Najčešća pitanja o zvuku i video zapisu

Ovaj članak sadrži najčešća pitanja o korišćenju Lync zvuka i video zapisa.

Pošaljite nam povratne informacije ako niste dobili odgovor na svoje pitanje.

U ovom članku

Kako da znam da li su moji uređaji ispravno podešeni?

Lync automatski otkriva audio i video uređaje. Međutim, preporučuje se da proverite pre nego što uputite poziv ili se pridružite sastanku kako biste se uverili da su ispravno podešeni.

Uputstva potražite u članku Podešavanje, testiranje i rešavanje problema sa Lync zvukom.

Vrh stranice

Da li mogu da koristim Lync za upućivanje poziva?

Da, postoje dva načina pozivanja drugih osoba pomoću programa Lync:

 • Lync poziv

 • Korišćenje opcije Tastatura telefona za pozivanje broja.

Lync poziv se upućuje sa vašeg računara na računar neke druge osobe koja takođe koristi Lync (zvuk računara).

 • Lync poziv upućen kontaktu poziva sve uređaje tog kontakta koji su omogućeni za Lync, na primer stoni i laptop računar.

 • Ako vaše preduzeće to podržava, Lync pozive takođe možete da upućujete spoljnim kontaktima. Spoljni odnos sa drugim preduzećima je samo virtuelni savez koji vam omogućava da dodajete korisnike iz drugih preduzeća na spiskove kontakata, da im šaljete trenutne poruke, upućujete audio, video i konferencijske pozive i razmenjujete informacije o prisutnosti.

Lync možete koristiti i za pozivanje obične telefonske linije, baš kao sa tradicionalnim fiksnim telefonom. Započnite poziv tako što ćete koristiti tastaturu za biranje broja (pogledajte sledeći odeljak za detalje) ili tako što ćete pauzirati na slici kontakta i koristiti meni na ikoni telefona da biste odabrali broj za pozivanje.

Više informacija potražite u članku Upućivanje i primanje Lync video poziva.

Vrh stranice

Gde se nalazi tastatura telefona u programu Lync i kako da je koristim?

Koristite tastaturu programa Lync kada:

 • Treba da pozovete broj telefona osoba koje nisu na vašem spisku kontakata.

 • Treba da unesete PIN ili izvršite izbor da biste odgovorili na automatizovani govorni sistem ili kada ste usred konferencijskog poziva.

Tastatura programa Lync dostupna je na dva mesta:

 • U glavnom prozoru programa Lync na kartici Telefon.

  kartica „Tastatura“

 • U prozoru razgovora koji se otvara pri započinjanju poziva. Postavite pokazivač na ikonu telefona/mikrofona da biste videli tastaturu.

  Tastatura

Vrh stranice

Mogu li da uputim telefonski poziv bez dodavanja osobe na spisak kontakata?

Da. Broj telefona možete otkucati u polju za pretragu u okviru prikaza Kontakti ili kartice Telefon i u rezultatima kliknuti dvaput na broj koji želite da pozovete.

Broj možete pozvati i tako što ćete koristiti tastaturu telefona na kartici Telefon, a zatim kliknuti na dugme Pozovi.

Takođe možete pozvati neku osobu tako što ćete je potražiti. Otkucajte ime osobe u polju za pretragu i u rezultatima pretrage pauzirajte na slici te osobe, kliknite na padajući meni pored dugmeta telefona i izaberite opciju pozivanja.

Vrh stranice

Kako da dodam brojeve na moju kontakt karticu?

Brojevi telefona prikazuju se na vašoj kontakt kartici i vidljivi su Lync kontaktima, u zavisnosti od dozvola koje ste odabrali pri dodavanju tih kontakata.

 1. U glavnom prozoru programa Lync kliknite na dugme Opcije i potom izaberite stavku Telefoni.

 2. U okviru Moji brojevi telefona kliknite na polje i otkucajte broj. Koristite samo cifre 0123456789, bez zagrada ili crtica. Kada dodajete međunarodne brojeve, upišite znak + i zatim pozivni broj za zemlju iza kojeg sledi lokalni broj.

 3. Potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored brojeva za koje želite da se prikazuju na vašoj kontakt kartici.

Više informacija potražite u članku Opcije za telefon

Vrh stranice

Koji brojevi telefona su važeći za pozivanje kontakata?

Sledite ove smernice za važeće brojeve telefona:

 • Koristite samo cifre. Crtice, zagrade ili razmaci nisu neophodni. Ako Lync ne prihvata broj telefona, obratite se timu za podršku.

 • Za lokalne pozive pozivajte broj telefona. Možda će najpre biti potrebno da pozovete broj poput 9 da biste napustili preduzeće.

 • Za međumesne pozive otkucajte znak +, a zatim koristite pozivni broj za zemlju, na primer 1 za SAD, iza kojeg sledi pozivni broj grada i broj telefona.

 • U polje za pretragu možete uneti i 1-800 brojeva i brojeve sa abecednim znakovima. Abecedni znakovi se pretvaraju u brojeve za upućivanje poziva.

Vrh stranice

Zašto imam probleme sa zvukom?

Ako postoji neki problem, u prozoru razgovora ili glavnom prozoru programa Lync prikazuje se obaveštenje. Možete kliknuti na obaveštenje da biste dobili više informacija ili predloženih rešenja.

Na primer:

Snimak ekrana audio greške i opcija za proveru

Ako ne dobijate nikakav zvuk, proverite sledeće:

 • Zvučnici su uključeni u programu Lync i na računaru, a jačina zvuka zvučnika je visoka.

 • Telefonska slušalica je na bazi (ako zvuk dobijate preko telefona).

 • Uređaj koji koristite je izabran na kartici Uređaji (postavite pokazivač na ikonu telefona/mikrofona i izaberite karticu Uređaji).

Vrh stranice

Šta da uradim da bi se poboljšao kvalitet zvuka uređaja?

 • Koristite uređaj sa visokim kvalitetom zvuka, zamenite neispravne ili oštećene uređaje i pokrenite instalaciju da biste se uverili da radi ispravno. Preporučujemo da koristite uređaj naveden u članku Telefoni i uređaji kvalifikovani za Microsoft Lync.

 • Važno je da je mikrofon sa poništavanjem šuma postavljen blizu usta, otprilike manje od 1 inča od usta, da bi se otklonila neželjena buka iz pozadine.

 • Većina slušalica ima dugme za podešavanje jačine zvuka u zavisnosti od toga sa kojim audio uređajem su povezane. Ako vi ili drugi pozivaoci čujete zujanje, izvršite probni poziv, a zatim podešavajte postavke na slušalicama dok zujanje ne nestane.

 • Ako koristite zvučnik na telefonu i pozivaoci se žale na buku u pozadini, uverite se da je telefon na ravnoj površini i da ste blizu telefona.

 • Ako koristite dva zasebna uređaja za zvuk (kao što su zvučnici i kamera), pokušajte da ih postavite na odgovarajuće rastojanje kako biste smanjili eho.

 • Preporučujemo da ne upućujete pozive preko bežične veze, virtuelne privatne mreže (VPN) ili usluge daljinskog pristupa (RAS).

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×