Oblikovanje tekstualnog polja

Kratka tekstualna i dugačka tekstualna polja (takozvana poruka) su možda najčešće korišćeni tipovi podataka. Pomoću oblikovanja teksta imate dva izbora: zadržavanje podrazumevanih oblikovanja ili Kreiranje prilagođenog formata. Kada primenite oblik na polje tabele, isti format se automatski primenjuje na bilo koju kontrolu obrasca ili izveštaja koji ste zatim povezali sa tim poljem tabele.  Oblikovanje menja samo način na koji se podaci prikazuju i ne utiče na to kako se podaci skladište ili kako korisnici unose podatke.

U ovom članku

Pregled formata za tekst

Kratki tekst i dugi tekst (takođe pozvani memo) tipovi podataka nemaju unapred definisane formate. Tip podataka "kratak tekst" ima samo prilagođene formate. Tip podataka Dugački tekst ima i oblikovanje prilagođenog i obogaćenog teksta. Ako ne navedete oblikovanje, Access levo Poravnava sav tekst u listovima sa podacima.

Najčešće se primenjuju prilagođeni formati na kratke tekstualne i dalekometne tekstualne tipove da biste olakšali čitanje podataka tabele. Na primer, ako koristite obrazac za prikupljanje brojeva kreditnih kartica i uskladištite te brojeve bez razmaka, možete da koristite prilagođeni format da biste dodali odgovarajuće razmake da biste olakšali čitanje brojeva kartice.

Prilagođeni formati za tekstualna polja mogu da imaju najviše dva odeljka. Svaki odeljak obuhvata specifikaciju oblikovanja za različite podatke u polju.

Odeljak

Opis

Prvo

Oblikovanje za polja sa tekstom.

Drugo

Oblikovanje za polja sa niskama nulte dužine i Null vrednosti.

Na primer, ako imate okvir za tekstkontrola u kojoj želite da se reč „Nijedno” pojavi kada nema niske u polje, možete da otkucate prilagođeni format @;„Nijedno” kao postavku svojstva Format. Simbol @ u prvom odeljku uzrokuje da tekst iz polja bude prikazan, a drugi odeljak prouzrokuje da se reč "nijedan" ne pojavi kada u polju postoji niska nulte dužine ili NULL.

Funkciju Oblikuj možete da koristite da biste dobili jednu vrednost za nisku nulte dužine i drugu za vrednost Null

Da biste kontrolisali format u koji su uneti podaci, pogledajte članak kontrolisanje formata unosa podataka pomoću maski unosa. Da biste poboljšali čisti tekst u tipu podataka Dugački tekst, pogledajte članak Dodavanje polja za obogaćeni tekst.

Vrh stranice

Primenjivanje prilagođenog formata

 1. Otvorite tabelu u prikazu dizajna.

 2. U gornjem delu koordinatne mreže dizajna izaberite polje "Datum/vreme" koje želite da oblikujete.

 3. U odeljku Svojstva polja izaberite karticu Opšte , kliknite na ćeliju pored polja Oblikovanje i unesite određene znakove zasnovane na potrebama oblikovanja.

 4. Kada unesete format, pojavljuje se dugme Opcije za ažuriranje sadržaja i omogućava vam da primenjujete format na bilo koju opciju polja tabele i kontrole obrasca koje bi ga logiиno nasledile. Da biste promenili promene u bazi podataka, kliknite na pametnu oznaku, a zatim izaberite stavku Ažuriraj format svuda <ime polja>. U ovom slučaju, ime polja je ime tekstualnog polja.

 5. Ako odaberete da primene promene na celu bazu podataka, pojavljuje se dijalog Ažuriranje svojstava i prikazuje obrasce i druge objekte koji će naslediti novi format. Kliknite na dugme da da biste primenili format.

  Više informacija potražite u članku širenje svojine polja.

