Prebacivanje između jezika pomoću trake jezika

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada omogućite raspored tastera na tastaturi za dva ili više jezika u operativnom sistemu Windows, možete da koristite traku jezika da biste se prebacivali između jezika koji koriste različite rasporede tastera na tastaturi.

Napomena: Ako želite da umetnete nekoliko simbola ili stranih znakova i kucate samo na jezicima sa latinica alfabeta, kao što su engleski ili španski, možete da umetnete simbole bez prebacivanja na drugu tastaturu raspored.

Pogledajte članak Promena jezika Office koristi njene menije i alatke za proveruza više informacija o dodavanju dodatne uređivanje jezika i rasporeda tastera na tastaturi.

Pomoću trake jezika za prebacivanje između rasporeda tastera na tastaturi

Kada se prebacite na drugi jezik pomoću trake jezika, raspored tastera na tastaturi menja se u matičnu tastaturu za taj jezik.

Traku jezika koristite u sledećim situacijama:

 • Želite da se prebacujete između jezika koji koriste latinične abecede, kao što su engleski, španski ili francuski, i jezika koji nemaju latiničnu abecedu, kao što su arapski ili kineski.

 • Želite da se prebacujete između jezika koji nemaju latiničnu abecedu, kao što su grčki ili ruski.

 • Više volite da koristite originalne rasporede tastera na tastaturi kada kucate na različitim jezicima koji imaju latiničnu abecedu.

 1. Kada omogućite željeni jezik tastature, otvorite dokument i postavite kursor na ono mesto u dokumentu gde želite da počnete da kucate tekst na drugom jeziku.

 2. Kliknite na ikonu jezika Indikator engleske tastature na traci jezika, što bi trebalo da se pojavljuju na traci zadataka blizu gde se nalazi na sat, a zatim izaberite jezik koji želite da koristite.

  Tasterska prečica  Da biste se prebacivali između rasporeda tastera na tastaturi, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Shift.

  Napomena: Ikona Indikator engleske tastature je samo primer; pokazuje da je engleskog jezika rasporeda tastera na tastaturi aktivni. Stvarna ikona prikazana na vašem računaru zavisi od jezika rasporeda tastera na tastaturi aktivni i verziju operativnog sistema Windows.

  Ako ste za jedan jezik podesili više rasporeda tastera na tastaturi, između rasporeda možete da se prebacujete tako što ćete na traci jezika kliknuti na ikonu rasporeda tastera na tastaturi, a zatim izabrati raspored tastera na tastaturi koji želite da koristite. Ime na indikatoru se menja kako bi odrazilo aktivni raspored tastera na tastaturi.

 3. Ponovite 1. i 2. korak da biste se prebacivali između različitih jezika.

Ne vidim trake jezika

U većini slučajeva, traka jezika se automatski pojavljuje na radnoj površini ili na traci zadataka kada u operativnom sistemu Windows omogućite dva ili više rasporeda tastera na tastaturi. Traku jezika nije moguće videti ako je skrivena ili ako je u operativnom sistemu Windows omogućen samo jedan raspored tastera na tastaturi.

Ako ne vidite traku jezika, uradite sledeće da biste proverili da li je traka jezika skrivena:

U operativnim sistemima Windows 10 i Windows 8

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom i otkucajte Kontrola da biste potražili aplikaciju Kontrolna tabla.

 2. Izaberite stavku Kontrolna tabla.

 3. U okviru Sat, jezik i region kliknite na dugme Promena metoda unosa.

 4. Izaberite stavku Napredne postavke.

 5. U okviru stavke Prebacivanje metoda unosa potvrdite izbor u polju za potvrdu Koristi traku jezika na radnoj površini kada je dostupna, a zatim izaberite stavku Opcije.

  Prebacivanje između metoda unosa za Office 2016 Windows 8

 6. U dijalogu Usluge teksta i jezici unosa izaberite karticu Traka jezika i uverite se da je izabrana opcija Pluta na radnoj površini ili Usidrena na traci zadataka.

  Office 2016 Windows 8 usluge teksta i jezici unosa

U operativnom sistemu Windows 7

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. U okviru Sat, jezik i region izaberite stavku Promeni tastature ili druge metode unosa.

 3. U dijalogu Region i jezik kliknite na dugme Promeni tastature.

 4. U dijalogu Usluge za tekst i jezici unosa izaberite karticu Traka jezika.

  Dijalog „Usluge za tekst i jezici unosa“

 5. U okviru opcije Traka jezika proverite da li je izabrana opcija Skriveno. Ako jeste, izaberite opciju Pluta na radnoj površini ili Usidrena na traci zadataka.

U operativnom sistemu Windows Vista

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. U okviru Sat, jezičke i regionalne opcije izaberite stavku Promeni tastature ili druge metode unosa.

 3. U dijalogu Regionalne i jezičke opcije kliknite na dugme Promeni tastature.

 4. U dijalogu Usluge za tekst i jezici unosa izaberite karticu Traka jezika.

  Dijalog „Usluge za tekst i jezici unosa“

 5. U okviru opcije Traka jezika proverite da li je izabrana opcija Skriveno. Ako jeste, izaberite opciju Pluta na radnoj površini ili Usidrena na traci zadataka.

Takođe pogledajte

Provera pravopisa i gramatike na drugom jeziku u sistemu Office

Umetanje potvrde ili drugog simbola

Budite korak ispred uz Microsoft 365

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×