Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Rad sa spoljnim podacima u usluzi Excel Services (SharePoint Server)

Napomena:  Ovaj članak pretpostavlja da koristite verziju programa Excel koja se dobija sa sistemom Office Professional Plus. Excel Starter i verzija programa Excel koja se dobija sa izdanjima sistema Office Home and Student ne podržavaju povezivanje spoljnih podataka onako kako je opisano u ovom članku.

Informacije iz ovog članka se primenjuju samo na uslugu Excel Services u sistemu SharePoint Server 2013 (lokalno). Informacije o Microsoft 365 (u oblaku) potražite u članku Korišćenje spoljnih podataka u radnim sveskama u sistemu SharePoint online.

U programu Excel možete raditi sa različitim izvorima podataka, uključujući izvorne podatke i spoljne podatke. Usluga Excel Services podržava neke, ali ne sve, spoljne izvore podataka koje možete da koristite u programu Excel. Pročitajte ovaj članak da biste saznali šta podržava usluga Excel Services kada objavite radnu svesku u SharePoint biblioteka.

Ovaj članak sadrži

Šta su to spoljni podaci?

Izvori podataka koje podržava usluga Excel Services

Excel Web App i Excel Services

Određivanje da li se za prikaz radne sveske koristi Excel Services ili Excel Web App

Spoljni izvori podataka podržani u usluzi Excel Services i programu Excel Web App

Osvežavanje podataka i uređivanje radnih svezaka u prozoru pregledača

Šta su to spoljni podaci?

Spoljni podaci su podaci uskladišteni na nekom drugom mestu, kao što je server. Spoljne podatke možete da uvozite ili prikazujete u radnoj svesci pomoću spoljnih podataka za povezivanje. Primeri spoljnih izvora podataka mogu uključivati SQL Server tabele, kocke usluga SQL Server Analysis Services, Microsoft Azure Marketplace podatke i tako dalje. Spoljni podaci za povezivanje koji se koriste u radnoj svesci omogućavaju slanje upita i prijem podataka iz baza podataka koje su navedene u vezama. To omogućava da osvežite podatke da biste u radnoj svesci videli najnovije informacije.

Izvorne podatke u programu Excel možete koristiti kao alternativu radu sa spoljnim podacima. Izvorni podaci su uskladišteni direktno u radnoj svesci i ne zahtevaju spoljne podatke za povezivanje, čak i ako je spoljna veza upotrebljena za uvoz podataka u radnu svesku. Da biste ažurirali izvorne podatke, možete ručno otkucati ispravke ili ponovo uvesti podatke u program Excel.

Vrh stranice

Izvori podataka podržani u usluzi Excel Services

Neki, ali ne svi izvore podataka koje možete da koristite u programu Excel podržani su u usluzi Excel Services u sistemu SharePoint Server 2013. Kada je izvor podataka podržan u usluzi Excel Services, to znači da vi i ostali korisnici možete osvežavati podatke prikazane u radnoj svesci. Excel Services u sistemu SharePoint Server 2013 podržava sledeće vrste izvora podataka:

 • SQL Server tabele

 • Kocke usluga SQL Server Analysis Services

 • OLE DB ili ODBC izvori podataka

 • Modeli podataka, kao oni koji su kreirani u programu Excel

Za više informacija obratite se SharePoint administratoru ili pogledajte technet članak: izvori podataka podržani u usluzi Excel Services (SharePoint Server 2013).

Vrh stranice

Excel Web App i Excel Services

Ako organizacija koristi Office Web Apps zajedno sa sistemom SharePoint Server 2013, onda se za vizuelizaciju radnih svezaka u prozoru pregledača koristi bilo usluga Excel Services (deo sistema SharePoint Server 2013) iliExcel Web App (deo sistema Office Web Apps Server). Ovu odluku donose SharePoint administratori i ona može uticati na to koji su izvori podataka podržani kada radnu svesku koristite u prozoru pregledača. Više informacija potražite u članku Poređenje sistema Excel Online, usluge Excel Services i programa Excel Web App

Kako utvrditi da li se za vizuelizaciju radne sveske koristi Excel Services ili Excel Web App

Možda se pitate kako da saznate da li koristite Excel Services ili Excel Web App kada pregledate radnu svesku u prozoru pregledača. Jedan način da to saznate je da pregledate adresu veb lokacije (URL) radne sveske.

