U programom Power Query možete da objedinite dve ili više kolona u upitu. Možete da objedinite kolone da biste ih zamenili jednom objedinjenom kolonom ili da napravite novu objedinjenu kolonu pored objedinjenih kolona. Možete da objedinite samo kolone tekstualnog tipa podataka. Sledeći podaci se koriste u primerima.

Savet    Dobra ideja je da napravite novu kolonu i zadržite originalne kolone kako biste bolje sprečili greške osvežavanja do kojih može doći tokom puta.

Sample data used to explain the Merge command

Kada objedinite kolone, izabrane kolone se pretvaraju u jednu kolonu koja se zove Objedinjeno. Originalne dve kolone više nisu dostupne. 

U ovom primeru objedinili smo ID porudžbine i ID klijenta.

 1. Da biste otvorili upit, pronađite onaj koji je prethodno učitan iz programnog uređivača Power Query, izaberite ćeliju u podacima, a zatim izaberite stavku Upit > Uredi. Više informacija potražite u temi Kreiranje, učitavanje ili uređivanje upita u programu Excel.

 2. Uverite se da kolone koje želite da objedinite tip podataka "Tekst". Ako je neophodno, izaberite kolonu, a zatim izaberite stavku Transformiši> Tip podataka > Tekst.

 3. Izaberite dve ili više kolona koje treba da objedinite. Da biste izabrali više kolona uzastopno ili nesaglasno, pritisnite kombinaciju tastera Shift+klik ili CTRL+klik na svaku narednu kolonu.

  Redosled izbora postavlja redosled objedinjenih vrednosti.

 4. Izaberite stavku Transformiši> kolone objedinjavanja.

 5. U dijalogu Objedinjavanje kolona navedite razdeljivač za umetanje između svake objedinjene kolone. Možete da izaberete iz unapred definisanih vrednosti za razdvajanje ili da navedete prilagođenu vrednost za razdvajanje.

  Izbor znaka za razdvajanje

 6. Izaberite stavku U redu.

Rezultat

Objedinjena kolona

Objedinjenu kolonu možete da preimenujete tako da za vas ima više smisla. Dodatne informacije potražite u temi Preimenovanje kolone.

Prilagođenu kolonu možete da umetnete u tabelu upita i koristite prilagođenu kolonu da biste efikasno objedinili dve ili više kolona. U ovom slučaju, objedinjene kolone su i dalje dostupne zajedno sa novom objedinjenom kolonom u tabeli upita.

U ovom primeru objedinjumo ID porudžbine i ID kupca razdvojene znakom za razmak.

 1. Da biste otvorili upit, pronađite onaj koji je prethodno učitan iz programnog uređivača Power Query, izaberite ćeliju u podacima, a zatim izaberite stavku Upit > Uredi. Više informacija potražite u temi Kreiranje, učitavanje ili uređivanje upita u programu Excel.

 2. Uverite se da kolone koje želite da objedinite tipa podataka "Tekst". Izaberite stavku> Promeni tip >Tekst.

 3. Izaberite stavku Dodaj kolonu> prilagođenu kolonu. Pojavljuje se dijalog Prilagođena kolona.

 4. Na listi Dostupne kolone izaberite prvu kolonu, a zatim izaberite stavku Umetni. Možete i da kliknete dvaput na prvu kolonu. Kolona se dodaje u polje Prilagođena formula kolone odmah posle znaka jednakosti (=).

  Savet     U polju Formula prilagođene kolone pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + razmaknici da biste prikazali kolone i druge elemente formule.

 5. U polje Formula prilagođene kolone unesite ampersand (&) posle prve kolone koju ste umetnuli.

  Operator "ampersand" (&) koristi se za kombinovanje vrednosti u programskomete Power Query na isti način kao u programu Excel.

 6. Možete da navedete dodatni znak za razdvajanje, na primer znak za razdvajanje, tako što ćete uneti " " posle znaka ampersand (&).

 7. U polje Formula prilagođene kolone unesite znak ampersand (&) posle znaka razmaka.

 8. Na listi Dostupne kolone izaberite drugu kolonu, a zatim izaberite stavku Umetni. Možete i da kliknete dvaput na drugu kolonu. 

  Navođenje formule prilagođene kolone za objedinjavanje vrednosti kolona

 9. Kliknite na dugme U redu.


Rezultat
Prilagođena objedinjena kolona

Prilagođenu kolonu možete da preimenujete tako da za vas ima više smisla. Dodatne informacije potražite u temi Preimenovanje kolone.

Takođe pogledajte

Pomoć za Power Query za Excel

Dodavanje prilagođene kolone

Dodavanje ili promena tipova podataka

Kombinovane funkcije (docs.com)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×