Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Načini oblikovanja radnog lista

U programu Excel, oblikovanje radni list (ili listova) je lakše nego ikad. Možete da koristite nekoliko brzih i jednostavnih načina za kreiranje radnih listova profesionalnog izgleda koji efikasno pokazuju podatke. Na primer, možete da koristite teme dokumenta za uniformu koji će biti na različitim Excel unakrsnim listovima, stilovi za primenu unapred definisanih formata i drugih funkcija za ručno oblikovanje da bi označili važne podatke.

Formatted worksheet

Tema dokumenta je unapred definisani skupa boja, fontovi i efekti (kao što su stilovi linije i efekti popunjavanja) koji će biti dostupni kada oblikujete podatke radnog lista ili druge stavke, kao što su tabele, izvedene tabele ili grafikoni. Za uniformisani i profesionalan izgled, tema dokumenta može da se primeni na sve Excel radne sveske i druge druge Office izdate dokumente.

Preduzeće može da obezbedi temu dokumenta preduzeća koju možete da koristite ili možete da odaberete iz raznih unapred definisanih tema dokumenata koje su dostupne u programu Excel. Ako je potrebno, možete i da kreirate sopstvenu temu dokumenta tako što ćete promeniti sve boje teme, fontove ili efekte na koje se zasniva dokument.

Pre nego što oblikujete podatke na radnom listu, možda ćete želeti da primenite temu dokumenta koju želite da koristite, tako da oblikovanje koje primenite na podatke radnog lista može da koristi boje, fontove i efekte koji su određeni temom tog dokumenta.

Informacije o tome kako da radite sa temama dokumenata potražite u članku Primenjivanje ili prilagođavanje teme dokumenta.

Stil je unapred definisan, često format zasnovan na temi koji možete da primenjujete da biste promenili izgled podataka, tabela, grafikona, izvedenih tabela, oblika ili dijagrama. Ako unapred definisani stilovi ne zadovoljavaju vaše potrebe, možete da prilagodite stil. Za grafikone možete da prilagodite stil grafikona i sačuvate ga kao predložak grafikona koji možete ponovo da koristite.

U zavisnosti od podataka koje želite da oblikujete, možete da koristite sledeće stilove u programu Excel:

 • Stilovi ćelija    Da biste primenili nekoliko oblikovanja u jednom korak i da biste se uverili da ćelije imaju konzistentan oblikovanje, možete da koristite stil ćelije. Stil ćelije je definisani skupa karakteristika oblikovanja, kao što su fontovi i veličine fonta, formati brojeva, ivice ćelija i senčenje ćelija. Da biste sprečili bilo koga od promena u određenim ćelijama, možete da koristite i stil ćelije koji zaključava ćelije.

  Excel ima nekoliko unapred definisanih stilova ćelija koje možete primeniti. Ako je potrebno, možete da izmenite unapred definisani stil ćelije da biste kreirali prilagođeni stil ćelije.

  Neki stilovi ćelija su zasnovani na temi dokumenta koja se odnosi na celu radnu svesku. Kada se prebacite na drugu temu dokumenta, ovi stilovi ćelija se ažuriraju tako da se podudaraju sa novom temom dokumenta.

  Informacije o tome kako da radite sa stilovima ćelija potražite u članku Primenjivanje, kreiranje ili uklanjanje stila ćelije.

 • Table styles    Da biste brzo dodali dizajnerska oblikovanja, profesionalna oblikovanja na Excel tabelu, možete da koristite unapred definisani ili prilagođeni stil tabele. Kada odaberete neki od unapred definisanih stilova iz alternativnog reda, Excel održava obrazac naizmeničnog reda kada filtrirate, krijete ili prerasporedite redove.

  Informacije o tome kako da radite sa stilovima tabele potražite u članku oblikovanje Excel tabele.

 • Stilovi izvedene tabele    Da biste oblikovali izvedenu tabelu, možete brzo da primenjujete unapred definisani ili prilagođeni stil izvedene tabele. Kao i u Excel tabelama, možete da odaberete unapred definisani stil alternativnog reda koji zadržava alternativni obrazac reda kada filtrirate, krijete ili prerasporedite redove.

