Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Poslednji put ažurirano 24. januara 2022.

Pouzdani dokumenti su datoteke koje su označene kao pouzdane omogućavanjem aktivnog sadržaja u njima.

Aktivni sadržaj (makroi, ActiveX kontrole, podaci za povezivanje i tako dalje) otvara se bez upozorenja traka sa porukama kada označite datoteku kao pouzdanu. Za pouzdani dokument ne postoji upit prilikom otvaranja datoteke, čak i ako se doda novi aktivni sadržaj ili se promene u postojeći aktivni sadržaj. Međutim, odziv se pojavljuje ako je datoteka premeštena otkako ste poslednji put verovali datoteci.

Kada se dokument smatra pouzdanim, on se ne otvara u zaštićenom prikazu. Zato treba imati poverenja u dokumente samo ako imate poverenja u izvor datoteke.

Napomena: Ako se u zaštićenom prikazu otvori datoteka koja nema aktivni sadržaj i omogući se uređivanje, datoteka je pouzdana i više se ne otvara u zaštićenom prikazu. Međutim, ako datoteka ima aktivni sadržaj, za onemogućeni aktivni sadržaj pojavljuje se traka sa porukama sve dok ne omogućite taj sadržaj. Aktivni sadržaj nije automatski omogućen kada izađete iz zaštićenog prikaza.

Kreiranje pouzdanih dokumenata

Kada otvorite novu datoteku koja ima aktivni sadržaj ( podatke za povezivanje, makroe i tako dalje), prikazuje se traka sa porukama zato što aktivni sadržaj može sadržati viruse i druge bezbednosne rizike koji mogu oštetiti računar ili mrežu organizacije.

Traka sa porukama bezbednosnog upozorenja za makroe

Međutim, ako imate poverenja u izvor datoteke ili znate da je aktivni sadržaj bezbedan (na primer, makro je potpisao pouzdani izdavač), možete da omogućite aktivni sadržaj datoteke tako što ćete izabrati dugme Omogući sadržaj. To ga čini pouzdanim dokumentom. Kada ponovo otvorite datoteku, traka sa porukama se neće pojaviti. 

Oprez: Nikada ne omogućavajte sadržaj u dokumentu ako niste sigurni šta makro radi. Zlonamerne makroe često koriste napadači za distribuciju malvera.

Neke datoteke ne mogu biti ojačene pouzdanim dokumentima

Postoje situacije kada nije moguće da od datoteke napravite pouzdani dokument. Na primer, nekoliko tipova aktivnog sadržaja su onemogućeni kada pokušate da otvorite datoteku. Aktivni sadržaj se može onemogućiti kada:

 • Administrator sistema postavi smernice za bezbednost da bi se onemogućio određeni tip aktivnog sadržaja za organizaciju (na primer Onemogući sve makroe bez obaveštenja). U ovom slučaju, ako otvorite datoteku sa makroima i podacima za povezivanje, nije moguće verovati jer su makroi onemogućeni prilikom otvaranja datoteke.

 • Promenili ste postavke centra za pouzdanost za jedan ili više aktivnih tipova sadržaja.

Da biste videli bezbednosne postavke, izaberite karticu Datoteka . Kliknite na dugme Opcije. Izaberite stavku Centar za pouzdanost i kliknite na dugme Postavke centra za pouzdanost. Više možete saznati u članku Prikaz opcija i postavki u centru za pouzdanost.

Dodatni razlozi iz kojih datoteke nije moguće učiniti pouzdanim dokumentima

 • Datoteka otvorena sa nebezbedne lokacije kao što je fascikla sa privremenim internet datotekama (TIF) ili fascikla „Temp“

 • Administrator sistema je isključio funkciju za mrežne lokacije ili za sve lokacije

 • Datoteka koju hoćete da potvrdite kao pouzdanu predstavlja predložak, na primer datoteke sa oznakama tipa datoteke .dot, .dotx ili .dotm

Za ove datoteke izaberite stavku Omogući sav sadržaj da biste omogućili aktivni sadržaj za tu sesiju. Ovo omogućava jednokratno pokretanje sadržaja. Traka sa porukama se prikazuje prilikom ponovnog otvaranja datoteke.

Sledeća slika je primer oblasti Bezbednosno upozorenje kada nije moguće imati poverenja u datoteku.

alternativni tekst

Poverenje u dokumente na mreži

Pri dodeli poverenja dokumentima na mreži treba obratiti pažnju zato što druge osobe mogu neovlašćeno izmeniti mrežne datoteke i promeniti aktivni sadržaj u njima. Da biste umanjili mogućnost bezbednosnih rizika, treba da imate poverenja samo u datoteke na mrežnoj lokaciji na kojoj se kontroliše pristup ili koje je kreirao administrator sistema.

Dijalog Bezbednosno upozorenje prikazuje se kad pokušate da dodelite poverenje datoteci sa mrežne lokacije. U dijalogu možete da kliknete na dugme Ubuduće ne prikazuj ovu poruku i dijalog se više neće prikazivati. Pored toga, funkciju možete isključiti klikom na dugme Ne u dijalogu Bezbednosno upozorenje.

Isključivanje funkcije pouzdanih dokumenata za mrežne lokacije

Funkciju pouzdanih dokumenata možete isključiti za mrežne lokacije u centru za pouzdanost.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim stavku Postavke.

 4. Izaberite stavku Pouzdani dokumenti.

 5. Opozovite izbor u polju za potvrdu Dozvoli da dokumenti na mreži budu pouzdani.

alternativni tekst

Prikaz ili izmena postavki pouzdanih dokumenata u centru za pouzdanost

Postavke pouzdanih dokumenata možete prikazati ili promeniti u centru za pouzdanost. Pravljenje promena pokreće ili onemogućava kreiranje pouzdanih dokumenata koji štite računar i mrežu organizacije od mogućeg zlonamernog koda u aktivnom sadržaju.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim stavku Postavke.

 4. Izaberite stavku Pouzdani dokumenti.

 5. Izaberite željene opcije za pouzdane dokumente.

Objašnjenje postavki pouzdanih dokumenata

 • Dozvoli da dokumenti na mreži budu pouzdani    – Dijalog Bezbednosno upozorenje više se ne prikazuje za datoteke na mrežnim lokacijama.

 • Onemogući pouzdane dokumente    – Dijalog Bezbednosno upozorenje prikazuje se pri svakom otvaranju datoteka.

 • Obriši sve pouzdane dokumente kako više ne bi bili pouzdani    – Kliknite na dugme Obriši da biste izbrisali listu prethodno pouzdanih dokumenata.

Saznajte više 

Tipovi aktivnog sadržaja u datotekama

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×