na kartici Podaci izaberite stavku Validacija podataka ili Validacija, a zatim izaberite stavku Upozorenje o grešci.

Takođe pogledajte

Primena validacije podataka na ćelije

 1. U novom radnom listu otkucajte stavke koje želite da prikažete na padajućoj listi. U idealnom slučaju ćete imati stavke liste u Excel tabeli.

  Napomene: 

 2. Izaberite ćeliju u radnom listu u koju želite da postavite padajuću listu.

 3. Idite na karticu Podaci na traci, a zatim izaberite stavku Validacija podataka.

 4. Na kartici Postavke, u polju Dozvoli kliknite na dugme Lista.

 5. Ako ste već napravili tabelu sa stavkama padajuće liste. kliknite u polje Izvor, a zatim kliknite i prevucite ćelije koje sadrže te stavke. Međutim, nemojte da uključite ćeliju zaglavlja. Uključite samo ćelije koje treba da se pojave na padajućoj listi. Takođe možete jednostavno da otkucate listu stavki u polju Izvor, razdvojene zarezima na sledeći način:

  Voće,Povrće,Žitarice,Mlečni proizvodi,Užina

 6. Ako je u redu da ćelija ostane prazna, potvrdite polje Zanemari prazne ćelije.

 7. Potvrdite polje Padajuća lista unutar ćelije.

 8. Izaberite karticu Unesite poruku.

  • Ako želite da poruka iskoči kada se klikne na ćeliju, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži poruku i otkucajte naslov i poruku u poljima (do 225 znakova). Ako ne želite da se poruka prikaže, opozovite izbor u polju za potvrdu.

 9. Izaberite karticu Obaveštenje o grešci.

  • Ako želite da poruka iskače kada neko otvori nešto što se ne nalazi na vašoj listi, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži upozorenje, izaberite opciju iz polja Tip i otkucajte naslov i poruku. Ako ne želite da se poruka prikaže, opozovite izbor u polju za potvrdu.

 10. Kliknite na dugme U redu.

Kada kreirate padajuću listu, uverite se da radi na željeni način. Na primer, proverite kako daPromenite širinu kolone i visinu redada bi se prikazale sve stavke. Ako odlučite da želite da promenite opcije na padajućoj listi, pogledajte članak Dodavanje ili uklanjanje stavki na padajućoj listi. Da biste izbrisali padajuću listu, pogledajte članak Uklanjanje padajuće liste.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Primena validacije podataka na ćelije

Sve Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×