Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Planiranje strukture kolekcija lokacija i lokacija

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Određivanje ciljeva i svrhe Web lokacije je važan faktor za razmatranje u razvoju lokacije. Pažljivo planiranje će pomoći da se osigura lakše korišćenje i lakše upravljanje Web lokacijom.

Ovaj članak sadrži:

Odredite ko će koristiti lokacije

Odredite sadržaj lokacije

Planirajte strukturu navigacije

Odredite pristup lokacijama i sadržaju lokacija

Odredite ko će koristiti lokaciju

Odlučivanje koja će se vrsta lokacije kreirati zavisi od predviđenog područja primene i upotrebe lokacije. Možete da kreirate posebnu lokaciju za svaki projekat na kojem vaš tim radi. Na primer, možda ćete želeti da kreirate Web lokaciju najvišeg nivoa za celu organizaciju i posebne lokacije za svaki tim pod tom lokacijom.

Kolekcije lokacija, lokacije i podlokacije

Možete da koristite Web lokacije najvišeg nivoa i podlokacije da biste podelili sadržaj lokacije na različite lokacije kojima se može posebno upravljati. Web lokacije najvišeg nivoa mogu da imaju više podlokacija, a same podlokacije mogu da imaju više podlokacija, na onoliko nivoa koliko je vašim korisnicima potrebno. Celokupna struktura Web lokacije najvišeg nivoa i sve njene podlokacije nazivaju se kolekcija lokacija.

Ova hijerarhija omogućava vašim korisnicima da imaju glavnu radnu lokaciju za ceo tim, kao i pojedinačne radne lokacije i deljene lokacije za sporedne projekte. Web lokacije najvišeg nivoa i podlokacije omogućavaju različite nivoe kontrole funkcija i postavki za lokacije.

Administratori kolekcije lokacija i u grupu vlasnika ime lokacije

Administratori kolekcije lokacija imaju potpune dozvole za sve lokacije u kolekciji lokacija. Članovi grupe vlasnika ime lokacije Veb lokacije najvišeg nivoa u kolekciji lokacija možete da kontrolišete postavki i funkcija za Veb lokacije najvišeg nivoa i sve podlokacije koje nasleđuju dozvole od njega. Na primer, administrator kolekcije lokacija i član grupe vlasnika ime lokacije najvišeg nivoa Veb lokaciji možete da uradite sledeće:

 • Upravljaju korisnicima, grupama i dozvolama

 • Pregledaju statistiku korišćenja

 • Promene regionalne postavke

 • Upravljaju veb segment i galerijama predložaka

 • Upravlja obaveštenjima

 • Promeni ime i opis lokacije, temu i organizaciju matične stranice

 • Konfigurišu postavke za Web lokaciju najvišeg nivoa i sve podlokacije, kao što su regionalne postavke

 • Ažuriraju postavke e-pošte za Web lokaciju najvišeg nivoa i sve podlokacije, ako su postavke e-pošte omogućene u centralnoj administraciji sistema SharePoint

 • Konfigurišu postavke Web segmenta za Web lokaciju najvišeg nivoa i sve podlokacije

Međutim, kada podlokacija koristi jedinstvene dozvole, članovi grupe vlasnika ime lokacije najvišeg nivoa Veb lokacije možete da izvršite radnje naveden iznad za tu lokaciju. Poređenja radi, administratori kolekcije lokacija možete uvek da izvrši sledeće radnje na svim podlokacijama, bez obzira na to da li se podlokacija ima jedinstvene dozvole.

Član grupe vlasnika ime lokacije podlokacije može da kontroliše postavke i opcije samo za tu podlokaciju i podlokacijama koje nasleđuju dozvole. Na primer, administrator podlokacije možete uraditi sledeće:

 • Dodaje, briše ili menja korisnike i grupe, ako su postavljene jedinstvene dozvole

 • Pregleda statistiku korišćenja

 • Promeni regionalne postavke

 • Upravlja galerijama Web segmenata i predložaka

 • Upravlja obaveštenjima

 • Promeni ime i opis lokacije, temu i organizaciju matične stranice

Vrh stranice

Odredite sadržaj lokacije

Sistem Windows SharePoint Services obezbeđuje centralno mesto na koje možete postavljati informacije, kao što su projektni planovi, važni događaji i objave, a ne da dostavljate te informacije putem e-pošte.

