Oblikovanje elemenata grafikona

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da promenite format za pojedinačne elemente grafikona, kao što su oblast grafikona, radna površina grafikona, grupa podataka, ose, naslovi, oznake podataka ili legenda.

Dva skupa alatke su dostupne za oblikovanje elemenata grafikona: okno zadatka oblikovanje i na Traci alatke za grafikone. Za većinu kontrolu, koristite opcije u oknu zadatka Oblikovanje .

Oblikovanje grafikona pomoću okna zadatka "Oblikovanje"

Izaberite element grafikona (na primer, grupe podataka, ose ili naslovi), desnim tasterom miša i izaberite stavku Oblikuj < element grafikona >. Okno " Oblikovanje " se pojavljuje sa opcijama koje prilagođeni su za izabrani element grafikona.

Okno zadatka „Oblikovanje ose“

Kliknuti male ikone na vrhu okna se pomera na druge delove okna sa više opcija. Ako kliknete na element grafikona, videćete da se okno zadatka automatski ažurira na novi element grafikona.

Na primer, da biste oblikovali osu:

 1. Kliknite desnim tasterom miša na osu grafikona i izaberite stavku Oblikuj osu.

  Meni koji se dobija desnim klikom miša „Oblikovanje ose“

 2. U oknu zadatka Oblikovanje ose , izvršite željene promene.

  Okno zadataka možete da premestite ili da mu promenite veličinu da bi vam bilo lakše da radite sa njim. Kliknite na ševron u gornjem desnom uglu.

  Gornji deo okna „Oblikovanje ose“ sa istaknutim ševronom

  • Izaberite stavku Premeštanje i prevucite okno na novu lokaciju.

  • Izaberite stavku Veličina i prevucite ivicu okna da biste mu promenili veličinu.

Oblikovanje grafikona pomoću trake

 1. U grafikonu, kliknite na dugme da biste izabrali element grafikona koji želite da oblikujete.

 2. Na kartici " Oblikovanje " u okviru Alatke za grafikone, uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavku Popuna oblika da biste primenili različite popune boje ili preliva boje, slikom ili teksturom na element grafikona.

   Dugme "Popuna oblika"

  • Izaberite stavku Obris oblika da biste promenili boje, debljine ili stila element grafikona.

   Dugme "obris oblika"

  • Izaberite stavku Efekti oblika da biste primenili specijalnih vizuelnih efekata na element grafikona, kao što su senke, kosine ili 3-D rotaciju.

   Dugme "efekti oblika"

  • Izaberite stil koji želite da primenite unapred definisani oblik stil, na kartici Oblikovanje , u grupi Stilovi oblika . Da biste videli sve dostupne oblika stilove, kliknite na dugme još dugme Slika dugmeta .

   Grupa „Stilovi oblika“

  • Da biste promenili oblikovanje teksta grafikona, izaberite tekst, a zatim odaberite opciju na maloj traci sa alatkama koja se pojavljuje. Ili, na kartici Početak , u grupi Font izaberite oblikovanje koje želite da koristite.

  • Da biste koristili WordArt stilovi da biste oblikovali tekst, izaberite tekst, a zatim na kartici Oblikovanje , u grupi WordArt stilovi izaberite WordArt stil da biste primenili. Da biste videli sve dostupne stilove, kliknite na dugme još dugme Slika dugmeta .

   Grupa "WordArt stilovi"

Možete da koristite dijalogu < Element grafikona > Oblikovanje da biste izmenili oblikovanje ili možete da primenite unapred definisani ili prilagođeni oblik stilove. Takođe možete da oblikujete tekst u element grafikona.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Promena oblika izabranog elementa grafikona

Promena stila oblika izabranog elementa grafikona

Promena oblika teksta u izabranom elementu grafikona

Korišćenje oblikovanja teksta u elementima grafikona

Korišćenje WordArt stilova za oblikovanje teksta u elementima grafikona

Promena oblika izabranog elementa grafikona

 1. U grafikonu kliknite na element grafikona koji želite da promenite ili uradite sledeće da biste sa liste elemenata grafikona izabrali element grafikona:

  1. Kliknite bilo gde u grafikonu.
   Ovo prikazuje Alatke za grafikone, dodajući kartice Dizajn, rasporedi Oblikovanje .

  2. Na kartici Oblikovanje, u grupi Trenutna selekcija kliknite na strelicu pored liste Elementi grafikona, a zatim izaberite element grafikona koji želite da oblikujete.

