Srodne teme
×
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Šta su zamenice? 

Zamenice su reči koje koristimo da zamenimo nečije ime u rečenici, kao što je "on", "ona" ili "one" na engleskom jeziku. 

Primeri:   

 • Tražili su putokaze

 • Rekao sam im da je sastanak u 9:

 • Ova kancelarija je njena

 • On će prisustvovati

Napomene: 

 • Da li treba deliti ili javno prikazati zamenice uvek je na pojedincima. Zamenice nikada ne bi trebalo da dodeljuje jedna osoba drugoj osobi. Na osobi koja ih koristi treba da odluči kada, gde i koje zamenice se koriste – uključujući i to da li će koristiti ovu funkciju.  Znajući da nečije zamenice nisu uvek jednake znanju njihovog rodnog identiteta. Važno je da izbor opcije zamenica kao pojedinačnog korisnika treba da bude opcionalan, a ne obavezan.  

 • Važno je da imate na umu da bi transgenderima i osobama koje nisu binarne, pokrivanje zahteva na radnom mestu, u školi ili u drugim kontekstima, bilo prijatnije da ne delite svoje zamenice. Imajte na umu sve primenljive lokalne zakone, propise i kulturne norme koji mogu predstavljati dodatni rizik za transgendere ili ne-binarne ljude pre nego što odaberete da iskoristite funkciju zamenica. 

Na radnom mestu i dalje

Evo nekih jednostavnih načina da se uverite da koristimo odgovarajuće zamenice na radnom mestu i dalje:

 • Kada se predstavljamo na sastancima ili tokom prezentacija, možemo da uključimo svoje zamenice kao način da modelujemo ovo ponašanje za druge koji možda žele da uče na isti način.

 • Ne spominjite samo zamenice ljudima za koje verujemo da su transgenderi ili ne-binarni. Identitet pola nije nešto što se može pretpostaviti našim početnim opažanjem ili čak znanjem nečijih zamenica. Takođe je važno za one koji nisu transgenderi ili ne-binarni da se predstave sa zamenicima, jer ono kreira inkluzivnije okruženje za nas koji smo trans i ne-binarni.

  Važno:  Uvek treba da bude na pojedincima ako želi da deli svoje zamenice. Zamenice nikada ne bi trebalo da dodeljuje neko drugi drugom. Trebalo bi da bude na osobi koja ih koristi da bi odlučila kada, gde i koje zamenice se koriste. 

 • Pored korišćenja funkcije zamenice , dodavanje zamenica u potpis e-pošte predstavlja još jedan način da vam pokažemo da cenite inkluzivnu i pametnu komunikaciju ili da jednostavno obavestite druge koje zamenice koristite.

Takođe pogledajte

Zamenice na vašem profilu u usluzi Microsoft 365

Najčešća pitanja o zamenici

Kartice profila u usluzi Microsoft 365

Za administratore: Zamenice u usluzi Microsoft 365

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×