Moj Outlook.com nalog je hakovan

Ako vam je nalog hakovan, to znači da je neko ukrao vašu lozinku i možda koristi vaš nalog kako bi pristupio vašim ličnim informacijama ili poslao neželjenu e-poštu.

Kako mogu da oporavim svoje naloge?

Redom pratite uputstva u ovom odeljku kako biste oporavili svoj nalog.

Napomena: Možete da uspostavite početne vrednosti naloga pomoću telefona ili drugog računara, ali mnogi hakeri će lozinku dobiti pomoću malvera koji je na vaš računar instaliran bez vašeg znanja. Pre nego što promenite lozinku, proverite jeste li uklonili viruse i malver sa računara. Da biste uspostavili početne vrednosti naloga pomoću telefona ili drugog računara, idite na account.microsoft.com.

1. korak: Brisanje računara od virusa ili malvera pre promene lozinke

Ako imate instaliran dobar antivirusni program, proverite da li je ažuran i skenirajte čitav sistem. Ako na računaru nemate instaliranu antivirusnu aplikaciju, Microsoft vam nudi nekoliko rešenja ako imate Windows 8.1 ili Windows 10.

Ako imate Windows 8.1 ili Windows 10, već imate Windows zaštitnik. Da biste uključili zaštitu od malvera, uradite sledeće:

  1. Izaberite dugme Pokreni Dugme„Start“ menija. .

  2. Na ekranu Početak otkucajte tekst Windows zaštitnik u polje pretraga ili izaberite stavku Windows zaštitnik.

  3. Sledite uputstva na ekranu.

Važno: Bez obzira na to koju ste antivirusnu aplikaciju instalirali, pre promene lozinke obavezno skenirajte čitav računar. Takođe bi trebalo da podesite antivirusnu aplikaciju tako da automatski preuzima ispravke i redovno skenira računar.

2. korak: Promena ili poništavanje lozinke

Kada pokrenete antivirusnu aplikaciju, prijavite se na nalog i promenite lozinku. Uverite se da ste kreirali jaku lozinku.

Ako ne možete da se prijavite, poništite lozinku.

3. korak: Provera postavki naloga

Pošto je neko drugi imao pristup vašem nalogu, uspostavili smo početne vrednosti nekih postavki vašeg naloga. Da biste proverili i promenili postavke naloga, idite na povezanenaloge, prosleđivanjei automatske odgovore.

4. korak: Vraćanje izbrisane e-pošte i kontakata u prethodno stanje

Čim uočimo da je vaš nalog možda hakovan, počinjemo da čuvamo vaše izbrisane poruke na sigurnom mestu.

  1. Izaberite fasciklu Izbrisane stavke.

  2. Na vrhu stranice izaberite stavku Oporavi izbrisane poruke.

    Snimak ekrana dugmeta da oporavite stavke izbrisane iz ove fascikle

Outlook oporavite što je moguće više poruka i stavite ih u fasciklu "Izbrisane stavke". One poruke koje nije moguće oporaviti biće trajno izgubljene.

Napomena: Nije moguće vratiti e-poruke koje su izbrisane sa dečjih naloga. Na taj način, roditelji mogu biti sigurni da će poruke koje su izbrisali sa naloga svoje dece ostati izbrisane.

Ako ste izbrisali neke kontakte, možda ćete moći da ih vratite. Pogledajte tj. Brisanje kontakata ili vraćanje kontakata u prethodno stanje Outlook.com.

5. korak: Sprečavanje budućih hakovanja

Da biste ubuduće sprečili hakovanje naloga, pogledajte tj. zaštita Outlook.com naloga e-pošte.

Kako je haker mogao da ukrade moju lozinku?

Hakeri koriste nekoliko načina da dođu do lozinki za nalog.

  • Malver – Ako ste instalirali program sa Internet koji nije proizvod pouzdanog izdavača (na primer, kada iz nepouzdanog izvora preuzmete novi čuvar ekrana, traku sa alatkama ili neki drugi softver), taj program može da sadrži malver koji evidentira vaše pritiske na taster ili pretražuje sačuvane lozinke na vašem računaru.

  • Napadom na Internet sajtove – Ako hakeri uđu na neki Internet sajt bez dozvole i ukradu informacije o nalogu, mogu da provere da li ste istu lozinku koristili i za druge sajtove.

  • Phishing – Hakeri često šalju e-poruke ili tekstualne poruke koje izgledaju kao da dolaze od zvaničnog izvora da bi naveli ljude da šalju podatke o nalogu.

Informacije o lokaciji za prijavljivanje možete da proverite tako što ćete izabrati stavku Bezbednosne opcije microsoft naloga i izabrati stavku Pregled aktivnosti.

Mogu li da zatvorim Outlook.com nalog?

Savet:  Outlook.com vam omogućava da imate više e-adresa povezanih sa jednim nalogom, a možete da odaberete sa koje e-adrese šaljete e-poštu. Kreiranje alternativnih adresa se koristi na Veb lokacijama ili aplikacijama koje vam nameću registraciju i može pomoći da sačuvate vašu ličnu e-adresu od prodavaca i hakera. Pročitajte više o tome kako da dodate ili uklonite pseudonim e-pošte na Outlook.com.

Ako vam Outlook.com nalog je hakovan i želite da ga zatvorite, morate da zatvorite Microsoft nalog.

Važno: Kada zatvorite Microsoft nalog, vaša e-pošta i kontakti se brišu sa naših servera i nije ih moguće oporaviti i nećete moći da pristupate programu Microsoft usluge kao što su Xbox, Skype i OneDrive pomoću tog naloga.

Ako ste sigurni da želite da zatvorite nalog, pročitajte kako da zatvorite nalog e-pošte na Outlook.com.  

Resursi podrške

Podršku možete da dobijete i od drugih korisnika usluge Outlook.com na forumu zajednice ili da pronađete pomoć tako što ćete izabrati stavku Obraćanje podršci ispod:

Napomena: Moraćete prvo da se prijavite da biste dobili podršku. Ako ne možete da se prijavite, idite na Podršku za nalog.

Dugme „Forum zajednice“ Dugme „Obratite se podršci“

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×