   Grupa „Trenutni izbor“ na kartici „Raspored“ (Alatke za grafikone)

   Savet: Umesto da koristite komande na traci, možete kliknuti desnim tasterom miša na element grafikona, na priručnom meniju izaberite stavku Oblikuj < Element grafikona > i zatim nastavite sa korakom 3.

 2. Na kartici Oblikovanje, u grupi Trenutni izbor kliknite na dugme Izbor oblikovanja.

 3. U dijalogu Oblikovanje <element grafikona> kliknite na kategoriju, a zatim izaberite željene opcije oblikovanja.

  Važno: U zavisnosti od izabranog elementa grafikona, različite opcije oblikovanja su dostupne u ovom dijalogu.

 4. Kada izaberete različite opcije u ovom dijalogu, promene se odmah primenjuju na izabrani element grafikona. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće da kliknete na dugme Otkaži u ovom dijalogu. Da biste uklonili promene, morate da izaberete Opozovi na priručnoj traci.

 5. Možete da opozovete više promene koje ste izvršili na jednoj opciji u dijalogu dok je ne menjate drugu opciju dijaloga između.

 6. Možda ćete želeti da premestite dijalog, tako da možete istovremeno pregledati i grafikon i dijalog.

Vrh stranice

Promena stila oblika izabranog elementa grafikona

U grafikonu kliknite na element grafikona koji želite da promenite ili uradite sledeće da biste sa liste elemenata grafikona izabrali element grafikona:

 1. Kliknite bilo gde u grafikonu.
  Ovo prikazuje Alatke za grafikone, dodajući kartice Dizajn, rasporedi Oblikovanje .

 2. Na kartici Oblikovanje, u grupi Trenutna selekcija kliknite na strelicu pored liste Elementi grafikona, a zatim izaberite element grafikona koji želite da oblikujete.

  Grupa „Trenutni izbor“ na kartici „Raspored“ (Alatke za grafikone)

 • Odaberite na element grafikona koji želite da promenite
 • Stil oblika
 • Popune oblika
 • Obris oblika
 • Efekta oblika

Izaberite stil koji želite da primenite unapred definisani oblik stil, na kartici Oblikovanje , u grupi Stilovi oblika .

Slika glavne trake programa Excel

Savet: Da biste videli sve dostupne oblika stilove, kliknite na dugme još dugme Dugme „Još“ .

Da biste primenili drugu popunu oblika, izaberite stavku Popuna oblika, a zatim uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste koristili drugu boju popune, u okvirima Boje teme ili Standardne boje izaberite boju koju želite da koristite.

  Savet: Pre nego što primenite drugu boju, možete brzo da pregledate kako će ta boja uticati na grafikon. Kad postavite pokazivač na boje koje želite da koristite, izabrani element grafikona biće prikazan u toj boji u grafikonu.

 • Da biste uklonili boju iz izabranog elementa grafikona, kliknite na opciju Bez popune.

 • Da biste koristili boju popune koja nije dostupna u okviru Boje teme ili Standardne boje, kliknite na dugme Još boja za popunjavanje. U dijalogu boje navedete boju koju želite da koristite na kartici Standardno ili Prilagođeno , a zatim kliknite na dugme u redu.
  Prilagođene boje za popunjavanje koju kreirate se dodaju u okviru Nedavne boje , tako da možete ponovo da ih koristite.

 • Da biste popunili oblik slikom, izaberite stavku Slika. U dijalogu Umetanje slike kliknite na sliku koju želite da koristite i kliknite na dugme Umetni.

 • Da biste koristili efekta prelivom boje izabrane popune, izaberite stavku preliv, a zatim u okviru varijante, kliknite na dugme preliva stil koji želite da koristite.
  Za dodatne preliva stilove, kliknite na dugme Još prelivai zatim u kategoriji Popuna , kliknite na dugme preliva opcije koje želite da koristite.

 • Da biste koristili popunu sa teksturom, izaberite stavku Tekstura, a zatim kliknite na teksturu koju želite da koristite.

