Objavljivanje na blog

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Blog je Web lokacija koja omogućava vama ili vašoj organizaciji da brzo razmenjujete ideje i informacije. Blogovi sadrže objave sa datumom koje su poređane obrnutim hronološkim redosledom. Učesnici mogu da komentarišu vaše objave, kao i da daju veze ka zanimljivim lokacijama, fotografijama i srodnim blogovima.

U ovom članku

Pregled

Objave su suštinski deo bloga. Oni su obično naloga kao stavke koje sadrže informacije, ideje i mišljenja. Prikazuju se u hronološkom redosledu, počevši od najnovije objavljene poruke.

Možete da kreirate poruku na SharePoint blogu pomoću Veb pregledača, ako imate dozvolu za doprinošenje listi poruka . Ne treba dodatne alatke ili programa za kreiranje sadržaja, dodavanje slika, primenu oblikovanja i Umetanje hiperveze. Da biste objavili komentara na blogu, morate imati dozvolu za doprinošenje listi Komentari . U nekim slučajevima, komentari moraju da budu odobrene pre nego što će se pojaviti na lokaciji.

Ako Veb pregledač ne podržava ActiveX kontrole, zatim traku sa alatkama oblikovanje možda neće biti dostupna. Međutim, možete da koristite osnovne HTML oznake za oblikovanje teksta u vaših poruka na blogu.

Sadržaj možete objaviti na blog i na sledeći način:

 • Kreiranjem i prosleđivanjem objave u e-poruci. Blog mora biti omogućen za prijem sadržaja iz e-poruka da biste prosledili objavu u e-poruci.

 • Kreiranje poruku korišćenjem kreiranje bloga i objavljivanje alatka koji je kompatibilan sa SharePoint blogovima.

Podrazumevano, blogovima podešene tako da je potrebno odobravanje pre nego što se objavljuju objavljene poruke. To može biti korisno ako brojne osoba objavljuje sadržaj ili ako objave može sadržati osetljivi sadržaj. Podrazumevano, osobe koje imaju dozvolu za upravljanje listama mogu da odobre objave na blogu, ali možete da prilagodite ove postavke.

Vrh stranice

Objavljivanje na blog pomoću Web pregledača

Kada kreirate objavu na blogu, možete je sačuvati kao radnu verziju ako želite da uredite ili pregledate pre nego što druge osobe vide, ili možete da objavite ga odmah, ako imate dozvolu za to.

 1. Na matičnoj stranici bloga, u okviru Alatke za Blog, kliknite na dugme Kreiraj poruku.

 2. U polju naslov otkucajte naslov koji želite za objavu. Naslov se pojavljuje na vrhu poruke na matičnoj stranici i u listi poruka

 3. U odeljku telo , otkucajte ili unesite sadržaj koji želite da uključite u objavljenu poruku. Na traci možete da koristite da biste oblikovali tekst ili Umetanje slika, hiperveza ili tabela.

 4. Na listi kategorija izaberite kategorije koje želite sa liste mogućih kategorija i zatim kliknite na dugme Dodaj. Da biste uklonili kategoriju, sa liste izabrani kategorija izaberite kategoriju, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

 5. U odeljku objavljeno , proverite da li datum i vreme tačne objavljivanja ili promenite postavke neophodne. Objavljivanje datuma navodi gde će se pojaviti objavljene poruke na matičnoj stranici, pošto se objave pojavljuju hronološkim redosledom. Kada prvi put kreirate poruku, naveden je trenutni datum. Ako objavljujete radnu verziju koja je kreirana pre nekoliko dana, možda ćete želeti da biste uredili ovo polje da biste prikazali tačan datum objavljivanja.

  Možete uneti i datum iz budućnosti ako želite da vaša objava bude na vrhu bloga do tog datuma, na primer ako želite da ukažete na neki specijalni događaj ili promociju.

 6. Uradite sledeće:

  • Kliknite na dugme Sačuvaj kao radnu verziju ako želite da sačuvate ono što ste uradili i završite kasnije ili da sačuvate ono što ste uradili kao radnu verziju koja čeka na odobrenje.

