Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

U Excel makroa možete da promenite postavke zaštite od makroa da biste kontrolisali koji makroi se pokreću i u kojim okolnostima kada otvorite radnu svesku. Na primer, možete da omogućite makroe da se pokreću na osnovu toga da li ih je pouzdani projektant digitalno potpisao.

Dodatne informacije o postavkama zaštite od makroa u Microsoft Office dokumentima potražite u članku Omogućavanje ili onemogućavanje makroa u Office datotekama.

Sledeća lista rezimira različite postavke zaštite od makroa. U okviru svih postavki, ako je antivirusni softver koji funkcioniše uz Microsoft 365, a radna sveska sadrži makroe, radna sveska se skenirana zbog poznatih virusa pre nego što se otvori.

 • Onemogući sve makroe i ne prikazuj obaveštenja Izaberite ovu opciju ako makroi nisu pouzdani. Svi makroi u dokumentima i bezbednosna upozorenja o makroima su onemogućeni. Ako postoje dokumenti koji sadrže nepotpisane makroe koji su pouzdani, te dokumente možete da stavite na pouzdanu lokaciju. Dokumentima na pouzdanim lokacijama dozvoljeno je da se pokrenu bez provere sistema bezbednosti „Centar za pouzdanost“.

 • Onemogući sve makroe i prikazuj obaveštenja Ovo je podrazumevana postavka. Izaberite ovu opciju ako želite da makroi budu onemogućeni, ali želite da dobijate bezbednosna upozorenja ako su makroi prisutni. Tako možete da odaberete kada da omogućite te makroe od slučaja do slučaja.

 • Onemogući sve makroe osim onih koji su digitalno potpisani Ova postavka je ista kao i opcija Onemogući sve makroe i prikazuj obaveštenja, osim što, ako je pouzdani izdavač digitalno potpisao makro, on može da se pokrene ako ste izdavača ranije već koristili kao pouzdanog. Ako izdavača niste označili kao pouzdanog, bićete obavešteni. Tako možete odabrati da omogućite te potpisane makroe ili da je izdavač pouzdan. Svi nepotpisani makroi onemogućavaju se bez obaveštenja.

 • Omogući sve makroe (ne preporučuje se, može se pokrenuti potencijalno opasan kôd) Izaberite ovu opciju da biste omogućili pokretanje svih makroa. Korišćenje te postavke čini vaš računar ranjivim na potencijalno zlonameran kôd i ne preporučuje se.

 • Smatraj pouzdanim pristup objektnom modelu VBA projekta    Ova postavka je za projektante i koristi se za namerno zaključavanje ili omogućavanje programskog pristupa objektnom modelu VBA iz bilo kog klijenta za automatizaciju. Drugim rečima, ona obezbeđuje bezbednosnu opciju za kôd koji je napisan da automatizuje Office program i programski manipuliše Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) okruženjem i objektnim modelom. Ovo je pojedinačna postavka za korisnika i aplikaciju i podrazumevano odbija pristup. Ova opcija bezbednosti otežava neovlašćenim programima da izgrade kôd „koji se sam replikuje“ i koji može da ošteti sisteme krajnjih korisnika. Da bi neki klijent za automatizaciju mogao da programski pristupi objektnom modelu VBA, korisnik koji pokreće kôd mora izričito da dodeli pristup. Da biste uključili pristup, potvrdite izbor u polju za potvrdu.

Kancelarija Microsoft Authenticode tehnologiju da bi se autorima makroa omogućilo da digitalno potpišu datoteku ili projekat makroa. Certifikat koji se koristi da bi se kreirao ovaj potpis potvrđuje da makro ili dokument potiču od potpisnika, a potpis potvrđuje da makro ili dokument nisu promenjeni.

Kada instalirate digitalni certifikat, možete da potpisujete datoteke i projekte makroa.

Pribavljanje digitalnog certifikata za potpisivanje

Digitalni certifikat možete da dobijete od komercijalnog autoriteta za izdavanje certifikata (CA) ili od internog administratora za bezbednost ili IT stručnjaka.

Da biste saznali više o autoritetima za certifikate koji nude usluge za proizvode korporacije Microsoft, pogledajte listu Članova programa za vrhovne certifikate korporacije Microsoft.

Kreiranje sopstvenog digitalnog certifikata za samopotpisivanje

Možete da kreirate i sopstveni certifikat koji se samostalno potpisuje pomoću alatke Selfcert.exe.