Da biste primenili drugi obris oblika, izaberite stavku Obris oblika, a zatim uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste koristili drugu boju obrisa, u okvirima Boje teme ili Standardne boje izaberite boju koju želite da koristite.

 • Da biste uklonili boju obrisa sa izabranog elementa grafikona, izaberite stavku Bez obrisa.

  Napomena: Ako je izabrani element linija, ona više neće biti vidljiva u grafikonu.

 • Da biste koristili za prikaz strukture boju koja nije dostupna u okviru Boje teme ili Standardne boje, kliknite na dugme Još boja za obris. U dijalogu boje navedete boju koju želite da koristite na kartici Standardno ili Prilagođeno , a zatim kliknite na dugme u redu.
  Prilagođeni prikaz strukture boje koje kreirate se dodaju u okviru Nedavne boje , tako da možete ponovo da ih koristite.

 • Da biste promenili debljinu linije ili ivicu, izaberite stavku debljina, a zatim izaberite željenu debljinu linije koje želite da koristite.
  Za dodatne stil ili ivicu Opcije stila linije, izaberite stavku Još linija, a zatim kliknite na stil ili ivicu Opcije stila linije koju želite da koristite.

 • Da biste koristili isprekidanu liniju ili ivicu, izaberite stavku crtice, a zatim izaberite željeni tip crte koje želite da koristite.
  Za dodatne tip crte opcije, izaberite stavku Još linija, a zatim izaberite željeni tip crte koje želite da koristite.

 • Da biste dodali strelice na liniju, kliknite na strelice, a zatim kliknite na strelicu stil koji želite da koristite. Ne možete da koristite strelicu stilova za ivice.
  Za dodatne strelicu stil ili ivicu Opcije stila, izaberite stavku Još strelica, a zatim kliknite na strelicu postavku koju želite da koristite.

Da biste primenili drugi efekat oblika, izaberite stavku Efekti oblika, kliknite na dostupan efekat, a zatim izaberite tip efekta koji želite da koristite.

Napomena: Dostupni efekti oblika zavise od izabranog elementa grafikona. Unapred određeni efekti, efekti odraza i efekti kosine nisu dostupni za sve elemente grafikona.

Vrh stranice

Promena oblika teksta u izabranom elementu grafikona

Da biste oblikovali tekst u elementima grafikona, možete da koristite standardne opcije za oblikovanje teksta, a možete i da primenite WordArt oblik.

Korišćenje oblikovanja teksta u elementima grafikona

 1. Kliknite na element grafikona koji sadrži tekst koji želite da oblikujete.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na tekst ili izaberite tekst koji želite da oblikujete, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Na maloj traci sa alatkama izaberite željene opcije oblikovanja.

   Slika glavne trake programa Excel

  • Na kartici Početak, u grupi Font kliknite na dugmad za oblikovanje koje želite da koristite.

   Slika trake u programu Excel

Vrh stranice

Korišćenje WordArt stilova za oblikovanje teksta u elementima grafikona

 1. U grafikonu kliknite na element grafikona koji sadrži tekst koji želite da promenite ili uradite sledeće da biste sa liste izabrali elemenata grafikona:

  1. Kliknite bilo gde u grafikonu.
   Ovo prikazuje Alatke za grafikone, dodajući kartice Dizajn, rasporedi Oblikovanje .

  2. Na kartici Oblikovanje, u grupi Trenutna selekcija kliknite na strelicu pored liste Elementi grafikona, a zatim izaberite element grafikona koji želite da oblikujete.

   Grupa „Trenutni izbor“ na kartici „Raspored“ (Alatke za grafikone)

 2. Na kartici Oblikovanje, u grupi WordArt stilovi uradite nešto od sledećeg:

  Slika glavne trake programa Excel

  • Da biste primenili unapred definisan WordArt stil, kliknite na željeni stil.

   Savet: Da biste videli sve dostupne WordArt stilove, kliknite na dugme Još Dugme „Još“ .

  • Da biste primenili prilagođeni WordArt stil, izaberite stavku Popuna teksta, Obris teksta ili Efekti za tekst, a zatim izaberite željene opcije oblikovanja.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×