Postavljanje podrazumevanih vrednosti za polja ili kontrole

Postavljanje podrazumevanih vrednosti za polja ili kontrole

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak objašnjava kako da podesite podrazumevane vrednosti za polje tabele ili kontrolu u obrascu u Access bazu podataka. Podrazumevane vrednosti koje ste podesili će se pojaviti u polju ili kontroli svaki put kada kreirate novi zapis u bazi podataka.

U ovom članku

Razumevanje podrazumevanih vrednosti

Dodajete podrazumevane vrednosti u tabeli polja ili kontrolu obrasca svaki put kada želite da Access da biste uneli vrednosti u novom zapisu automatski. Na primer, možete da imate pristup uvek dodaje trenutni datum u nove porudžbine.

Obično možete dodati podrazumevane vrednosti polja tabele. Dodajte vrednost tako što ćete otvoriti tabelu u prikazu dizajna, a zatim unesete vrednost u svojstvo Podrazumevana vrednost za polje. Ako postavite podrazumevane vrednosti za polje tabele, Access primenjuje vrednost na sve kontrole koje se zasnivaju na tom polju. Ako ne povežete kontrolu sa poljem tabele ili se povežete sa podacima u drugim tabelama, možete postaviti podrazumevanu vrednost za kontrole obrasca samu.

Možete da postavite podrazumevane vrednosti za polja tabele podešen na tekst, Memo, broj, datum/vreme, valuta, da/ne, i tipova podataka hiperveze. Ako ne navedete vrednost, polje ostaje bez vrednosti (prazno) sve dok ne unesete vrednost. Nakon što definišete podrazumevanu vrednost, Access primenjuje tu vrednost na sve nove zapise koje ste dodali. Ako želite, možete da promenite vrednost u zapis iz podrazumevanu vrednost na drugu vrednost, osim ako pravila za validaciju zabranjuju ovo.

Vrh stranice

Postavljanje podrazumevane vrednosti za polje tabele

Kada postavite podrazumevane vrednosti za polje tabele, sve kontrole koje ste povezali sa tim poljem će prikazati podrazumevanu vrednost.

Postavljanje podrazumevane vrednosti

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koju želite da promenite, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Izaberite polje koje želite da promenite.

 3. Na kartici Opšte postavke otkucajte vrednost u polju za svojstvo Podrazumevana vrednost .

  Vrednost koju koje možete da unesete zavisi od tipa podataka koje je postavljeno za polje. Na primer, možete da upišete =Date() da biste umetnuli trenutni datum u polje” Datum/vreme ". Primere podrazumevane vrednosti, pogledajte primere podrazumevane vrednosti, u nastavku ovog članka.

 4. Sačuvajte promene.

Vrh stranice

Postavljanje podrazumevane vrednosti za kontrolu

Obično možete postaviti podrazumevanu vrednost za kontrolu samo kada ne povežete kontrolu sa poljem tabele ili kada se povežete sa podacima u drugoj tabeli.

Postavljanje podrazumevane vrednosti

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac koji želite da promenite, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na kontrolu koju želite da promenite, a zatim izaberite stavku Svojstva ili pritisnite taster F4.

 3. Izaberite karticu sve u listu sa svojstvima, pronađite svojstvo Podrazumevana vrednost , a zatim unesite podrazumevanu vrednost.

 4. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S da biste sačuvali promene.

Vrh stranice

Postavljanje podrazumevanog reda za okvir sa listom ili kombinovanog okvira

Podrazumevano polje i kombinovani kontrola okvira sa listom prikazuju dva tipa lista: vrednosti i liste za pronalaženje. Lista vrednosti je fiksno kodiranim listu stavki koje se nalaze u svojstvo Izvor reda okvira ili kombinovani okvir sa listom. Međutim, lista za pronalaženje preuzima podatke iz polja za pronalaženje (polje koje koristi upit da biste preuzeli podatke iz druge tabele), a zatim učitava da podatke u kontrolu kombinovanog okvira.

