Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak sadrži savete koji će vam pomoći da počnete da radite sa interfejsom za navigaciju u programu OneNote za Windows 10 i OneNote za Mac. 

Jednostavniji izgled – sa više prostora za vaše beleške

Prozor aplikacije OneNote u verzijama operativnog sistema Windows i Mac nudi više prostora za hvatanje beležaka tako što pruža lakši način za kontrolu navigacionog interfejsa. Možete da odaberete da prikažete beležnicu, odeljak i okna za navigaciju stranice kad god vam zatrebaju, a zatim da ih sakrijete ponovo kada završite – na vama je da se fokusirate na svoj rad, svoje misli i ideje.

Traka za navigaciju u programu OneNote za Windows 10

 • Dugme za navigaciju prebacuje okna za navigaciju ( Dugme za navigaciju je uključeno u programu OneNote za Windows 10 ) ili isključeno ( Dugme za navigaciju je isključeno u programu OneNote za Windows 10 ). Kliknite da biste prikazali hijerarhiju u trenutnoj beležnici, da biste se prebacivali između stranica, odeljaka i beležnica, ili da kreirate i organizujete odeljke, stranice i beležnice. Kliknite na dugme ponovo da biste sakrili okna za navigaciju i vratili se na trenutnu stranicu.

 • Dugme Pretraži pruža ulaznu tačku za traženje ključnih reči i fraza na određenim mestima u beleškama – ili u svim beležnicama. Osim teksta, možete da pronađete i sve oznake koje ste primenili na izabrane beleške. Kliknite na bilo koji rezultat pretrage na listi da biste prešli na njegovu lokaciju u beleškama.

 • Dugme za Nedavne beleške prikazuje hronološki spisak stranica koje ste nedavno prikazali ili uredili, kao i odeljke i beležnice u kojima su pronađene. Ovo je korisno kada treba da se brzo prebacujete između stranica u različitim odeljcima ili različitim beležnicama ili kada želite brzo da nastavite sa hvatanjem beležaka na drugom računaru ili uređaju.

  Savet: Dugme "Nedavne beleške" trenutno je dostupno samo u programu OneNote Windows 10. Međutim, ako koristite OneNote za Mac, možete lako da pregledate i otvorite nedavne beleške tako što ćete izabrati stavku Datoteka > Otvori nedavno na traci sa menijima.

Obezbedite brzi pristup beležnicama, odeljcima i stranicama

Ako ste ranije koristili OneNote na računaru ili uređaju, program će se otvoriti na poslednjoj beležnici i stranici na koje ste poslednji put radili.

Da biste prikazali hijerarhiju trenutne beležnice, kliknite na dugme Navigacija Dugme za navigaciju je isključeno u programu OneNote za Windows 10 blizu gornjeg levog u uglu prozora aplikacije OneNote. Stranice i odeljci u trenutnoj beležnici prikazuju se preko dva okna za navigaciju - odeljku sa leve strane i stranicama sa desne. Da biste se prebacili na bilo koju drugu stranicu ili odeljak, kliknite na njihovo ime.

Odeljci i stranice u programu OneNote za WIndows 10

Savet: Možete da kliknete desnim tasterom miša (Windows) ili kontrolno kliknete (Mac) na naslov bilo koje stranice ili odeljka, a zatim odaberite sa više opcija u meniju koji se pojavljuje.

Da biste se prebacili na drugu beležnicu koje ste prethodno otvorili, kliknite na padajuću strelicu za beležnice koja se pojavljuje iznad spiska odeljaka i stranica.

Razvijanje liste "Beležnica" u programu OneNote za Windows 10

Na spisku beležnica koji se otvara, kliknite na ime beležnice koju želite da otvorite. Ako nema drugih prikazanih beležnica na spisku ili ne vidite beležnicu koju želite, kliknite na Još beležnica da biste otvorili sve dodatne beležnice koje su dostupne u oblaku naloga sa kojim ste trenutno prijavljeni u program OneNote.

Lista "Beležnice" u programu OneNote za Windows 10

Savet: Ako je beležnica koju želite na drugom nalogu, pogledajte Prebacivanje između kućnih, poslovnih ili školskih naloga u nastavku ovog članka.

Dodavanje novih odeljaka, stranica i beležnica

U programu OneNote, beležnicama nikada ne ponestaje prostora. Možete lako da dodate još stranica ili odeljaka svakoj beležnici – i možete da dodate nove beležnice da bi razdvojili rad prema temama i projektima, ili lokacijama na kojima ste zabeležili beleške (na primer, kod kuće, u školi ili na poslu).

Počnite tako što ćete kliknuti na dugme za Dugme za navigaciju je isključeno u programu OneNote za Windows 10 da biste prikazali okna za navigaciju, a zatim uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste kreirali novi odeljak u trenutnoj beležnici, kliknite na dugme Dodavanje odeljka na dnu spiska odeljaka.

 • Da biste napravili novu stranicu u trenutnom odeljku, kliknite na dugme Dodaj stranicu na dnu spiska stranica.

 • Da biste kreirali novu belešku, kliknite na padajuću strelicu Beležnice koja se pojavljuje iznad spiska odeljaka i stranica. Na spisku Beležnica koji se otvara, kliknite na dugme Dodaj beležnicu.

Napomena: Korisnici aplikacije OneNote za Mac takođe mogu da koristite i komandu Datoteka > Novo na traci sa menijima da biste kreirali nove odeljke, stranice i beležnice. Pored toga, i OneNote za Mac i OneNote za Windows 10 vam omogućavaju da kreirate nove stavke pomoću tasterskih prečica. Za više informacija, pogledajte povezane veze na kraju ovog članka.

