Prebacivanje između različitih skupova vrednosti pomoću scenarija

Scenario je skupa vrednosti koje Excel čuva i može automatski da se zameni na radnom listu. Možete da kreirate i sačuvate razne grupe vrednosti kao scenarije i da se zatim Prebacite između ovih scenaria da biste prikazali druge rezultate.

Ako nekoliko osoba ima specifične informacije koje želite da koristite u scenarijima, možete da prikupljate informacije u zasebnim radnim sveskama, a zatim objedinite scenarije iz drugih radnih svezaka u jednu.

Kada imate sve scenarije koji su vam potrebni, možete da kreirate izveštaj sa rezimeom scenarija koji sadrži informacije o svim scenarijima.

Scenarijima se upravljaju čarobnjakom za scenariste iz grupe " Šta-ako " na kartici " Podaci ".

Postoje tri vrste alatki za analizu koje dolaze uz Excel: scenariji, tabele podataka i Traženje cilja. Scenariji i tabele podataka postavljaju skupove ulaznih vrednosti i projekta unapred za utvrđivanje mogućih rezultata. Funkcija "Traženje cilja" se razlikuje od scenarija i tabela sa podacima kako bi trebalo da bude potreban rezultat i projekti nazad da bi se utvrdilo moguće ulazne vrednosti koje daju rezultat.

Svaki scenario može da se prilagodi do 32 promenljive vrednosti. Ako želite da analizirate više od 32 vrednosti, a vrednosti predstavljaju samo jednu ili dve promenljive, možete da koristite tabele podataka. Iako je ograničena na samo jednu ili dve promenljive (jednu za ulaznu ćeliju reda i jednu za ćeliju ulaznih kolona), tabela podataka može da sadrži jednako mnogo različitih promenljivih vrednosti. Scenario može da ima maksimum od 32 vrednosti, ali možete da kreirate koliko god želite scenarija.

Pored ove tri alatke, možete da instalirate programske dodatke koji vam pomažu da izvršite analizu šta-ako, na primer, programski dodatak Solver. Programski dodatak „Rešavač“ sličan je traženju cilja, ali može da sadrži više promenljivih. Možete da napravite i predviđanja pomoću pokazivača za popunjavanje i raznih komandi koje su ugrađene u Excel. Za naprednije modele možete da koristite programski dodatak Analysis ToolPak.

Pretpostavimo da želite da napravite budžet, ali ste neizvesni za svoj prihod. Koristeći scenarije možete definisati različitih mogućih vrednosti za prihod, a zatim se prebaciti između scenaria da biste obavili analizu šta-ako.

Na primer, pretpostavimo da je vaš najgori budžet za slučaj budžeta bruto prihod od $50.000 i troškove prodate od $13.200, a $36.800 ima bruto profit. Da biste definisali ovaj skupa vrednosti kao scenario, prvo unosite vrednosti u radnom listu, kao što je prikazano na sledećoj ilustraciji:

Scenario – podešavanje scenarija sa promenama i rezultatima

Promene ćelija imaju vrednosti koje kucate, dok ćelija sa rezultatom sadrži formulu koja je zasnovana na promenama u ćelijama (u ovoj ilustraciji B4 ima formulu = B2-B3).

Zatim koristite dijalog menadžer scenarija da biste sačuvali ove vrednosti kao scenario. Idi na karticu podaci > analizom > menadžera scenarija > Dodaj.

Idite do upravljača scenarijima iz > predviđanje podataka? Analiza šta-ako

Čarobnjak za Manger scenarij

U dijalogu ime scenarija navedite najgori slučaj i navedite da su ćelije B2 i B3 vrednosti koje se menjaju između scenarija. Ako izaberete stavku promene ćelija na radnom listu pre dodavanja scenarija, menadžer scenarija će automatski umetnuti ćelije za vas, u suprotnom možete da ih otkucate ručno ili da koristite dijalog "izbor ćelije" sa desne strane dijaloga "promene ćelija".

Podešavanje najgoreg scenarija slučaja

Napomena: Iako ovaj primer sadrži samo dve promenljive ćelije (B2 i B3), scenario može da sadrži do 32 ćelija.

Zaštita – takođe možete da zaštitite svoje scenarije, tako da u odeljku zaštita koristite željene opcije ili ih opozovite ako ne želite zaštitu.

  • Izaberite stavku Sprečavanje promena da biste sprečili Uređivanje scenarija kada je radni list zaštićen.

  • Izaberite stavku skriveno da biste sprečili prikazivanje scenarija kada je radni list zaštićen.

