Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Izvedene tabele su tradicionalno konstruisane pomoću OLAP kocki i drugih složenih izvora podataka koji već imaju bogate veze između tabela. Međutim, u Excel možete da uvezete više tabela i izgradite sopstvene veze između tabela. Iako je fleksibilnost moćna, ona takođe olakšava prikupljanje podataka koji nisu povezani, što dovodi do neobičnih rezultata.

Da li ste ikada napravili ovakvu izvedenu tabelu? Nameravali ste da napravite analize kupovina po regionima i zato ste spustili polje "Iznos kupovine" u oblast "Vrednosti" i odbacili polje regiona prodaje u oblast Oznake kolona. Ali rezultati su pogrešni.

Primer izvedene tabele

Kako to možete da popravite?

Problem je u tome što su polja koja ste dodali u izvedenu tabelu možda u istoj radnoj svesci, ali tabele koje sadrže svaku kolonu nisu povezane. Na primer, možda imate tabelu koja navodi svaki region prodaje i drugu tabelu koja navodi kupovine za sve regione. Da biste napravili izvedenu tabelu i dobiti tačne rezultate, morate da napravite relaciju između dve tabele.

Kad napravite relaciju, izvedena tabela kombinuje podatke iz tabele sa kupovinama sa listom regiona i rezultati izgledaju ovako:

Primer izvedene tabele

Excel 2013 sadrži tehnologiju koju je razvio Microsoft Research (MSR) za automatsko otkrivanje i rešavanje problema sa relacijama kao što je ova.

Vrh stranice

Korišćenje automatskog otkrivanja

Automatsko otkrivanje proverava nova polja koja dodajete u radnu svesku koja sadrži izvedenu tabelu. Ako novo polje nije povezano sa zaglavljima kolona i redova izvedene tabele, na sistemskoj traci poslova na vrhu izvedene tabele pojavljuje se poruka koja vas obaveštava da može biti potrebna relacija. Excel analizira i nove podatke kako bi se pronašli potencijalne relacije.

Možete da nastavite da zanemarite poruku i radite sa izvedenom tabelom; međutim, ako kliknete nadugme Kreiraj , algoritam ide na posao i analizira podatke. Ovaj proces može potrajati i do nekoliko minuta u zavisnosti od vrednosti u novim podacima, veličine i složenosti izvedene tabele i relacija koje ste već kreirali.

Proces se sastoji od dve faze:

  • Otkrivanje relacija. Možete da pregledate listu predloženih relacija kada se analiza završi. Ako je ne otkažete, Excel će automatski preći na sledeći korak kreiranja relacija.

  • Kreiranje relacija. Kada se relacije primene, pojavljuje se dijalog za potvrdu i možete da kliknete na vezu Detalji da biste videli listu napravljenih relacija.

Možete da otkažete proces otkrivanja, ali ne možete da otkažete proces kreiranja.

MSR algoritam traži "najbolji mogući" skup relacija kako bi povezao tabele u modelu. Algoritam otkriva sve moguće relacije za nove podatke, uzimajući u obzir imena kolona, tipove podataka kolona, vrednosti unutar kolona i kolone koje se nalaziju u izvedenim tabelama.

Excel zatim bira odnos sa najvišim rezultatom "kvaliteta", prema internoj heuristici. Više informacija potražite u odeljku Pregled relacija i Rešavanje problema sa relacijama.

Ako automatsko otkrivanje ne daje tačne rezultate, možete da uredite relacije, izbrišete ih ili kreirate nove ručno. Više informacija potražite u temi Kreiranje relacije između dve tabele ili Kreiranje relacija u prikazu dijagrama

Vrh stranice

Prazni redovi u izvedenim tabelama (nepoznati član)

Pošto izvedena tabela prikuplja srodne tabele sa podacima, ako neka tabela sadrži podatke koji ne mogu biti povezani ključem ili podudatnom vrednošću, tim podacima mora se na neki način rukovati. U višedimenzionalnim bazama podataka, način za rukovanje podacima nepodudarnih podataka je dodeljivanje svih redova koji nemaju podudarnu vrednost nepoznatom članu. U izvedenoj tabeli, nepoznati član se pojavljuje kao prazan naslov.

Na primer, ako kreirate izvedenu tabelu koja treba da grupiše prodaju po prodavnici, ali neki zapisi u tabeli prodaje ne imaju navedeno ime skladišta, svi zapisi bez važećog imena skladišta grupišu se zajedno.

Ako na kraju imate prazne redove, imate dva izbora. Možete da definišete relaciju među tabelama koja funkcioniše možda tako što ćete napraviti lanac relacija između više tabela ili možete da uklonite polja iz izvedene tabele koja izazivaju pojavljivanje praznih redova.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×