Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Funkcija MINVERSE daje inverznu matricu za matricu uskladištenu u nizu.

Napomena: Ako koristite aktuelnu verziju sistema Microsoft 365, možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnete ENTER da biste potvrdili formulu kao formulu dinamičkog niza. U suprotnom, formulu morate uneti kao zastarelu formulu niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER da biste je potvrdili. Excel umesto vas umeće vitičaste zagrade na početku i na kraju formule. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Sintaksa

MINVERSE(niz)

Sintaksa funkcije MINVERSE ima sledeće argumente:

  • niz    Obavezno. Niz brojeva sa jednakim brojem redova i kolona.

Primedbe

  • Argument array može biti dat kao opseg ćelija, kao što je A1:C3; kao niz konstanti, kao što je {1;2;3|4;5;6|7;8;9}; ili kao ime opsega odnosno niz konstanti.

  • Ako su neke ćelije u nizu prazne ili sadrže tekst, MINVERSE daje #VALUE! grešku.

  • MINVERSE takođe daje #VALUE! ako niz nema jednak broj redova i kolona.

  • Inverzne matrice, poput determinanti, obično se koriste za rešavanje sistema matematičkih jednačina koje sadrže nekoliko promenljivih. Proizvod neke matrice i njoj inverzne matrice je jedinična matrica – kvadratni niz u kome su dijagonalne vrednosti jednake 1 a sve su ostale vrednosti jednake 0.

  • Kao primer računanja matrica od dva reda i dve kolone, pretpostavite da opseg A1:B2 sadrži slova a, b, c i d koja predstavljaju bilo koja četiri broja. Tabela koja sledi prikazuje inverznu matricu matrice A1:B2.

Kolona A

Kolona B

Red 1

d/(a*d-b*c)

b/(b*c-a*d)

Red 2

c/(b*c-a*d)

a/(a*d-b*c)

  • MINVERSE se izračunava sa preciznošću od približno 16 cifara, što može dovesti do male numeričke greške kada skraćivanje nije završeno.

  • Neke kvadratne matrice se ne mogu obrtati i vratiće #NUM! grešku sa funkcijom MINVERSE. Determinanta za nenadmašnu matricu je 0.

Primeri

1. primer – MINVERSE

2. primer – MINVERSE

Gorenavedene formule morate uneti kao formule niza da bi formule ispravno radile. Kada unesete formulu, pritisnite taster Enter ako imate trenutnu pretplatu na Microsoft 365; U suprotnom, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter. Ako se formula ne unese kao formula niza, dobija se jedan rezultat.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×