Lokacije radnog prostora

Radni prostor je jedinstvena Web lokacija koju kreirate, što članovima tima obezbeđuje alatke za saradnju i usluge za saradnju na dokumentima ili za resurse koji su relevantni za sastanke. Radni prostor može da sadrži liste informacija, kao što su povezani dokumenti, članovi tima i veze.

Sistem Windows SharePoint Services obezbeđuje sledeće lokacije radnog prostora:

Lokacija radnog prostora

Opis

Radni prostor dokumenta

Ovaj predložak kreira lokaciju za članove tima u svrhu zajedničkog rada na dokumentima. On obezbeđuje biblioteku dokumenata za skladištenje primarnog dokumenta i pomoćnih datoteka, list zadataka za dodeljivanje stavke u rokovniku, i listu veza za resurse koji su povezani sa dokumentom.

Osnovni radni prostor za sastanke

Na osnovu ovog predloška kreira se lokacija koja obezbeđuje kompletnu osnovu za planiranje, organizovanje i praćenje sastanka. Predložak sadrži sledeće liste: „Objekti“, „Učesnici“, „Dnevni red“ i „Biblioteka dokumenata“.

Prazan radni prostor za sastanke

Ovaj predložak kreira praznu lokaciju radnog prostora za sastanke koju možete da prilagođavate na osnovu vaših zahteva.

Radni prostor za operativne sastanke

Ovaj predložak obezbeđuje radni prostor za sastanke u kojem se pregledaju relevantni dokumenti i beleže odluke. On sadrži sledeće liste: „Ciljevi“, „Učesnici sastanka“, „Dnevni red“, „Biblioteka dokumenata“, „Zadaci“ i „Odluke“.

Radni prostor za društvene sastanke

Na osnovu ovog predloška kreira se lokacija koja predstavlja alatku za planiranje društvenih događaja i sadrži diskusionu tablu i biblioteku slika za slanje slika događaja. Predložak sadrži sledeće liste i Web segmente: „Učesnici“, „Smernice“, „Slika/logotip“, „Šta poneti“, „Diskusije“ i „Biblioteka slika“.

Radni prostor za sastanke sa više stranica

Ovaj predložak kreira lokaciju koja obezbeđuje kompletnu osnovu za planiranje, organizaciju i praćenje sastanka sa više stranica. On sadrži sledeće liste: „Ciljevi“, „Učesnici sastanka“ i „Dnevni red“ pored dve prazne stranice koje možete da prilagodite shodno vašim potrebama.

Drugi predlošci lokacije

Kada kreirate novu lokaciju, Windows SharePoint Services obezbeđuje sledeće predloške za saradnju:

Predložak lokacije

Opis

Lokacija tima

Ovaj predložak kreira lokaciju za timove u svrhu kreiranja, organizovanja i deljenja informacija. On uključuje biblioteku dokumenata i osnovne liste, kao što su „Objave“, „Kalendar“, „Kontakti“ i „Veze“.

Prazna lokacija

Ovaj predložak kreira Web lokaciju sa praznom matičnom stranicom, koju možete da prilagođavate pomoću Web pregledača ili programa za Web dizajn koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services, tako što dodajete interaktivne liste i druge funkcije.

Wiki lokacija

Ovaj predložak kreira lokaciju na kojoj korisnici brzo i lako mogu da dodaju, uređuju i povezuju Web stranice.

Blog

Ovaj predložak kreira lokaciju za postavljanje informacija pri čemu je drugima omogućeno da ih komentarišu.