  • Kliknite na dugme Objavi da biste objavu odmah objavili.

   Napomene: 

   • Ako nemate dozvole za odobravanje, dugme Objavi neće biti prikazano.

   • Ako je neko podesio listu Objave tako da odobrenje nije potrebno, dugme Sačuvaj kao radnu verziju se neće pojaviti, pa objavu nećete moći da sačuvate kao radnu verziju. Kada kliknete na dugme Objavi, objava će biti vidljiva na blogu.

Vrh stranice

Objavljivanje na blog slanjem e-poruke

Ako je blog podešen da prima objave putem e-poruka, objavu možete kreirati tako što ćete je poslati putem e-poruke koja je adresirana na listu Objave na blogu. Putem poruke će se kreirati objava u listi Objave.

Neophodno je da najpre dobavite adresu liste Objave da biste objavili na blog pomoću programa za e-poštu. U zavisnosti od mogućnosti, e-adresa liste Objave se može pojaviti u adresaru programa za e-poštu. U tom slučaju adresu možete dodati u listu ličnih kontakata programa za e-poštu da biste kasnije mogli lakše da je pronađete. Adresa liste Objave se može pojaviti i u opisu liste.

Ako ne možete da pronađete adresu liste Objave, trebalo bi da proverite kod administratora ili vlasnika lokacije da li je lista podešena da prima objave putem e-poruka, a u slučaju da jeste, da zatražite adresu liste Objave.

 1. U programu za e-poštu otvorite novu e-poruku, a zatim u telo e-poruke upišite tekst koji želite da objavite na blog.

 2. U polje Za ili Cc upišite adresu liste Objave u blogu.

 3. Pošaljite e-poruku. U većini programa za e-poštu poruku ćete poslati ako kliknete na dugme Pošalji.

Ako je lista Objave konfigurisana da prima priloge, u objavu možete uključiti i prilog, tako što ćete priložiti datoteku uz e-poruku.

Vrh stranice

Drugi načini za objavljivanje na blog

Pored upotrebe alatke ugrađen u objavu, možete da koristite programe za objavljivanje koji su kompatibilni sa SharePoint blogovima. Na primer, Microsoft Word 2010 obezbeđuje predložak bloga koji vam omogućava da kreirate i objavljujete blogove SharePoint blog ili neke druge Veb lokacije.

Kada želite da kreirate novu objavu, iz bloga možete da pokrenete kompatibilni program za blogove, a zatim da objavite objavu iz programa za blogove. Kada prvi put pokrenete program za blogove, možda ćete biti upitani da navedete Web adresu bloga ili neke druge postavke za objave. Više informacija potražite u sistemu pomoći u programu za blogove.

 1. Na matičnoj stranici bloga, u okviru Alatke za Blog, kliknite na dugme Pokreni blog program za objavljivanje.

 2. Pratite instrukcije u programu za blogove o kreiranju i objavljivanju objava.

  Blogovi podržavaju uobičajenih interfejsa za programiranje bloga za objavljivanje. Više informacija potražite u članku SharePoint centar za projektante na lokaciji MSDN.

Vrh stranice

Praćenje komentara na vaših poruka na blogu

Čitaoci bloga lako možete da dodate komentare u poruku. Komentar može potrajati obliku pitanje, zahtev za više informacija, komentar i Srodne veze ka dodatnim informacijama na drugu lokaciju ili jednostavno Hvala o odličan objavljenu poruku. Možete da koristite RSS (Really Simple Syndication) ili obaveštenja da biste ostali u toku na komentare da vaših poruka na blogu.

Napomena: Sledeća procedura zahteva dozvolu za uređivanje liste komentari i su hvatanje svih komentara na sve poruke na blogu. Stoga, ako koristite ove procedure na blogu koja ima više autora doprinosi objave, dobićete komentara na svačije objave, a ne samo sopstvene objavljene poruke.

Pretplata na RSS Feed za komentare

Pre nego što možete da primate RSS feedova, administrator servera mora da omogući RSS feedove u centralnoj administraciji i administrator lokacije mora da omogući RSS feedovima za lokacije na stranici Postavke lokacije.

