Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije NUMBERVALUE u programu Microsoft Excel.

Opis

Konvertuje tekst u broj nezavisno od lokalnog standarda.

Sintaksa

NUMBERVALUE(Tekst, [Znak_za_razdvajanje_decimala], [Znak_za_razdvajanje_grupa ])

Sintaksa funkcije NUMBERVALUE ima sledeće argumente:

 • Tekst    Obavezno. Tekst koji se konvertuje u broj.

 • Znak_za_razdvajanje_decimala    Opcionalno. Znak koji se koristi za razdvajanje celog dela od decimalnog dela broja u rezultatu.

 • Znak_za_razdvajanje_grupa    Opcionalno. Znak koji se koristi za razdvajanje grupisanja brojeva, poput hiljade od stotina i milione od hiljada.

Primedbe

 • Ako argumenti Znak_za_razdvajanje_decimala i Znak_za_razdvajanje_grupa nisu određeni, koriste se znaci za razdvajanje iz trenutnog lokalnog standarda.

 • Ako je više znakova korišćeno u argumentima Znak_za_razdvajanje_decimala i Znak_za_razdvajanje_grupa, koristi se samo prvi argument.

 • Ako je Tekstualni argument prazna niska ("") rezultat će biti 0.

 • Razmaci u Tekstualnom argumentu se zanemaruju čak i ako se nalaze usred argumenta. Na primer vrednost od " 3 000 " funkcija daje kao 3000.

 • Ako se znak za razdvajanje decimala koristi više puta u Tekstualnom argumentu, numberVALUE daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako znak za razdvajanje dolazi pre znaka za razdvajanje decimala u Tekstualnom argumentu, znak za razdvajanje grupa se zanemaruje.

 • Ako znak za razdvajanje grupa dolazi posle znaka za razdvajanje decimala u Tekstualnom argumentu, numberVALUE daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako neki od argumenata nije važeći, numberVALUE daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako se na kraju Tekstualnog argumenta nalazi jedan ili više znakova za procenat (%), oni se koriste za izračunavanje rezultata. Ukoliko ima više znakova za procenat u Tekstualnom argumentu, navedeni broj će se deliti sa 100 onoliko puta koliko ima znakova za procenat na kraju Tekstualnog argumenta isto kao i u formuli. Na primer, =NUMBERVALUE("9%%") daje rezultat (0,0009) isto kao i formula =9%%.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=NUMBERVALUE("2,500,27",",",".")

Daje 2,500.27. Znak za razdvajanje decimala u tekstualnom argumentu u ovom primeru je naveden u drugom argumentu kao zapeta, a znak za razdvajanje grupa je naveden u trećem argumentu kao tačka.

2500,27

=NUMBERVALUE("3,5%")

Daje 0.035. Budući da nisu navedeni opcionalni argumenti, koriste se znaci za razdvajanje decimala i grupa trenutno izabranog lokalnog standarda. Simbol % se ne prikazuje, iako se procenat izračunava.

0,035

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×