MMULT (funkcija MMULT)

Funkcija MMULT daje matrični proizvod dva niza. Rezultat je niz sa istim brojem redova kao kod argumenta niz1 i sa istim brojem kolona kao kod argumenta niz2.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Microsoft 365, možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formula mora biti uneta kao formula zastarele niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste to potvrdili. Excel umeće uglaste zagrade na početku i kraju formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Sintaksa

MMULT(niz1, niz2)

Sintaksa funkcije MMULT ima sledeće argumente:

 • argumenti array1, array2    Obavezno. Nizovi koje množite.

Primedbe

 • Broj kolona u argumentu array1 mora biti isti kao broj redova u argumentu array2 i oba niza moraju da sadrže samo brojeve.

 • Argumenti array1 i array2 mogu da se budu opsege ćelija, konstante niza ili reference.

 • MMULT daje grešku #VALUE! kada:

  • Neke ćelije sadrže tekst ili su prazne.

  • Broj kolona u argumentu array1 se razlikuje od broja redova u argumentu array2.

 • Proizvod matrica niza a od dva niza b i c je:

  Jednačina

  gde je i broj reda a j je broj kolone.

Primeri

Primer 1

Funkcija MMULT – primer 1

Primer 2

Funkcija MMULT – primer 2

Morate da unesete gorenavedenu formulu kao formule niza da bi ona ispravno funkcionisala. Kada unesete formulu, pritisnite taster ENTER ako imate trenutnu pretplatu na Microsoft 365. u suprotnom, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER. Ako formula nije uneta kao formula niza, vraća se jedan rezultat.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Pretplata da biste na najbolji način iskoristili vreme

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×