MINVERSE (funkcija MINVERSE)

Funkcija MINVERSE Daje inverznu matricu za matricu uskladištenu u nizu.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Microsoft 365, možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formula mora biti uneta kao formula zastarele niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste to potvrdili. Excel umeće uglaste zagrade na početku i kraju formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Sintaksa

MINVERSE(niz)

Sintaksa funkcije MINVERSE ima sledeće argumente:

  • niz    Obavezno. Niz brojeva sa jednakim brojem redova i kolona.

Primedbe

  • Argument array može biti dat kao opseg ćelija, kao što je A1:C3; kao niz konstanti, kao što je {1;2;3|4;5;6|7;8;9}; ili kao ime opsega odnosno niz konstanti.

  • Ako su neke ćelije u nizu prazne ili sadrže tekst, MINISTIH vraća #VALUE! grešku.

  • MINVERSE takođe vraća #VALUE! Greška ako niz nema jednak broj redova i kolona.

  • Inverzne matrice, poput determinanti, obično se koriste za rešavanje sistema matematičkih jednačina koje sadrže nekoliko promenljivih. Proizvod neke matrice i njoj inverzne matrice je jedinična matrica – kvadratni niz u kome su dijagonalne vrednosti jednake 1 a sve su ostale vrednosti jednake 0.

  • Kao primer računanja matrica od dva reda i dve kolone, pretpostavite da opseg A1:B2 sadrži slova a, b, c i d koja predstavljaju bilo koja četiri broja. Tabela koja sledi prikazuje inverznu matricu matrice A1:B2.

Kolona A

Kolona B

Red 1

d/(a*d-b*c)

b/(b*c-a*d)

Red 2

c/(b*c-a*d)

a/(a*d-b*c)

  • MINVERSE se izračunava sa preciznošću od približno 16 cifara, što može dovesti do male numeričke greške kada skraćivanje nije završeno.

  • Neke kvadratne matrice ne mogu se okrenuti i vratiti #NUM! vrednost greške sa MINIVERTOM. Determinantu za matricu koja nije inverpo tabele je 0.

Primeri

Primer 1-MINIVERSE

Primer 2-MINIVERSE

Morate da unesete gorenavedenu formulu kao formule niza da bi ona ispravno funkcionisala. Kada unesete formulu, pritisnite taster ENTER ako imate trenutnu pretplatu na Microsoft 365. u suprotnom, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER. Ako formula nije uneta kao formula niza, vraća se jedan rezultat.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×