  Informacije o tome kako da radite sa stilovima izvedene tabele potražite u članku dizajniranje rasporeda i formata izveštaja izvedene tabele.

 • Stilovi grafikona    Na grafikon se primenjuju unapred definisani stil. Excel pruža mnoštvo korisnih unapred definisanih stilova grafikona koje možete da odaberete i možete dalje da prilagodite stil ako je to potrebno tako što ćete ručno promeniti stil pojedinačnih elemenata grafikona. Nije moguće sačuvati stil prilagođenog grafikona, ali ceo grafikon možete da sačuvate kao predložak grafikona koji možete da koristite da biste kreirali sličan grafikon.

  Informacije o tome kako da radite sa stilovima grafikona potražite u članku promena rasporeda ili stila grafikona.

Da biste napravili konkretne podatke (kao što su tekst ili brojevi), možete ručno da oblikujete podatke. Ručno oblikovanje nije zasnovano na temi dokumenta radne sveske, osim ako ne odaberete font teme ili koristite boje teme – ručno oblikovanje ostaje isto kada promenite temu dokumenta. Možete ručno da oblikujete sve podatke u ćeliji ili opseg, ali takođe možete da koristite ovaj metod da biste oblikovali pojedinačne znakove.

Informacije o tome kako da ručno oblikujete podatke potražite u članku oblikovanje teksta u ćelijama.

Da biste razlikovali između različitih tipova informacija na radnom listu i da biste lakše skenirali radni list, možete da dodate ivice oko ćelija ili opsega. Za poboljšanu vidljivost i da privučete pažnju na specifične podatke, možete da osenčite i ćelije sa neprozirnom bojom pozadine ili određenim obrascem boja.

Text with borders and a background color

Ako želite da dodate ћivopisnu pozadinu na sve podatke radnog lista, možete da koristite i sliku kao pozadinu lista. Međutim, nije moguće štampati pozadinu lista – pozadina samo poboljšava prikaz na ekranu na radnom listu.

Informacije o tome kako da koristite ivice i boje potražite u članku:

Primena ili uklanjanje ivica ćelije na radnom listu

Primenjivanje ili uklanjanje senčenja ćelija

Dodavanje ili uklanjanje pozadine lista

Za optimalni prikaz podataka na radnom listu možda ćete želeti da promenite položaj teksta unutar ćelije. Možete da promenite poravnavanje sadržaja ćelije, koristite uvlačenje za bolji razmak ili da prikazujete podatke po drugačijem prikazu rotirajući ga.

Rotiranje podataka je naročito korisno kada su naslovi kolona širi od podataka u koloni. Umesto da kreirate nepotrebne velike kolone ili skraćene nalepnice, možete da rotirate tekst naslova kolone.

Informacije o tome kako da promenite poravnavanje ili položaj podataka potražite u članku ponovna pozicija podataka u ćeliji.

Ako ste već oblikovali neke ćelije na radnom listu na željeni način, možete jednostavno da kopirate oblikovanje u druge ćelije ili opsege. Pomoću komande " Specijalno lepljenje " (kartica početak , grupa Ostava , dugme Nalepi ), možete da nalepite samo formate kopiranih podataka, ali možete da koristite i četkicu za oblikovanje Slika dugmeta (Matična kartica, grupa Ostava ) za kopiranje i lepljenje formata u druge ćelije ili opsege.

Takođe, formati opsega podataka automatski se proširuju na dodatne redove kada unosite redove na kraju opsega podataka koji ste već oblikovali, a formati se pojavljuju u najmanje tri od pet prethodnih redova. Opcija za proširivanje oblikovanja opsega podataka i formula je podrazumevano uključena, ali ga možete uključiti ili isključiti po potrebi (izaberite stavku opcije > datoteka > Advanced > Proširivanje Range i formule (u okviru Opcije uređivanja); ili u slučaju Excel 2007, kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta > > Opcije > AdvancedProširivanje opsega datuma i formule (u okviru Opcije uređivanja)).

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×