Promena jezika koji Office koristi u menijima i alatkama za proveru

Microsoft 365 vam pomaže da na najbolji način iskoristite svoje vreme

Pretplatite se odmah

Postoje tri oblasti u sistemu Microsoft Office gde ćete možda želeti da promenite jezik.

 • Uređivanje ili Kreiranje je jezik na kojem pišete i uređujete sadržaj. Možda ćete morati da instalirate povezanu tastaturu za ovaj jezik pomoću Windows postavki.

 • Alatke za proveru su provera pravopisa i gramatike. Obično ćete uraditi da ovaj jezik bude isti kao što je uređivanje ili jezik za autorstvo.

 • Jezik za prikaz je za sva dugmad, menije i kontrole u sistemu Office.

Možete da konfigurišete prikaz i uređivanje ili da samostalno koristite jezike. Na primer, možda ćete želeti da jezik za prikaz bude engleski, ali je dokument koji pišete ili uređujete na francuskom.

Napomena: Ako želite da trajno potpuno promenite Office na neki drugi jezik, dobićete najbolje rezultate ako prvo podesite da vam to takođe bude podrazumevani jezik prikaza u operativnom sistemu Windows. Više informacija o tome kako da to uradite potražite u ovom članku za Windows 10 ili ovom članku za Windows 7 ili 8.

Napomena:  Ako koristite Office 365 i ako su dostupne komande različitu od onoga što je ovde prikazano, proširite stavku Konfigurisanje sistema Office za Office 2016 ili raniji odeljak i sledi uputstva.

U sistemu Office, jezičke opcije su u dijalogu željene postavke jezika u sistemu Office . Jezici za prikaz i autorstvo mogu da se postavljaju nezavisno. Na primer, možete da imate sve podudaranje sa jezikom operativnog sistema ili da koristite kombinaciju jezika za vaš operativni sistem, autorstvo i prikaz.

Da biste konfigurisali jezik za prikaz:

 1. U okviru bilo koje Office aplikacije izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

 2. U okviru Office jezik za prikaz uverite se da je naveden jezik za prikaz koji želite da koristite Office.

  Jezik za prikaz sistema Office

 3. Izaberite željeni jezik, a zatim izaberite stavku Podesi kao željeno. Ako želite da se jezik sistema Office podudara sa jezikom za prikaz koji imate za Windows, izaberite stavku podudaranje sa sistemom Microsoft Windows [Language].

 4. Ako jezik koji želite nije naveden, izaberite stavku Instaliraj dodatne jezike ekrana iz Office.com i sledi uputstva.

Da biste konfigurisali jezik za autorstvo i proveru:

 1. U okviru bilo koje Office aplikacije izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

 2. U okviru Office jezici za autorstvo i proveru, uverite se da je na listi jezik koji želite da koristite za autorstvo.

  Office jezici za autorstvo i proveru

 3. Ako se željeni jezik pojavljuje na listi, izaberite ga, a zatim izaberite stavku Podesi kao željeno. Ako jezik koji želite nije naveden, izaberite stavku Dodaj jezik, a zatim sledi uputstva u dijalogu Dodavanje jezika za autorstvo .

 4. Ako paket jezički paket sadrži alatke za proveru za taj jezik, njegov status se prikazuje kao Korektura. Ako je status dostupno, kliknite na vezu da biste instalirali alatke za proveru.

U sistemu Office, jezičke opcije su u dijalogu Postavljanje željenih postavki jezika za Office . Jezik prikaza i jezik pomoći možete da podesite pojedinačno. Na primer, možete da podesite da se sve podudara sa jezikom operativnog sistema, a možete i da koristite kombinaciju jezika za operativni sistem, uređivanje, prikaz i pomoć.

Da biste konfigurisali jezik za uređivanje i proveru:

 1. U okviru bilo koje Office aplikacije izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

  Dijalog u koji možete da dodate, izaberite ili uklonite jezik koji Office koristi za alatke za uređivanje i proveru.
 2. Ako se vaš jezik već pojavljuje unutar medija za uređivanje, pritisnite kao podrazumevani. U suprotnom, izaberite jezik sa liste Dodaj još jezika za uređivanje , a zatim pritisnite dugme Dodaj . Novi jezik će se pojaviti na isti jezika za uređivanje.

Ako je raspored na tastaturi prikazan kao omogućen, svi ste spremni za uređivanje. Ako se prikazuje Nije omogućeno u koloni Raspored tastera na tastaturi, pratite ove korake da biste ga omogućili:

 1. Kliknite na vezu Nije omogućeno.

 2. U dijalogu Dodavanje jezika pritisnite stavku Dodaj jezik, izaberite jezik na listi, a zatim pritisnite Dodaj.

 3. Zatvorite dijalog Dodavanje jezika. Jezik bi trebalo da se prikaže kao Omogućen u okviru Raspored tastera na tastaturi u odeljku Izbor jezika za uređivanje.

U okviru provera, ako se jezik prikazuje kao instaliran, spremni ste za polazak. U suprotnom, pritisnite taster nije instaliran , a Office će vas odneti na stranicu na kojoj možete da preuzmete neophodni paket jezika za taj jezik. Pratite uputstva na stranici da biste preuzeli i instalirali paket, a zatim se vratite u dijalog „Opcije jezika za Office“ da biste potvrdili instalaciju.

Da biste konfigurisali jezike za prikaz i pomoć:

 • U okviru bilo koje Office aplikacije izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

  Dijalog koji vam omogućava da izaberete jezik koji Office koristi za dugmad, menije i pomoć.