Sačuvajte prilagođavanja kao predloške

Postojeću lokaciju ili listu možete da sačuvate kao prilagođeni predložak. Prilagođeni Predlošci su način pakovanja se skup promene postojeće lokacija i one dostupnim za nove lokacije i liste. Svaki prilagođeni predložak se zasniva na definiciji lokacije. Veb segmenti, predlošci za liste i predloške lokacije mogu da skladište u bibliotekama za sve lokacije u kolekcija lokacija. Prilagođeni Predlošci su stavljeni na raspolaganje putem stranica "Galerija predložaka lokacije" i "Galerija predložaka liste.

Vrh stranice

Planirajte strukturu navigacije

Navigacija se sastoji od veza koje korisnici upotrebljavaju za pristup glavnim odeljcima i stranicama na lokaciji. Raspoloživi su sledeći elementi za navigaciju lokacijom:

Elementi navigacije lokacijom

Opis

Prikaži sav sadržaj lokacije

Ovaj element navigacije se pojavljuje kao veza na levoj strani neke stranice, direktno iznad trake za brzo pokretanje. Ne možete da prilagodite ili onemogućite ovu vezu. Kada kliknete na ovu vezu, pojavljuje se stranica „Sav sadržaj lokacije“, koja obezbeđuje listu svih veza prema svim listama, bibliotekama, diskusionim tablama, anketama i korpi za otpatke na lokaciji.

Brzo pokretanje

Ovo je prilagodljivi element navigacije u kojem su prikazani naslovi odeljka i veze prema različitim oblastima vaše lokacije. Traka za brzo pokretanje na većini stranica se podrazumevano pojavljuje direktno ispod veze „Prikaži sav sadržaj lokacije“.

Prikaz strukture u obliku stabla

Ovaj element navigacije ima isti izgled i funkcionalnost kao Windows Explorer. Grane stabla koje sadrže druge objekte mogu da se razviju u svrhu pregledanja tih objekata. Prikaz strukture u obliku stabla se ne može konfigurisati i podrazumevano nije prikazan. Kada je prikazan, prikaz strukture u obliku stabla se pojavljuje direktno ispod trake za brzo pokretanje.

Gornja traka sa vezama

Ovo je prilagodljiv element navigacije koji se pojavljuje kao nekoliko kartica povezanih hipervezama preko vrha svih stranica na lokaciji.

Putanja sadržaja

Ovaj element navigacije obezbeđuje skup hiperveza koji možete koristiti da se brzo krećete nagore po hijerarhiji lokacije koju trenutno pregledate. Ova putanja se ne pojavljuje kada se nalazite na matičnoj stranici lokacije. Međutim, kada se krećete nadole po hijerarhiji lokacije, ova putanja se pojavljuje iznad imena stranice do koje ste došli navigacijom.

Globalna traka sa putanjom

Ovaj element navigacije obezbeđuje hiperveze koje možete da koristite za navigaciju prema različitim lokacijama unutar vaše kolekcije lokacija. Ova putanja je uvek vidljiva i pojavljuje se u gornjem levom uglu stranice, iznad imena vaše lokacije.

Vrh stranice

Odredite pristup lokacijama i sadržaju lokacija

Kada podesite na Veb lokaciji, potreban vam je način da biste naveli ko ima pristup njoj. Za tipične Internet lokacije, verovatno ćete želeti svih koji dolaze na lokaciju da biste mogli da prikažete sadržaj, ali ne želite da oni mogu da menjaju taj sadržaj. Na lokaciji intranetu preduzeća, možda ćete želeti da nekoliko korisnika kontroliše strukturu lokacije, ali mnogo više korisnika da biste dodali novi sadržaj ili učestvovanje u grupnim kalendarima ili ankete. Za jedan spoljna mreža, želite da pažljivo kontrolišete korisnike koji mogu da vide lokaciju uopšte. Obično pristup Web lokacijama se kontroliše kombinovanjem korisničkih naloga sa strukturom dozvola koja kontroliše određene radnje korisnika možete da izvršite.

Dozvole mogu da se postavljaju na lokaciji najvišeg nivoa, podlokaciji i na nivou liste i biblioteke. Veze ka dodatnim informacijama o postavljanju dozvola potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×