 • Potražite xlviewer u URL adresi.
  Ako URL adresa podseća na http://[servername]_layouts/15/xlviewer.aspx?id=/Documents/..., onda se za prikaz radne sveske koristi Excel Services.

 • Potražite WopiFrame u URL adresi.
  Ako URL adresa podseća na http://[servername]/_layouts/15/WopiFrame2.aspx?sourcedoc=/Documents/..., onda se za prikaz radne sveske koristi Excel Web App.

Možete i da se obratite SharePoint administratoru za pomoć u vezi sa informacijama o tome kako je okruženje konfigurisano.

Spoljni izvori podataka podržani u usluzi Excel Services i programu Excel Web App

Sledeća tabela rezimira vrste podataka za povezivanje koje možete koristiti u programu Excel i one koje možete koristiti u usluzi Excel Services i u programu Excel Web App.

Excel Izvor podataka

Podržano u usluzi Excel Services (SharePoint Server)?

Podržano u programu Excel Web App (Office Web Apps Server)?

SQL Server tabele

Da

Da, ukoliko okruženje uključuje SharePoint Server 2013 i ako je konfigurisan tako da koristi uslugu bezbednog skladištenja ili nalog usluge bez nadzora. Za više informacija obratite se SharePoint administratoru.

Kocke usluga SQL Server Analysis Services

Da

Da, ukoliko okruženje uključuje SharePoint Server 2013 i ako je konfigurisan tako da koristi uslugu bezbednog skladištenja ili nalog usluge bez nadzora. Za više informacija obratite se SharePoint administratoru.

OLE DB ili ODBC izvori podataka

Da, ukoliko svaka niska za povezivanje sadrži korisničko ime ili lozinku. Obratite se SharePoint administratoru da biste dobili više informacija.

Da, ukoliko svaka niska za povezivanje sadrži korisničko ime ili lozinku. Obratite se SharePoint administratoru da biste dobili više informacija.

Model podataka kreiran pomoću programa Excel

Da, ukoliko je usluga Excel Services konfigurisana da podržava modele podataka. Obratite se SharePoint administratoru da biste dobili više informacija.

Ne

Microsoft Azure Marketplace podaci

Ne

Ne

OData podaci

Ne

Ne

XML podaci

Ne

Ne

Microsoft Access podaci

Ne

Ne

Podaci iz tekstualne datoteke

Ne

Ne

Vrh stranice

Osvežavanje podataka i uređivanje radnih svezaka u prozoru pregledača

Kada pregledate radnu svesku u prozoru pregledača, od toga kako je vaše okruženje konfigurisano zavisi možete li da uređujete radnu svesku ili osvežavate podatke u prozoru pregledača. U sledećoj tabeli dat je pregled lokalnih okruženja koja podržavaju osvežavanje podataka i mogućnosti uređivanja u prozoru pregledača.

Konfiguracija

Osvežavanje podataka u prozoru pregledača

Uređivanje radne sveske u prozoru pregledača

SharePoint Server 2013
(Radne sveske prikazuje usluga Excel Services)

Da, ukoliko koristite neke od sledećih vrsta izvora podataka:

 • SQL Server tabela

 • Kocka usluga SQL Server Analysis Services

 • OLE DB ili ODBC veza za prenos podataka

 • Model podataka

Ne. Da biste uredili radnu svesku, morate je otvoriti u programu Excel.

Office Web Apps Server
(Radne knjige vizuelizuje Excel Web App)

Ne, osim ako koristite anonimnu vezu, OLE DB ili ODBC vezu za prenos podataka ili ako niska za povezivanje sadrži korisničko ime i lozinku.

Da

SharePoint Server 2013 zajedno sa sistemom Office Web Apps Server
(Za vizuelizovanje radnih svezaka koristi se usluga Excel Services)

Zavisi od izvora podataka. Pogledajte članak Izvori podataka podržani u usluzi Excel Services

Da

SharePoint Server 2013 zajedno sa sistemom Office Web Apps Server
(Za vizuelizovanje radnih svezaka koristi se Excel Web App)

Zavisi od izvora podataka i od toga kako se konfiguriše okruženje. Pogledajte članak Spoljni izvori podataka podržani u usluzi Excel Services

Da

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×