Sadržaj
×
Korišćenje programa Word za školu
Korišćenje programa Word za školu

Pisanje jednačine ili formule

Office ima jednačine koje možete lako da umetnete u vaše dokumente. Ako ugrađene Office jednačine ne zadovoljavaju vaše potrebe, možete da uređujete, promenite postojeću jednačinu ili da sami napišite jednačinu od početka.

Šta je novo kod jednačina u programu Word

Studenti i predavači Insider programa: Čuli smo vas jasno i glasno! Vaša najpoželjana sintaksa LaTeX matematičke jednačine je ovde.

Dostupno za pretplatnice u verziji 1707 (revicija 8326.2058) i novijim verzijama.

Pregledač ne podržava video zapis.
 • Izaberite stavku Umetni > Jednačina i izaberite željenu jednačinu iz galerije.

  Umetanje jednačine

 • Kada umetnete jednačinu, otvara se kartica Dizajn alatki za jednačinu sa simbolima i strukturama koje možete dodati jednačini.

Da biste otkucali jednačinu od početka, pritisnite ALT + = na tastaturi.

ili

Izaberite stavku Umetni > Jednačina i izaberite stavku Umetni novu jednačinu sa dna ugrađene galerije jednačine. Ovo umeće čuvar mesta jednačine u kojem možete da otkucate jednačinu.

Umetanje nove jednačine

Umetanje oznake potvrde ili drugog simbola

Dodavanje jednačine u galeriju jednačina

 1. Izaberite jednačinu koju želite da dodate.

 2. Izaberite strelicu nadole i izaberite Sačuvaj kao novu jednačinu....

 3. Otkucajte ime jednačine u dijalogu Kreiranje novog sastavnog bloka:

 4. Na listi galerija izaberite stavke Jednačine .

 5. Izaberite stavku U redu.

Da biste promenili ili uredili prethodno napisanu jednačinu,

 1. Izaberite jednačinu da biste videli Alatke za jednačinu na traci.

  Alatke za jednačine

  Napomena: Ako ne vidite Alatke za jednačinu, možda je ova jednačina kreirana u starijoj verziji programa Word. Ako je to slučaj, pročitajte članak Promenite jednačinu koja je pisana u prethodnoj verziji programa Word.

 2. Izaberite stavku Dizajn da biste videli alatke za dodavanje različitih elemenata u jednačinu. Možete da dodate ili promenite sledeće elemente jednačine.

  • U grupi Simboli pronaći ćete simbole vezane za matematiku. Da biste videli sve simbole, kliknite na dugme Još. Slika dugmeta da biste videli druge skupove simbola, kliknite na strelicu u gornjem desnom uglu galerije.

   Osnovni matematički simboli

  • Grupa Strukture obezbeđuje strukture koje možete da umetnete. Samo odaberite strukturu da biste je umetnuli, a zatim zamenite čuvare mesta, tačkasto oivičena polja, sopstvenim vrednostima.

   Radikalne matematičke strukture

  • Opcija Professional prikazuje jednačinu u profesionalnom formatu koji je optimizovan za prikaz. Opcija Linear prikazuje jednačinu kao izvorni tekst koji može da se koristi za promenu jednačine ako je potrebno. Linearna opcija prikazuje jednačinu u UnicodeMath formatu ili u formatu LaTeX, što može da se podesi u okviru konverzija. 

   Deo konverzije
  • Možete da konvertujete sve jednačine u nekom dokumentu u formate Professional ili Linear, ili samo jednu jednačinu, ako je izabrana matematička zona ili je kursor na jednačini.  

   Svi linearni načini jednačine

Na uređajima omogućenim za dodir i pero možete da napišete jednačine pomoću nalivpera ili prsta. Za pisanje jednačina pomoću pera,

 1. Izaberite stavke Crtaj > Konvertovanje zapisa perom u matematički izraz, a zatim kliknite na stavku Jednačina pomoću zapisa perom na dnu ugrađene galerije.

 2. Koristite nalivpero ili prst da biste ručno napisali matematičku jednačinu. Ako ne koristite uređaj osetljiv na dodir, koristite miš da biste napisali jednačinu. Možete da izaberete delove jednačine i da ih uređujete dok radite, kao i da koristite polje za pregled da biste se uverili da Word ispravno tumači rukopis.

  Prikazuje okno za jednačinu perom u programu Word

 3. Kada budete zadovoljni, kliknite na dugme Umetni da biste jednačinu pomoću zapisa perom konvertovali u jednačinu u dokumentu.

Takođe pogledajte

Jednačine linearnog formata pomoću UnicodeMath-a i LaTeX-a u programu Word

Gde se nalazi „Uređivač jednačina“?

Nabavite predloške za Microsoft obrazovanje

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×