Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Da biste bili sigurni da su Microsoft 365 datoteke pristupačne, koristite kontrolor pristupačnosti , besplatnu alatku dostupnu u uslugama Word, Excel, Outlook, OneNote i PowerPoint u operativnom sistemu Windows, Office za veb ili Mac, kao i Visio operativnom sistemu Windows. On pronalazi većinu problema sa pristupačnošću i objašnjava zašto svaki od njih može da bude potencijalni problem za osobu sa umanjenim sposobnostima. Ona pruža i predloge o tome kako da rešite svaki od problema.

Iako Kontrolor pristupačnosti hvata većinu tipova problema sa pristupačnošću, postoje neki problemi koje ne može da otkrije. Zbog toga je važno da uvek vizuelno pregledate svoj rad da biste pronašli probleme koji se kriju od kontrolora pristupačnosti. Da biste saznali više, idite na članak Ograničenja kontrolora pristupačnosti.

U ovoj temi

Pravila alatke „Kontrolor pristupačnosti“

„Kontrolor pristupačnosti“ pregleda datoteku koristeći skup pravila koja pronalaze moguće probleme za osobe sa umanjenim sposobnostima. „Kontrolor pristupačnosti“ svaki problem klasifikuje kao grešku, upozorenje ili savet u zavisnosti od toga koliko je ozbiljan.

  • Greška. Sadržaj zbog kojeg je osobama sa umanjenim sposobnostima teško ili nemoguće da čitaju i razumeju dokument.

  • Upozorenje. Sadržaj zbog kojeg je osobama sa umanjenim sposobnostima u većini slučajeva (ali ne uvek) teško da razumeju dokument.

  • Savet. Sadržaj koji osobe sa umanjenim sposobnostima mogu da razumeju, ali ga je moguće izložiti na drugačiji način kako bi se korisnicima poboljšao utisak pri radu.

  • Inteligentne usluge. Sadržaj kojem AI automatski može da pristupi i koji bi trebalo da pregledate radi tačnosti i konteksta

Greške, upozorenja i saveti u alatki „Kontrolor pristupačnosti“

U sledećim tabelama navedena su pravila alatke „Kontrolor pristupačnosti“, šta ona proveravaju, gde da saznate kako da rešite svaki problem i zašto bi to trebalo da uradite.

Napomena: Da biste se uverili da su datoteke što pristupačnije, trebalo bi da koristite tabele samo kada su neophodne za predstavljanje podataka. Izbegavajte tabele koje imaju samo namenu rasporeda.

Greške

Ako je osobi sa umanjenim sposobnostima veoma teško ili nemoguće da koristi datoteku zbog sadržaja, „Kontrolor pristupačnosti“ ga klasifikuje kao grešku.

Pravilo

Šta „Kontrolor pristupačnosti“ proverava

Zašto to ispravljati?

Odnosi se na ove aplikacije

Svaki sadržaj koji nije tekstualan ima alternativni tekst.

Svi objekti imaju alternativni tekst, a alternativni tekst ne sadrži imena slika ili oznake tipa datoteke.

Čitač ekrana čita alternativni tekst kako bi opisivao slike i drugi sadržaj koji nije tekstualan korisnicima koji ne mogu da ga vide. Na osnovu alternativnog teksta korisnici mogu da razumeju svrhu i značenje opisanog sadržaja.

Excel, PowerPoint, Word, Outlook, OneNote i Visio

Tabele navode informacije o zaglavlju kolone.

Tabele i/ili blokovi ćelija imaju izabran okvir za zaglavlje ili naznačen red zaglavlja.

Korisnici se oslanjaju na zaglavlja tabele kako bi razumeli sadržaj koji čitač ekrana naknadno čita. Asistivna tehnologija takođe često koristi red zaglavlja tabele kako bi korisniku lakše prenosila gde se kursor nalazi u tabeli i pružala informacije koje mu omogućavaju da se kreće po tabeli.

Excel, PowerPoint, Word, Outlook i OneNote

Svi odeljci imaju smislena imena.

Svi odeljci imaju imena koja nisu podrazumevana ili imena čuvara mesta kao što su "Podrazumevani odeljak", "Odeljak bez naslova" ili "Odeljak 3".

Imena odeljaka omogućavaju korisnicima da se lakše kreću u okviru velike prezentacije u oknu sa sličicama , prikazu sortiranja slajdova i prikazu koordinatne mreže.

PowerPoint

Svi slajdovi imaju naslove.

Slajdovi imaju naslove.

Naslovi slajdova omogućavaju korisnicima da se kreću u okviru prezentacije, kao i da pronađu i izaberu jedan slajd kako bi otišli direktno na njega.

PowerPoint

Ćelije na Excel ne koriste oblikovanje samo sa crvenom bojom za negativne brojeve.

Ćelije koje su postavljene na format broja i koriste samo crvenu boju za negativne brojeve (npr. prikaz 1000 crvenom bojom umesto -1000).

Korisnici koji imaju poteškoća pri razlikonju boja neće moći da razlikuju pozitivne i negativne vrednosti.

Excel

Slika ili objekat su umetnuti u tekst.

Slike ili objekti se postavljaju u liniju sa okolnim tekstom, osim ako se objekti nalaze u oblastimazaglavlja ili podnožja dokumenta.

Ako slika ili objekat nisu umetnuti, korisnicima čitača ekrana može biti teško da vrše interakciju sa objektom. Takođe može biti teško znati gde se objekat nalazi u odnosu na tekst. Više informacija potražite u članku Korišćenje čitača ekrana za izbor i čitanje okvira za tekst i slika u programu Word

Word

Pristup dokumentu nije ograničen.