 1. Na matičnoj stranici bloga, u okviru Alatke za Blog, izaberite stavku Upravljanje komentari da biste otišli na listu komentara.

  Ako ne vidite Alatke za Blog, nemate dozvolu za uređivanje liste komentari.

 2. Na listi komentari izaberite karticu Lista na traci.

  Ako Veb pregledač vam omogućava da se pretplatite na prikaz, dugme "RSS traka sa alatkama" možda postaju omogućena u ovom trenutku. Ako je tako, možda ćete moći da kliknite na nju da biste se pretplatili direktno na listu ili biblioteku. Ako ova funkcija nije dostupna u pregledaču, možete slediti korake u ostatku ovu proceduru.

 3. U grupi Deljenje & praćenje kliknite na RSS Feed. Feed se pojavljuje u prozoru pregledača.

 4. Na stranici koja se pojavljuje sledite uputstva za pretplatu na feed. Na primer, kliknite na dugme Pretplati se na ovaj feed.

 5. Sledite dodatna uputstva u čitaču RSS feedova, pregledaču ili programu za e-poštu.

Vrh stranice

Kreiranje obaveštenja za komentare

Možete da podesite obaveštenja za različite tipove promena, koje se kreću od jedne svakoj promeni samo promene koje se javljaju u datoteke koju ste kreirali. Možete da podesite i metod isporuke za obaveštenja tako da se pojavljuju kao poruke u prijemnom poštanskom sandučetu e-pošte ili tekstualne poruke na mobilni telefon.

Možete da primite obaveštenje kao e-poruku, administrator servera mora da konfiguriše odlazne e-pošte u centralnoj administraciji. Slično tome, možete da primite obaveštenje kao tekstualnu poruku, administrator servera mora da omogući postavke usluge SMS/MMS u centralnoj administraciji.

 1. Na matičnoj stranici bloga, u okviru Alatke za Blog, izaberite stavku Upravljanje komentari da biste otišli na listu komentara.

  Ako ne vidite Alatke za Blog, nemate dozvolu za uređivanje liste komentari.

 2. Na listi komentari izaberite karticu Lista na traci.

 3. U grupi Deljenje & praćenje izaberite stavku Obavesti Me i zatim kliknite na dugme Postavi obaveštenje za ovu listu.

 4. U polju Naslov obaveštenja promenite naslov za obaveštenje da nešto što ćete prepoznati kasnije. Na primer, komentara na blogu. Naslov se pojavljuje u redu za temu obaveštenja e-poruke i takođe se koristi za Upravljanje obaveštenjima.

 5. U polju Metodi isporukeodeljka, izaberite željeni metod isporuke za obaveštenja.

Ako Tekst poruke (SMS) opcije su nedostupna, možda nemate i broj mobilnog telefona sačuvane na lokaciji. Da biste sačuvali i broj mobilnog telefona, na vrhu lokacije, kliknite na svoje ime, a zatim kliknite na dugme Postavke lične. Zatim na stranici informacije o korisniku, kliknite na dugme Uredi stavku. Ako ste sačuvali i broj mobilnog telefona i opcije su i dalje neaktivne, lokacije možda nije konfigurisan za odlazne e-pošte i SMS obaveštenja. Obratite se administratoru servera.

 1. Ako je dostupan odeljak Tip promene, odaberite tipove promena o kojima želite da dobijate obaveštenja. Na primer, možete dobijati obaveštenja o svim promenama ili samo kada stavke budu izbrisane.

 2. U odeljku Slanje obaveštenja samo za ove promene navedite da li želite da dobijate obaveštenja o svim tipovima promena ili samo o određenim promenama, na primer u slučaju bilo kakve promene ili samo kada neko promeni stavku koju ste vi kreirali ili nedavno promenili.

 3. U odeljku kada za slanje obaveštenja Odaberite koliko često želite da primate obaveštenja, kao što su odmah ili na vrednost dnevno ili Sedmično rezime i na koji dan ili vreme.

  Za mobilna obaveštenja Odmah poslali je jedina opcija.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×