Napomena: Pošto digitalne certifikate koje kreirate ne izdaje zvanični autoritet za izdavanje certifikata, projekti makroa potpisani takvim certifikatom poznati su kao samopotpisani projekti. Microsoft Office ima poverenja u samopotpisani certifikat samo na računaru koji ima taj certifikat u skladištu ličnih certifikata.

Dodatne informacije o tome kako da digitalno potpišete makro potražite u članku Digitalno potpisivanje projekta makroa.

Promena postavki zaštite od makroa

Možete da promenite postavke zaštite od makroa u centru za pouzdanost, osim ako je administrator sistema u organizaciji promenio podrazumevane postavke da bi sprečio da promenite postavke.

 1. Na kartici Projektovanje, u grupi Kôd izaberite stavku Zaštita od makroa.

  Kartica „Projektant“ na traci

  Da biste omogućili karticu Projektuj, pogledajte prikaz kartice "Projektanti".

 2. U kategoriji Postavke makroa, u okviru Postavke makroa izaberite željenu opciju.

  Napomena: Sve promene koje izvršite u kategoriji Postavke makroa u programu Excel primenjuju se samo na Excel i ne utiču na druge Microsoft Office programe.

Centru za pouzdanost možete da pristupite i u Excel za pouzdanost. Da biste to uradio, izaberite stavku Opcije (verzije Excel 2010 do 2016) ili dugme Microsoft kancelarija Slika dugmeta (Excel 2007), a zatim izaberite stavku Centar za pouzdanost > Centar za pouzdanost Postavke > Macro Postavke.

Više informacija o zaštiti od makroa potražite u sledećim temama:

Rešavanje problema

Ne mogu da promenim postavke zaštite od makroa

Neki korisnici možda neće moći da promene postavke centra za pouzdanost zbog bezbednosnih smernica grupe u organizacijama. U tim slučajevima morate da se obratite IT administratoru organizacije.

Šta se dogodilo sa bezbednosnim postavkama „Veoma visoko“, „Visoko“, „Srednje“ i „Nisko“?

Postavka za Excel 2003

Excel 2007/2010/2013/2016.

Dodatne informacije

Veoma visoko

Onemogućavanje svih makroa bez obaveštenja

U programu Excel 2003, VBA makroi mogu da se pokrenu samo ako je izabrana opcija „Veruj svim instaliranim programskim dodacima i predlošcima“ (u programu Excel 2003 na kartici „Pouzdani izdavači“ u dijalogu „Bezbednost“) i makroi (bilo potpisani ili nepotpisani) skladište se u određenoj pouzdanoj fascikli na čvrstom disku korisnika.

Ako svi ti uslovi nisu ispunjeni, VBA makroi ne mogu da se pokrenu u okviru bezbednosne postavke „Veoma visoko“ u programu Excel 2003.

Visoko

Onemogućavanje svih makroa osim digitalno potpisanih makroa

U programu Excel 2003 izvršne datoteke (kao što su .exe ili .com) moraju biti potpisane od strane poznatog pouzdanog izvora (to jest, moraju imati certifikat poverenja) da biste ih pokrenuli. U suprotnom, sve izvršne datoteke povezane sa dokumentima ili ugrađene u njih automatski se onemogućavaju bez upozorenja za korisnika kada se ti dokumenti otvore.

Svi Office 2003 programi podrazumevano se instaliraju sa zaštitom od makroa postavljenom na „Visoko“.

Srednje

Onemogućavanje svih makroa sa obaveštenjem

U programu Excel 2003 korisnici dobijaju pitanje da li žele da omoguće ili onemoguće izvršne datoteke kada se dokument otvori. Ovaj nivo zahteva prihvatanje certifikata pouzdanosti za svaku izvršnu datoteku, što se prihvati tako što ćete certifikat dodati segmentu Windows registratora na računaru.

Naredni zahtevi za pokretanje makroa od pouzdanog izvora automatski se prihvataju (izvršna datoteka se pokreće bez pitanja korisnika).

Nisko

Omogući sve makroe (ne preporučuje se, može se pokrenuti potencijalno opasan kôd)

U programu Excel 2003 svi makroi se pokreću bez ograničenja. Ovaj nivo bezbednosti ne štiti od zlonamernih programa, ne dozvoljava prihvatanje certifikata pouzdanost i generalno se ne smatra bezbednim. Ovaj nivo se ne preporučuje.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×