Svi dokumenti koji su programski onemogućili opciju Access sadržaja u postavkama dozvola za dokument: Pregledajte > Ograniči uređivanje >Ograniči dozvolu.... Izaberite stavku Ograniči dozvolu za ovaj dokument > Više opcija.

Information Rights Management (IRM) zaštita može da spreči uređaje kao što su čitači ekrana da imaju pristup ovom dokumentu. Više informacija potražite u članku Dozvoljavanje promena u delovima zaštićenog dokumenta.

Excel, PowerPoint, Word

Sva polja kontrole sadržaja imaju naslove.

Svi obrasci imaju naslove za svako polje.

Naslovi obrazaca pružaju korisnicima informacije o sadržaju polja i informacijama koje se traže.

Word

Upozorenja

„Kontrolor pristupačnosti“ prikazuje upozorenje ako osobe sa umanjenim sposobnostima u većini slučajeva (ali ne nužno u svim) teško mogu da razumeju sadržaj.

Pravilo

Šta „Kontrolor pristupačnosti“ proverava

Zašto to ispravljati?

Odnosi se na ove aplikacije

Tabela ima jednostavnu strukturu.

Tabele su jednostavni pravougaonici bez razdeljenih, objedinjenih ili ugnežđenih ćelija.

Korisnici se kreću unutar tabela pomoću tasterskih prečica i asistivne tehnologije koja se oslanja na jednostavne strukture tabela.

Excel, PowerPoint, Word, Outlook i OneNote

Kartice lista imaju smislena imena.

Listovi u radnoj svesci sadrže opisne informacije i nema praznih listova.

Opisna imena listova, na primer „Ukupne vrednosti prodaje u oktobru“, dodatno olakšavaju kretanje u radnim sveskama u odnosu na podrazumevana imena listova, na primer „List1“.

Excel

Dovoljan kontrast između teksta i pozadine.

Boje teksta i pozadine se dovoljno razlikuju da bi se tekst lako video.

Osobama sa slabim vidom često je teško da čitaju tekst koji nije u kontrastu sa pozadinom. Ako dokument ima visok nivo kontrasta između teksta i pozadine, više osoba može da vidi i koristi sadržaj.

Excel, PowerPoint, Word, Outlook

Pomoćni natpisi su uključeni za umetnuti audio i video sadržaj.

Svi audio i video objekti imaju pomoćne natpise.

Bez natpisa, informacije u video ili audio segmentu mogu biti potpuno izgubljene za osobe sa umanjenim sposobnostima.

PowerPoint, OneNote

Redosled čitanja objekata na prezentaciji slajdova je logičan.

Objekti na slajdu su logičnim redosledom.

Asistivna tehnologija čita slajdove i elemente na njima određenim redosledom. Ako redosled čitanja nije logičan, sadržaj nema smisla.

PowerPoint

Saveti

Savet vidite kada postoji sadržaj koji ljudi sa umanjenim sposobnostima mogu da razumeju, ali ga je moguće bolje organizovati ili predstaviti na način koji poboljšava njihov utisak pri radu.

Pravilo

Šta „Kontrolor pristupačnosti“ proverava

Zašto to ispravljati?

Odnosi se na ove aplikacije

Imena odeljaka u nizu su jedinstvena.

Odeljci imaju jedinstvena imena.

Imena odeljaka omogućavaju korisnicima da se lakše kreću u okviru velike prezentacije u oknu sa sličicama , prikazu sortiranja slajdova i prikazu koordinatne mreže.

PowerPoint

Naslovi slajdova su jedinstveni u nizu slajdova.

Slajdovi koji nisu prazni imaju jedinstvene naslove.

Korisnici se oslanjaju na naslove kako bi znali gde se nalaze u nizu i kako bi se kretali u njemu.

PowerPoint

Dokumenti koriste stilove naslova.

Dokument je organizovan pomoću naslova i/ili sadržaja.

Naslovi i sadržaj pružaju strukturni kontekst korisnicima i omogućavaju im da se lakše kreću unutar dokumenta i da ga pretražuju.

Word, Outlook i OneNote

Inteligentne usluge

Kontrolor pristupačnosti navodi sve slike sa alternativnim tekstom koji generišu inteligentne usluge.

Pravilo

Šta „Kontrolor pristupačnosti“ proverava

Zašto to ispravljati?

Odnosi se na ove aplikacije

Predloženi alternativni tekst.

Sve slike čiji alternativni tekst je generisala Office usluga za prepoznavanje slika.

Inteligentne usluge automatski generišu alternativni tekst u dokumentu (kada je funkcija uključena). Pažljivo pregledajte svaki predlog da biste se uverili da precizno opisuje vašu sliku. Ako želite da uredite predlog, kucajte preko predloženog teksta u polju Opis.

Da biste saznali kako da se prebacite na ovu funkciju, pogledajte odeljak "Uključivanje automatskog alternativnog teksta" u odeljku Sve što treba da znate da biste napisali efikasan alternativni tekst.

PowerPoint, Word, Outlook

Ograničenja kontrolora pristupačnosti

Postoje neki problemi sa pristupačnošću koje kontrolor pristupačnosti ne može da otkrije. Takođe, neki problemi navedeni u nalazima kontrolora pristupačnosti ne moraju nužno da budu otklonjeni problemi sa pristupačnošću koje treba rešiti.

  • Boja: Informacije se prenesu samo pomoću boje.

  • Pomoćni natpisi: Kontrolor pristupačnosti prijavljuje da nedostaju pomoćni natpisi u video zapisu, ali ako video već ima pomoćne natpise, otvorene natpise ili nema dijalog, onda možda nema problema sa pristupačnošću u video zapisu.

Takođe pogledajte

Poboljšajte pristupačnost pomoću kontrolora pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×