Ako ste već podesili Microsoft Windows jezik prikaza na jezik na kojem želite da se Office prikazuje, možete da ostavite ovu opciju postavljenu na Uskladi sa operativnim sistemom Microsoft Windows. U suprotnom, izaberite jezik i pritisnite stavku Postavi kao podrazumevano da biste premestili taj jezik na vrh liste. Jezik koji je naveden prvi predstavlja jezik koji Office koristi za svoje menije i dugmad. Imajte u vidu da ako vaš Windows prikaz ekrana nije instaliran u sistemu Office, jezik za prikaz u sistemu Office pojaviće se na sledećem jeziku na listi za prikaz.

Ponovite da biste konfigurisali jezik pomoći ako želite.

Ako jezik koji želite nije dostupan...

Preuzmite paket za odgovarajući jezik za jezik koji želite da koristite sa ove stranice: pomoćni paket za Office. Paket za jezik sadrži alatke za prikaz većine jezika, ali i dalje možete da odaberete da imate prikaz na jednom jeziku i da ga uređujete ili autorizujete u drugom.

Microsoft Office za Mac već sadrži sve dostupne jezike, tako da ne treba ništa da preuzmete. Da biste konfigurisali Office za korišćenje tih jezika, pratite ove korake:

greyline

Korisnički interfejs – jezik za prikaz za Office za Mac koristi primarni jezik za rad sa operativnim sistemom. Da biste promenili jezik ekrana za Office za Mac, morate da postavljate drugačiji primarni jezik za svoj operativni sistem:

 1. U meniju Apple odaberite stavku željene postavke sistema > jezik & region

 2. Na listi željenih jezika , podešavate željeni jezik tako što ćete ga prevući na vrh liste.

 3. Ako se željeni jezik ne pojavi samo pritisnite taster + i dodajte ga.

 4. Moraćete ponovo da pokrenete Office aplikaciju da bi ova promena stupila na snagu.

greyline

Uređivanje – podešavanje jezika uređivanja zavisi od programa u kojem radite.

Word i PowerPoint

Da biste promenili jezik za uređivanje u programu Word za Mac ili PowerPoint za Mac, idite na alatke > jeziku, izaberite jezik i kliknite na dugme u redu.

Da biste ga napravili podrazumevanom za sve nove dokumente, izaberite stavku podrazumevano.

Excel

Da biste promenili jezik za uređivanje u programu Excel za Mac, idite na alatke > jeziku, izaberite jezik i kliknite na dugme u redu.

OneNote

Da biste promenili jezik za uređivanje u programu OneNote za Mac, idite na alatke > Podesi jezik za proveru, izaberite jezik i kliknite na dugme u redu.

greyline

Korisnički interfejs i uređivanje – Jezik prikaza i tastature za Office za Android isti je kao jezik na koji je uređaj podešen. To možete da konfigurišete tako što ćete izabrati stavke Settings (Postavke) > Language and Input (Jezik i unos).

greyline

Provera – U sistemu Android možete da promenite jezik za proveru u programu Word.

U programu Word na Android telefonu dodirnite stavku uredi Dugme „Uredi“ na vrhu ekrana, a zatim dodirnite stavku provera i jezik u okviru pregleda.

U programu Word na Android tabletu idite na karticu Redigovanje, gde možete da izaberete jezik za proveru na traci.

greyline

Korisnički interfejs i uređivanje – Jezik prikaza i tastature za Office za iOS isti je kao jezik na koji je uređaj podešen. Pogledajte članak Promena jezika na iPhone ili iPad uređaju za uputstva.

greyline

Provera – U sistemu iOS možete da promenite jezik za proveru u programu Word.

U programu Word na iPhone uređaju dodirnite stavku uredi Dugme „Uredi“ , dodirnite stavku Početak > RedigujAlatke za proveru>, a zatim dodirnite jezik za proveru.

U dokumentu, na kartici Redigovanje , dodirnite stavku Provera pravopisa Provera pravopisa , a zatim dodirnite stavku jezik za proveru.

Uključivanje pravopisa

greyline

Korisnički interfejs i uređivanje – Jezik prikaza i tastature za Office za Windows Mobile isti je kao jezik na koji je Windows podešen.

greyline

Uređivanje – U sistemu Windows Mobile možete da promenite jezik za proveru u programu Word.

U dokumentu, na kartici Review (Redigovanje) možete da izaberete jezik za proveru sa trake.

greyline

Korisnički interfejs – najbolji način da se podesi jezik za prikaz uOffice za veb jeste da se na ekranu postavljaju jezik domaćina. To je obično OneDrive, SharePoint, Dropbox itd. Kada otvorite dokument sa jednog od tih sajtova, Office Online će koristiti jezik prikaza koji ste postavili za uslugu.

Savet: Ako koristite lični Microsoft nalog, možete da odaberete željeni jezik za prikaz u postavkama profila na adresi https://account.Microsoft.com/profile.

greyline

Da biste postavili jezik za alatke za proveru u aplikaciji, idite na karticu Redigovanje > Pravopis i gramatika > Postavljanje jezika za proveru. UOneNote za veb ovo se nalazi na kartici „Početak“.

Na kartici „Redigovanje“ izaberite stavke „Pravopis“ > „Podesi jezik za korekturu“

Šta treba da znate

 • Ova promena će važiti od ovog trenutka pa na dalje.

 • Da biste primenili ovu promenu na bilo koji postojeći tekst u dokumentu, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+A da izaberete ceo postojeći tekst, a zatim podesite jezik za proveru prema gorenavedenim uputstvima.

 • Ova promena će uticati samo na trenutni dokument. Za naredne dokumente moraćete da ponovite ove korake.

Takođe pogledajte

Provera pravopisa i gramatike na drugom jeziku

Koje jezike podržava Office?

Prevod teksta na drugi jezik

Uklanjanje jezika i fontova koje ne koristite

Funkcije za jezike u kojima se piše zdesna nalevo

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×