Pasusa (uvlačenja i razmaci)

Podrška za Office 2010 završila se 13. oktobra 2020.

Izvršite nadogradnju na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa bilo kog uređaja i da biste nastavili da dobijate podršku.

Nadogradi odmah

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite opcije na kartici uvlačenja i razmaci da biste kontrolisali poravnavanje teksta, uvlačenje i prored za izabrane pasuse.

Opšte

Poravnavanje     Ako koristite podrazumevane postavke uvlačenja pasusa, Microsoft Office Publisher poravnava izabranih pasusa u odnosu na margine okvira za tekst kada odaberete opciju poravnavanja. Ako ste izabrali različite unapred definisane uvlačenje ili ako ste podesili prilagođeno uvlačenje, Publisher će poravnati izabrane pasuse u odnosu na uvlačenja. Da biste poravnali tekst u odnosu na leve i desne margine, uklonite sva oblikovanja pre nego što odaberete opciju poravnavanja uvlačenja pasusa.

Uvlačenje

Postavljanje početne vrednosti     Možete da izaberete opciju da biste primenili neki od unapred određenih uvlačenja u programu Publisher za uobičajene elemente kao što su izvučenih redova i citata.

Prvi red     Da biste naveli prilagođeno uvlačenje, umesto da koristite trenutno uvlačenje, otkucajte ili izaberite udaljenost koju želite da biste uvukli prvi red izabranog pasusa.

Levo     Da biste naveli prilagođeno uvlačenje, umesto da koristite trenutno uvlačenje, otkucajte ili izaberite udaljenost koju želite da uvučete levu ivicu izabranog pasusa.

Desno     Da biste naveli prilagođeno uvlačenje, umesto da koristite trenutno uvlačenje, otkucajte ili izaberite udaljenost koju želite da uvučete desnu ivicu izabranog pasusa.

Savet

Podrazumevane jedinice mere za uvlačenje su prikazane u inčima. Možete da navedete druge merne jedinice tako što ćete otkucati skraćenicu iza numeričke vrednosti: inči (in), centimetrima (cm), Pajkove (pi), tačke (pt) ili u pikselima (px). Kada navedete jedinica osim inča, Publisher pretvara meru u njen ekvivalent u inčima.

Prored

Pre pasusa     Otkucajte ili izaberite željenu veličinu razmaka želite iznad svakog izabranog pasusa.

Posle pasusa     Otkucajte ili izaberite željenu veličinu razmaka želite ispod svakog izabranog pasusa.

Savet

Podrazumevane jedinice mere za prored pre ili posle pasusa su prikazane u tačkama. Možete da navedete druge merne jedinice tako što ćete otkucati skraćenicu iza numeričke vrednosti: inči (in), centimetrima (cm), Pajkove (pi), tačke (pt) ili u pikselima (px). Kada navedete jedinica osim tačke, Microsoft Publisher konvertuje mere na njenu ekvivalentnu vrednost u tačkama.

Između redova     Otkucajte ili izaberite željenu veličinu razmaka između redova teksta u izabranog pasusa. Publisher automatski dodaje jedan razmak (sp) između redova teksta. Veličinu razmaka zavisi od veličine fonta.

Savet

Podrazumevane jedinice mere za prored između redova su prikazane u razmacima (sp). Ako otkucate ceo broj, Microsoft Publisher će to protumačiti kao broj proreda. Možete da navedete druge merne jedinice tako što ćete otkucati skraćenicu iza numeričke vrednosti: inči (in), centimetrima (cm), Pajkove (pi), tačke (pt) ili u pikselima (px). Kada navedete jedinica osim razmaka, Publisher će mere na njenu ekvivalentnu vrednost u tačkama.

Poravnavanje teksta vođice osnovnih linija     Ako imate više kolona ili okvira za tekst na stranici i podesili ste vođice osnovnih linija (tako što ćete kliknuti na dugme Vodiča za raspored na meniju Rasporedi ), možete izabrati u polju za potvrdu Poravnaj tekst sa vođice osnovnih linija da biste precizno poravnali tekst u više kolone ili okvira za tekst.

Napomena: Ako je prored u tekstu je veći od proreda vođica, tekst koji je poravnat sa vođice osnovnih linija će preskočiti linije između redova teksta. Možete da izbegnete postavljanjem proreda u telu teksta u tačkama sa tačnu vrednost koja je ista ili manja od vašeg proreda vođica.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×