Količinu prostora koji svaki zapis u Access tabeli koristi možete promeniti tako što ćete promeniti svojstvo veličine polja sa brojem u tabeli. Možete da promenite i veličinu polja u kojem se skladište tekstualni podaci, mada ta radnja manje utiče na količinu iskorišćenog prostora.

Napomena: Funkcionalnost objašnjena u ovom članku se ne odnosi na Access veb baze podataka i Access veb aplikacije.

U ovom članku

Šta se događa kada se promeni veličina polja

Možete promeniti veličinu polja koje je prazno ili koje već sadrži podatke. Efekat promene veličine polja zavisi od toga da li polje već sadrži podatke.

 • Ako polje ne sadrži podatke    Kada promenite veličinu polja, veličina vrednosti novih podataka ograničena je za to polje. Za polja sa brojem veličina polja tačno utvrđuje koliko prostora na disku Access koristi za svaku vrednost polja. Za polja sa tekstom veličina polja utvrđuje maksimalnu količinu prostora na disku koju Access dozvoljava za svaku vrednost polja.

 • Ako polje sadrži podatke    Kada promenite veličinu polja, Access skraćuje sve vrednosti u polju koje premašuju navedenu veličinu polja i takođe ograničava veličinu vrednosti novih podataka za ta polja, kao što je opisano iznad.

Promena veličine polja sa brojem

Savet: Ako polje kojem želite da promenite veličinu već sadrži podatke, razmislite o pravljenju rezervne kopije baze podataka pre nego što nastavite.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koja sadrži polje koje želite da promenite, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. U koordinatnoj mreži za dizajn tabele izaberite polje kojem želite da promenite veličinu.

 3. U oknu Svojstva polja, na kartici Opšte postavke unesite novu veličinu polja u svojstvo Veličina polja. Možete birati između sledećih vrednosti:

  • Bajt – za cele brojeve u opsegu od 0 do 255. Potreban prostor za skladištenje iznosi jedan bajt

  • Ceo broj – za cele brojeve u opsegu od -32,768 do +32,767. Potreban prostor za skladištenje iznosi dva bajta

  • Dugački ceo broj – za cele brojeve u opsegu od -2,147,483,648 do +2,147,483,647. Potreban prostor za skladištenje iznosi četiri bajta

   Savet: Tip podataka „Dugački ceo broj“ koristite prilikom kreiranja sporednog ključa da biste povezali polje sa poljem primarnog ključa sa tipom „Automatsko numerisanje“ druge tabele.

  • Jednostruko – za numeričke vrednosti sa pokretnim zarezom u opsegu od -3.4 x 1038 do +3.4 x 1038 i sa najviše sedam značajnih cifara. Potreban prostor za skladištenje iznosi četiri bajta

  • Dvostruko – za numeričke vrednosti sa pokretnim zarezom u opsegu od -1.797 x 10308 do +1.797 x 10308 i sa najviše 15 značajnih cifara. Potreban prostor za skladištenje iznosi osam bajtova.

  • ID replikacije – za skladištenje GUID-a potrebnog za ovu replikaciju. Potreban prostor za skladištenje iznosi 16 bajtova.

   Napomena: Replikacija nije podržana pri korišćenju .accdb formata datoteke.

  • Decimalno – za numeričke vrednosti u opsegu od -9.999... x 1027 do +9.999... x 1027. Potreban prostor za skladištenje iznosi 12 bajtova.

Promena veličine polja sa tekstom

Savet: Ako polje kojem želite da promenite veličinu već sadrži podatke, razmislite o pravljenju rezervne kopije baze podataka pre nego što nastavite.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koja sadrži polje koje želite da promenite, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. U koordinatnoj mreži za dizajn tabele izaberite polje kojem želite da promenite veličinu.

 3. U oknu Svojstva polja, na kartici Opšte postavke unesite novu veličinu polja u svojstvo Veličina polja. Možete da unesete vrednost od 1 do 255. Taj broj određuje maksimalan broj znakova koji svaka vrednost može da ima. Za veća tekstualna polja koristite tip podataka „Memo“ („Dugački tekst“ ako koristite Access 2016).

  Napomena: Access za podatke u polju sa tekstom („Kratak tekst“ ako koristite Access 2016) ne rezerviše više prostora nego što je neophodno za čuvanje stvarnih vrednosti. Svojstvo Veličina polja predstavlja maksimalnu veličinu vrednosti polja.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×