Scenario je skup vrednosti koje Excel čuva i može da zameni automatski na radnom listu. Možete da napravite i sačuvate različite grupe vrednosti kao scenarije, a zatim da se prebacujte između tih scenarija da biste prikazali različite rezultate.

Ako nekoliko osoba ima određene informacije koje želite da koristite u scenarijima, možete da prikupite informacije u posebnim radnim svescima, a zatim da objedinite scenarije iz različitih radnih svezaka u jednu.

Kada imate sve scenarije koji su vam potrebni, možete da napravite izveštaj sa rezimeom scenarija koji intelira informacije iz svih scenarija.

Scenarijima se upravlja čarobnjakom menadžera scenarija iz grupe Analiza šta-ako na kartici Podaci.

Postoje tri vrste alatki za What-If analizu koje se dolaze uz Excel: Scenariji, Tabele podataka i Traženje cilja. Scenariji i tabele podataka uzimaju skupove ulaznih vrednosti i prosleđuju projekte kako bi odredili moguće rezultate. Traženje cilja razlikuje se od scenarija i tabela podataka po tome što uzima rezultat i projekte unazad kako bi se utvrdile moguće ulazne vrednosti koje daju taj rezultat.

Svaki scenario može da ima do 32 promenljive vrednosti. Ako želite da analizirate više od 32 vrednosti, a vrednosti predstavljaju samo jednu ili dve promenljive, možete da koristite tabele podataka. Iako je ograničena na samo jednu ili dve promenljive (jedna za ulaznu ćeliju reda, a druga za ulaznu ćeliju kolone), tabela podataka može da sadrži koliko god želite različitih promenljivih vrednosti. Scenario može da ima najviše 32 različitih vrednosti, ali možete da napravite koliko god želite scenarija.

Pored te tri alatke možete da instalirate programske dodatke koji pomažu da What-If analizu, kao što je programski dodatak "Rešavač". Programski dodatak „Rešavač“ sličan je traženju cilja, ali može da sadrži više promenljivih. Možete da napravite i predviđanja pomoću pokazivača za popunjavanje i raznih komandi koje su ugrađene u Excel. Za naprednije modele možete da koristite programski dodatak Analysis ToolPak.

Pretpostavimo da želite da napravite budžet, ali niste u toku sa prihodom. Pomoću scenarija možete da definišete različite moguće vrednosti prihoda, a zatim da se prebacujete između scenarija da biste izvršili ankete šta-ako.

Na primer, pretpostavimo da je scenario najnepovratnijeg budžeta jeste Bruto prihod od 50.000 USD i troškovi robe prodate u iznosu od 13.200 USD, što ostavlja 36.800 USD u bruto profitu. Da biste definisali ovaj skup vrednosti kao scenario, prvo unosite vrednosti u radni list, kao što je prikazano na sledećoj ilustraciji:

Scenario – podešavanje scenarija sa ćelijama "Promena" i "Rezultat"

Ćelije Promenljive imaju vrednosti u koje kucate, dok ćelija Rezultat sadrži formulu koja je zasnovana na ćeliji Promena (u ovoj ćeliji sa ilustracijom B4 ima formulu =B2-B3).

Zatim koristite dijalog Menadžer scenarija da biste te vrednosti sačuvali kao scenario. Na kartici Podaci kliknite na > What-If Analysis > Scenario Manager > Add.

Da li možete da dobijete menadžer scenarija > podacima? What-If Analysis

Čarobnjak "Manger scenarija"

U dijalogu Ime scenarija imenujte scenario Najneznačniji scenariji i navedite da ćelije B2 i B3 jesu vrednosti koje se menjaju između scenarija. Ako izaberete opciju Promena ćelija na radnom listu pre nego što dodate scenario, menadžer scenarija će automatski umetnuti ćelije za vas, u suprotnom možete da ih otkucate ručno ili da koristite dijalog za izbor ćelija sa desne strane dijaloga Promena ćelija.

Podešavanje scenarija najneneodatnijeg ishoda

Napomena: Iako ovaj primer sadrži samo dve promenljive ćelije (B2 i B3), scenario može da sadrži do 32 ćelije.

Zaštita – Možete i da zaštitite scenarije tako da u odeljku Zaštita proverite željene opcije ili ih poništite ako ne želite zaštitu.

  • Izaberite stavku Spreči promene da biste sprečili uređivanje scenarija kada je radni list zaštićen.

  • Izaberite stavku Skriveno da biste sprečili prikazivanje scenarija kada je radni list zaštićen.

