Ako imate video zapis koji želite da učinite pristupačnijim, možete sami da kreirate datoteke pomoćnih natpisa u uređivaču teksta kao što je Windows beležnica. Pomoćni natpis je tekst koji se prikazuje nacrtanom tokom vremenskog perioda dok se video reprodukuje.

Pomoćni natpisi mogu da se uskladne u tekstualnoj datoteci sa oznakom tipa datoteke .vtt. Datoteku pomoćnih natpisa možete da napravite sami ili da koristite alatku za pravljenje titla. Ovaj članak opisuje kako da sami napravite datoteku pomoćnih natpisa u beležnici. Kreiranje datoteke natpisa ne odgovara svima, ali je prikladan za pravljenje samih zadataka.

Da biste na mreži potražili dostupne alatke i detaljna uputstva, otkucajte "kreiraj vtt datoteku" u pretraživaču.

Funkcija pomoćnih natpisa u programu PowerPoint 2016 je dostupna samo za Office 2016"Klikni i pokreni" instalacije; Instalacije zasnovane na MSI-u nemate funkciju pomoćnog natpisa.

 1. Otvorite Office 2016 aplikaciju.

 2. U meniju Datoteka izaberite stavku Nalog.

 3. Na Office 2016"Klikni i pokreni" instalacije imaćete dugme Opcije ažuriranja.

  Instalacije zasnovane na tehnologiji MSI nemaju dugme Opcije ažuriranja. Videćete samo dugme O programu <za> aplikacije.

  Instalacije „Klikni i pokreni“ na stranici „Nalog“ imaju dugme „Opcije ažuriranja“. Instalacije zasnovane na MSI-ju nemaju to dugme.

Imenuj datoteku

Beležnica se koristi uz Windows. Pokrenite aplikaciju tako što će ukucati Beležnica u polju Cortana Pitaj me bilo šta ili tako što će tražiti program Beležnica u "Start" meniju.

Kada otvorite program "Beležnica", sačuvajte početnu datoteku pomoćnih natpisa pod imenom u sledećem formatu:

MyClosedCaptions.en.vtt

Uobičajena praksa je da uključite kôd za dvoslova, kao što je "en" (za engleski) ili "es" (za španski). Oznaka tipa datoteke mora da bude ".vtt".

 1. U dijalog Čuvanje kao, u programu Notepad unesite ime u polje Ime datoteke – uključujući oznaku tipa datoteke .vtt – i celo ime oglušite pod znake navoda.

 2. U polju Sačuvaj kao tip izaberite stavku Sve datoteke (*.*). Ove radnje obezbeđuju da se datoteka sačuva sa neophodnom oznakom tipa datoteke .vtt (a ne sa oznakom tipa datoteke .txt).

  Čuvanje datoteke sa pomoćim natpisima
 3. U polju Kodiranje izaberite UTF-8. (Ova opcija obezbeđuje da se svi složeni znakovi, kao što su međunarodni znakovi, tačno prikazuju na ekranu.) 

  U polju Kodiranje odaberite UTF-8.

Dodavanje sadržaja u datoteku

U prvom redu mora da se kaže:

WEBVTT

Naredne stavke u datoteci nazivaju se "podznaci" i sastoje se od:

 1. Označivač vremena (vreme početka i vreme završetka, razdvojeni "strelicom", -->).

  Svaki označivač vremena je naznačen u ovom formatu: hh:mm:ss.ttt

  Svaku cifru koristite dve cifre za časove (hh), minute (mm) i sekunde (ss). Ta tri su razdvojena dvotačkama (:). Nakon ss sledi tačka i tri cifre za hiljadu sekundi (ttt).

  Traka sa alatkama za reprodukciju video zapisa u prikazu za uređivanje u programuPowerPoint sadrži tajmer koji može da vam pomogne da znate koja vremena početka i završetka da biste naveli u datoteci natpisa:

  Na traci sa alatkama se meri vreme koje vam omogućava da reprodukujete video.

  Samo ne zaboravite da dodate časove (00:) na početak i treću cifru nakon perioda da biste poštoli potreban format vremena.

 2. Tekst koji bi trebalo da se pojavi na ekranu tokom tog vremenskog perioda.

  (Ograničite na maksimalno tri reda teksta da biste se uverili da se sve reči uklapaju na ekranu.)

Primer:   

WEBVTT

00:00:01.000 --> 00:00:05.330
Good day everyone, my name is June Doe.

00:00:07.608 --> 00:00:15.290
This video teaches you how to
build a sand castle on any beach.

U gorenavednom primeru, prvi natpis se pojavljuje kada se video zapis igra u jednoj sekundi i ostaje na ekranu sve dok ne proteče 5,330 sekundi video zapisa. Sledeći natpisi se pojavljuju kada se video zapis igra 7,608 sekundi i ostaje na ekranu sve dok video zapis ne proteče 15,290 sekundi. Drugi natpis je razdeljen na dva reda da bi se osiguralo da izjava nije preširoka da bi se uklopila na ekran.

Dodavanje datoteke natpisa u video

Kada dovršite datoteku pomoćnih natpisa, sačuvajte je. Zatim ste spremni da ga dodate u video u programu PowerPoint.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×