Za liste vrednosti i liste za pronalaženje, možete da navedete koje stavka sa liste se podrazumevano, ali pratite drugačiju proceduru za svaki tip liste. Sledeći koraci objašnjavaju kako da postavite podrazumevane vrednosti za liste vrednosti i liste za pronalaženje.

Postavljanje podrazumevane vrednosti za listu vrednosti

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac koji želite da promenite, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na okvir ili tekst kontrole okvira sa listom, a zatim izaberite stavku Svojstva ili pritisnite taster F4.

 3. Uverite se da je svojstvo Izvor reda sadrži listu vrednosti. Stavke u listi vrednosti su okruženo dvostrukih navodnika i razdvojene tačkom i zarezom. Na primer, možda ćete videti listu poput ove: "dobro „;” Sajam””; Loš".

 4. Ako svojstvo Izvor reda sadrži upita (tekstualna niska koja počinje Izaberite), pređite na sledeći skup koraka.

 5. U polje za svojstvo Podrazumevana vrednost otkucajte sledeće:

  [control_name]. ItemData (n)

  U ovom slučaju, control_name je ime za ili kombinovani kontrola okvira sa listom, a n je broj stavke sa liste koje želite da bude podrazumevani. Ako ne znate ime kontrole, pogledajte vrednost u okviru ime svojstva koja se nalazi na vrhu lista sa svojstvima.

  Na primer, pretpostavimo da imate kontrolu kombinovanog okvira koji se zove vlasnika, a želite da koristite treću vrednost na listi kao podrazumevanu vrednost. U polju za svojstvo Podrazumevana vrednost otkucajte sledeće:

  [Vlasnika]. ItemData(2)

  Otkucajte 2 umesto 3 zato što ItemData osnovom nula, što znači da se pokrene računajući od nule, nijedan.

 6. Sačuvajte promene, a zatim se vratite u prikazu obrasca. Izabrana podrazumevana vrednost treba da se pojavi u listi ili kombinovanom okviru kada dodate zapis u bazu podataka.

Postavljanje podrazumevane vrednosti za listu za pronalaženje

 1. Otvorite tabelu koja pruža izvornih podataka za polja za pronalaženje u prikazu lista sa podacima.

 2. Imajte u vidu vrednost ključa koja je povezana sa stavkom koju želite da izvršite podrazumevanu vrednost.

  Napomena: Podrazumevano, Access skriva polja primarnog i sporednog ključa. Ako ne vidite polje ključa, kliknite desnim tasterom miša bilo koju ćeliju u redu zaglavlja tabele, izaberite stavku Otkrij kolone, i u dijalogu Otkrij kolone izaberite polje ključa i kliknite na dugme Zatvori.

 3. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koja sadrži polja za pronalaženje, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 4. Izaberite polje za pronalaženje, a na kartici Opšte postavke , u polje za svojstvo Podrazumevana vrednost otkucajte vrednost ključa koja ste zapisali u korake 1 i 2. Ovo je vrednost koja odgovara na listu stavki koje želite da bude podrazumevani.

  Na primer, pretpostavimo da imate 10 dobavljača i želite da ime svog dobavljača najčešće korišćene se podrazumevano prikazuju. Da biste to uradili, ako pronađete vrednost ključa koja jedinstveno identifikuje dobavljača i unesite ključnu vrednost u polje za svojstvo Podrazumevana vrednost za polje sporednog ključa.

 5. Sačuvajte promene, prebacite se na prikaz lista sa podacima i unesite novi zapis. Podrazumevana vrednost se pojavljuje u polju za pronalaženje kada dodate zapis.

Vrh stranice

Primeri podrazumevanih vrednosti

Sledeća tabela navodi i opisuje neke podrazumevane vrednosti. Možete da prilagodite ove primere za korišćenje na svojim podacima.

Izraz

Podrazumevana vrednost polja

1

1

"MT"

MT

"Njujork, Njujork"

Novi Sad, N.J. (koje morate da stavite vrednost pod navodnicima ako sadrži znakove interpunkcije)

""

Niske nulte dužine

Date( )

Današnji datum

= Da

„Da” se prikazuje na lokalnom jeziku računara

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×