Napomena: Ove opcije primenjuju se samo na zaštićene radne listove. Više informacija o zaštićenim radnim listovima potražite u temi Zaštita radnog lista

Pretpostavimo da je vaš scenario "Najbolji predmet" bruto prihod od 150.000 USD i troškovi robe prodate u iznosu od 26.000 USD, tako da ostaju 124.000 USD u bruto profitu. Da biste definisali ovaj skup vrednosti kao scenario, kreirajte još jedan scenario, imenujete ga najboljim scenarijima i obezbedite različite vrednosti za ćeliju B2 (150.000) i ćeliju B3 (26.000). Pošto je bruto profit (ćelija B4) formula – razlika između prihoda (B2) i troškova (B3) – ne menjate ćeliju B4 u slučaju najboljeg ishoda.

Prebacivanje između scenarija

Kada sačuvate scenario, on postaje dostupan na listi scenarija koje možete da koristite u animacijama šta-ako. Kada je data vrednost na prethodnoj ilustraciji, ako izaberete da prikažete scenario Najbolji scenariji, vrednosti u radnom listu bi se promenile tako da liče na sledeću ilustraciju:

Scenario najsloženiji slučaja

Ponekad ćete možda imati sve informacije u jednom radnom listu ili radnoj svesci neophodne za kreiranje svih scenarija koje želite da razmotrite. Međutim, možda ćete želeti da prikupite informacije o scenariju iz drugih izvora. Na primer, pretpostavimo da pokušavate da napravite budžet preduzeća. Možete da prikupite scenarije iz različitih odeljenja, kao što su "Prodaja", "Platni spisk", "Proizvodnja", "Marketing" i "Pravno", zato što svaki od tih izvora ima različite informacije za korišćenje u pravljenju budžeta.

Ove scenarije možete da prikupite u jedan radni list pomoću komande Objedini. Svaki izvor može da obezbedi koliko god želite vrednosti promenljive ćelije. Na primer, možda želite da svaki sektor snabdeva procenama troškova, ali da im je potrebno samo nekoliko procena prihoda.

Kada odaberete da objedinite, menadžer scenarija će učitati čarobnjak za scenario objedinjavanja, koji će naveti sve radne listove u aktivnoj radnoj svesci, kao i sve druge radne sveske koje ste možda otvorili u to vreme. Čarobnjak će vam reći koliko scenarija imate na svakom izvornom radnom listu koji izaberete.

Dijalog "Objedinjavanje scenarija"

Kada prikupite različite scenarije iz različitih izvora, trebalo bi da koristite istu strukturu ćelija u svakoj radnoj svesci. Na primer, "Prihod" uvek može da ode u ćeliju B2, a troškovi uvek mogu da idu u ćeliju B3. Ako koristite različite strukture za scenarije iz različitih izvora, može biti teško objediniti rezultate.

Savet: Prvo razmotrite kreiranje scenarija, a zatim kolegama slanje kopije radne sveske koja sadrži taj scenario. Tako ćete lakše biti sigurni da su svi scenariji strukturirani na isti način.

Da biste uporedili nekoliko scenarija, možete da napravite izveštaj koji ih rezimira na istoj stranici. Izveštaj može da navodi scenarije jedan pored druge ili da ih predstavi u izveštaj izvedene tabele.

Dijalog "Rezime scenarija"

Izveštaj sa rezimeom scenarija zasnovan na prethodno dva primera bi izgledao ovako:

Rezime scenarija sa referencama ćelija

Primetićete da Excel dodao nivoe grupisnjanja za vas, što će razviti i skupiti prikaz kada kliknete na drugi izbor.

Na kraju izveštaja sa rezimeom pojavljuje se naznaka koja objašnjava da kolona Trenutne vrednosti predstavlja vrednosti promenljive ćelije u trenutku kreiranja izveštaja sa rezimeom scenarija i da su ćelije koje su promenjene za svaki scenario markirane u sivom.

Napomene: 

  • Izveštaj sa rezimeom podrazumevano koristi reference ćelija za identifikovanje ćelija Promenljive ćelije i Rezultat. Ako kreirate imenovane opsege za ćelije pre nego što pokrenete izveštaj sa rezimeom, izveštaj će sadržati imena umesto referenci ćelija.

  • Izveštaji o scenariju ne izračunava se ponovo automatski. Ako promenite vrednosti scenarija, te promene se neće pojaviti u postojećem izveštaju o rezimeu, ali će se pojaviti ako napravite novi izveštaj sa rezimeom.

  • Ćelije rezultata nisu vam potrebne da biste generiseli izveštaj sa rezimeom scenarija, ali su vam potrebne za izveštaj izvedene tabele.

Rezime scenarija sa imenovanim opsegom

Izveštaj izvedene tabele scenarija

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Tabele podataka

Traženje cilja

Uvod u analizu šta-ako

Definisanje i rešavanje problema pomoću programskog dodatka „Rešavač“

Korišćenje programskog dodatka Analysis ToolPak za vršenje složene analize podataka

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice u programu Excel

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×