 6. Sačuvajte promene, a zatim se prebacite na prikaz lista sa podacima da biste videli da li format ispunjava vaše potrebe.

 7. Testiranje prilagođenog teksta oblikovanja na sledeće načine:

  • Unesite vrednosti velikih ili malih slova i pogledajte kako format tretira podatke.

  • Unesite nisku nulte dužine ili vrednost NULL i pogledajte da li vam se sviрa ishod.

Vrh stranice

Primeri prilagođenih formata

Slede primeri prilagođenih tekstualnih oblika.

Postavka

Podaci

Prikaz

@@@-@@-@@@@

465043799

465-04-3799

@@@@@@@@@

465-04-3799
465043799

465-04-3799
465043799

>

stanković
STANKOVIĆ
Stanković

STANKOVIĆ
STANKOVIĆ
STANKOVIĆ

<

stanković
STANKOVIĆ
Stanković

stanković
stanković
stanković

@;"Unknown"

Null vrednost

Nepoznato

niska dužine nula

Nepoznato

Bilo koji tekst

Prikazuje se isti tekst kao uneti

Vrh stranice

Prilagođeni znakovi za oblikovanje

Napomena: Primena prilagođenog formata na duge tekstualne ili memo polja skraćuje prikaz na 255 znakove.

Da biste kreirali prilagođeni format, koristite sledeće znakove kao čuvare mesta i znakove za razdvajanje.

Znak

Opis

@

Koristi se za prikaz bilo kog dostupnog znaka za svoju poziciju u niski formata. Ako Access postavi sve znakove u osnovne podatke, preostali čuvari mesta se pojavljuju kao razmake.

Na primer, ako je niska formata @ @ @ @ @, a osnovni tekst je ABC, tekst je sa leve strane sa dva glavna razmaka.

&

Koristi se za prikaz bilo kog dostupnog znaka za svoju poziciju u niski formata. Ako Access postavi sve znakove u osnovne podatke, preostali čuvari mesta ne prikažu ništa.

Na primer, ako je niska formata &&&&& , a tekst ABC, prikazuje se samo tekst poravnat levo.

!

Koristi se za nametanje znakova čuvara mesta sa leve na desno umesto zdesna nalevo. Morate da koristite ovaj znak na početku bilo koje niske formata.

<

Koristi se za nametanje celokupnog teksta. Morate da koristite ovaj znak na početku niske formata, ali možete da joj istaknem znak uzvika (!).

>

Koristi se za nametanje celokupnog teksta. Morate da koristite ovaj znak na početku niske formata, ali možete da joj istaknem znak uzvika (!).

*

Kada se koristi, znak odmah posle zvezdice (*) postaje znak za popunjavanje – znak koji se koristi za popunjavanje razmaka. Access obično prikazuje tekst kao levoruk i popunjava bilo koju oblast sa desne strane vrednosti sa praznim prostorima. Možete da dodate znakove za popunjavanje bilo gde u nisku formata. Kada to uradite, Access popunjava razmake sa navedenim znakom.

Razmak, +-LVT ()

Koristi se za umetanje razmaka, matematičke znakove (+-), finansijske simbole ($ y-i) i zagrade kao što je potrebno bilo gde u niskama formata. Ako želite da koristite druge uobičajene matematičke simbole, kao što su crta (\ ili/) i zvezdica (*), okružite ih dvostrukim navodnicima – Imajte na umu da možete da smestite ove znakove bilo gde u nisku formata.

"Doslovni tekst"

Koristite dvostruke navodnike da biste okružili tekst koji želite da prikažete korisnicima.

\

Koristi se za nametanje pristupa za prikaz znaka koji se odmah prati. Ovo je isto kao da okružuje znak sa dvostrukim navodnicima.

koje

Koristi se za primenu boje na sve vrednosti u odeljku formata. Morate da stavite ime u zagrade i koristite jedno od ovih imena: crno, plavo, cijan, zeleno, magenta, crveno, žuto ili belo.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×