Napomena: Ove opcije se primenjuju samo na zaštićene radne listove. Više informacija o zaštićenim radnim listovima potražite u članku zaštita radnog lista

Sada pretpostavimo da je vaš najbolji plan budžeta za slučaj bruto prihod od $150.000 i troškove prodate od $26.000, ostavljajući $124.000 u bruto profitu. Da biste definisali ovaj skupa vrednosti kao scenario, kreiraćete drugi scenario, imenujte ga najboljim slučajem i dobavite različita vrednosti za ćeliju B2 (150.000) i ćeliju B3 (26.000). Budući da je bruto profit (Cell B4) formula – razlika između prihoda (B2) i troška (B3) – ne menjate ćeliju B4 za najbolji scenario slučaja.

Prebacivanje između scenarija

Kada sačuvate scenario, on postaje dostupan na listi scenarija koje možete da koristite u analizama šta-ako. Sa vrednostima na prethodnoj ilustraciji, ako ste odabrali da prikazujete najbolji scenarij, vrednosti u radnom listu će se promeniti na sledeću ilustraciju:

Najbolji scenarij

Možda će biti trenutaka kada imate sve informacije na jednom radnom listu ili u radnoj svesci potrebnim da biste kreirali sve scenarije koje želite da razmotrite. Međutim, možda ćete želeti da prikupite informacije o scenariju iz drugih izvora. Na primer, pretpostavimo da pokušavate da kreirate budžet preduzeća. Možete prikupiti scenarije iz raznih odeljenja, kao što su prodaja, platni spisak, proizvodnja, marketing i pravni zato što svaki od ovih izvora ima razne informacije koje treba da koriste u kreiranju budžeta.

Ove scenarije možete da prikupite na jednom radnom listu pomoću komande za Objedinjavanje . Svaki izvor može da snabdeva koliko ili nekoliko promena vrednosti ćelija koliko želite. Na primer, možda ćete želeti da svako odeljenje snabdeva projekcije rashoda, ali treba samo da predviđanju prihoda od nekoliko.

Kada odaberete da se objedinite, menadžer scenarija će učitava čarobnjak za objedinjavanje scenarija, koji će nabrajati sve radne listove u aktivnoj radnoj svesci, kao i popisivanje svih drugih radnih svezaka koje ste možda istovremeno otvorili. Čarobnjak će vam reći koliko scenarija imate na svakom izvornom radnom listu koji izaberete.

Dijalog "Objedinjavanje scenarija"

Kada prikupljate različite scenarije iz raznih izvora, trebalo bi da koristite istu strukturu ćelija u svakoj od njih. Na primer, prihodi mogu uvek da se nalaze u ćeliji B2 i rashodima mogu uvek da idu u ćeliju B3. Ako koristite različite strukture za scenarije iz raznih izvora, može biti teško da objedinite rezultate.

Savet: Prvo sami napravite scenario, a zatim šalite kolegama kopiju radne sveske koja sadrži taj scenario. To olakšava da budete sigurni da su sve scenariji Strukturirani na isti način.

Da biste uporedili nekoliko scenarija, možete da kreirate izveštaj koji ih rezimira na istoj stranici. Izveštaj može da navodi scenarije sa jedne na drugu stranu ili da ih prikaže u izveštaj izvedene tabele.

Dijalog rezimea scenarija

Izveštaji rezimea na osnovu prethodna dva primera scenarija bi izgledali nešto kao sledeće:

Rezime scenarija sa referenci na ćelije

Primetićete da je Excel automatski dodavao nivoe grupisanja za vas, što će proširiti i skupiti prikaz dok izaberete stavku različiti selektori.

Napomena se pojavljuje na kraju izveštaja o rezimeu objašnjavajući da kolona trenutne vrednosti predstavlja vrednosti promena ćelija u trenutku kada je kreiran izveštaj sa rezimeom scenarija i da su ćelije koje su se promenile za svaki scenario istaknute da su sive.

Napomene: 

  • Izveštaj sa rezimeom podrazumevano koristi reference ćelija da identifikuje promenljive ćelije i ćelije sa rezultatima. Ako kreirate imenovane opsege za ćelije pre nego što uradite izveštaj rezimea, izveštaj će sadržati imena umesto referenci ćelija.

  • Izveštaji o scenariju se ne ponovo izračunavaju. Ako promenite vrednosti scenarija, te promene se neće pojaviti u postojećem izveštaju rezimea, ali će se pojaviti ako kreirate novi izveštaj rezimea.

  • Ćelije sa rezultatima ne trebaju da bi generisali izveštaj sa rezimeom scenarija, ali su vam potrebni za scenarij izveštaja izvedene tabele.

Rezime scenarija sa imenovanom opsezima

Izveštaj izvedene tabele scenarija

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Tabele podataka

Traženje cilja

Uvod u analizu šta-ako

Definisanje i rešavanje problema pomoću programskog dodatka „Rešavač“

Korišćenje programskog dodatka Analysis ToolPak za vršenje složene analize podataka

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice u programu Excel

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×