Okna za navigaciju mogu da budu široka ili uska prema vašim željama

Lako možete da promenite veličinu okna za navigaciju da biste ih učinili širim ili užim. To je korisno ako su naslovi odeljaka i stranica često prikazani skraćeno ili ako želite da povećate prostor za hvatanje beleški dok su prikazane trake za navigaciju.

Promena veličine okna za navigaciju u programu OneNote za Windows 10

 1. Postavite pokazivač miša preko vertikalne ivice sa desne strane u oknu za navigaciju čiju veličinu želite da promenite.

 2. Kada se pojavi pokazivač sa duplim strelicama, kliknite i prevucite ivicu okna na levu ili desnu stranu da biste raširili onoliko koliko želite, a zatim otpustite taster miša.

Trenutno pronalaženje beležaka, bez obzira na to gde su smeštene

Najbolje čuvana tajna programa OneNote jeste njegova sposobnost da trenutno pretraži čitav sadržaj bilo koje beležnice – ili čak svih beležnica.

Opcije okna za pretragu u programu OneNote za Windows 10

Počnite tako što ćete kliknuti na dugme za Pretraživanje da biste prikazali okno za navigaciju, a zatim postupite na neki od sledećih načina:

 • U polju za pretragu na vrhu, otkucajte ključnu reč ili frazu za pretragu. Ako ste već tražili nešto slično, možete da vidite predloge za Nedavne pretrage na koje možete da kliknete.

  Savet: U svim verzijama programa OneNote, možete da koristite navodnike oko fraze koju upisujete u polju za pretragu. Time se pronalaze sva pojavljivanja te tačne fraze umesto pojedinačnih reči.

 • Prema podrazumevanim postavkama, OneNote će potražiti tekst koji ste uneli u Sve beležnice koje ste trenutno otvorili. Međutim, možete da postavite opseg pretrage tako što ćete odabrati da pretražite samo Trenutnu beležnicu, samo u Trenutnom odeljku ili samo na Trenutnoj stranici. U programu OneNote za Windows 10, kliknite na padajuću strelicu u okviru polja za pretragu da biste izabrali opseg pretrage. U programu OneNote za Mac, kliknite na ikonu "levak" i zatim izaberite opseg pretrage u meniju koji se pojavljuje.

 • Ispod polja za pretragu i izbora opsega pretrage, kliknite na Stranice da biste videli rezultate pretrage u tekstu beležaka ili kliknite na dugme Oznake da biste pretraživali samo unutar opisnih tekstova oznaka beležaka koje ste primeniti na izabrane beleške (na primer, „Važno” ili „Pitanje”).

 • Ako se pronađe tekst za pretragu, on se pojavljuje na spisku rezultata pretrage. Izaberite bilo koju stavku koju želite da prikažete i OneNote će preći na tu stranicu. Kada završite sa pregledanjem rezultata pretrage, kliknite ponovo na dugme Pretraga da biste zatvorili navigaciju i vratili se na trenutnu stranicu.

Savet: Ne pronalazite to što tražite? Proverite da ste se prijavili na odgovarajućem nalogu, a zatim otvorite beležnice koje želite da pretražite na tom nalogu. Više informacija potražite u članku Prebacivanje između kućnih, poslovnih ili školskih naloga u odeljku odmah ispod.

Prebacivanje između kućnih, poslovnih ili školskih naloga

Da se beležnica pojavi na spisku Beležnica ili da se njene stranice pojave u rezultatima pretrage, morate biti prijavljeni na nalog koji sadrži tu beležnicu i potrebno je da ste otvorili tu beležnicu bar jednom. Ako beležnica koju želite nije uskladištena na koji oblak nalog na koji ste trenutno prijavljeni, trebalo bi da ga dodate ili se prebacite na drugi nalog.

OneNote za Windows 10 omogućava da ostanete prijavljeni na više ličnih, poslovnih ili školskih naloga i da se lako krećete između njihovih beležnica.

 • Da biste prikazali ili promenili naloge koje koristite sa programom OneNote za Windows 10, kliknite na dugme Postavke i dodatne opcije Dugme „Postavke i dodatne opcije“ u programu OneNote u gornjem desnom uglu prozora aplikacije, izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Nalozi. Potvrdite da se nalog koji želite pojavljuje na spisku naloga koja se otvara i kliknite na Dodavanje naloga ako želite da dodate novi nalog.

 • Da biste uklonili nalog koji više ne želite da koristite sa programom OneNote, kliknite da izaberete taj nalog sa spiska, a potom izaberite stavku Odjavi se. Da biste sprečili otvaranje takvih beležnica ponovo, preporučujemo da ih uklonite sa spiska beležnica. Kliknite desnim tasterom miša na ime beležnice koju želite da zatvorite i izaberite stavku Zatvori beležnicu.

Savet: Da biste se prebacivali između naloga u programu OneNote za Mac, kliknite na OneNote > Odjavi se na traci sa menijima da se odjavite sa vašeg trenutnog naloga, a zatim kliknite na dugme OneNote > Prijavite se da se prijavite na nalog koji želite.

Prilagođavanje programa OneNote preko željenih opcija za aplikaciju

Bilo da koristite OneNote na računaru ili na Mac-u, možete lako da prilagodite vaš doživljaj pri radu u programu OneNote tako što ćete odabrati željene dostupne postavke za aplikaciju.

 • U programu OneNote za Windows 10 kliknite na dugme Postavke i dodatne opcije Dugme „Postavke i dodatne opcije“ u programu OneNote u gornjem desnom uglu prozora aplikacije, izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Opcije.

 • Na aplikaciji OneNote za Mac, na traci sa menijima kliknite na stavku OneNote, a zatim na stavku Željene postavke.

Takođe pogledajte

Koja je razlika između verzija programa OneNote?

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×