Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije RANK u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje rang broja na listi brojeva. Rang broja je njegova veličina u odnosu na druge vrednosti na listi. (Ako sortirate listu, rang broja će biti njegov položaj.)

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija RANK.AVG i Funkcija RANK.EQ.

Sintaksa

RANK(broj,ref,[redosled])

Sintaksa funkcije RANK ima sledeće argumente:

 • Broj:     Obavezno. Broj čiji rang želite da pronađete.

 • Ref:   Obavezno. Referenca na listu brojeva. Vrednosti koje nisu brojevi u argumentu ref se zanemaruju.

 • Porudžbine:   Opcionalno. Broj koji određuje kako treba rangirati broj.

  Ako je argument redosled 0 (nula) ili je izostavljen, Microsoft Excel rangira broj kao da je argument ref lista sortirana u opadajućem redosledu.

  Ako je argument redosled bilo koja vrednost različita od nule, Microsoft Excel rangira broj kao da je argument ref lista sortirana u rastućem redosledu.

Primedbe

 • Duplikatima brojeva funkcija RANK daje isti rang. Međutim, prisustvo dupliranih brojeva utiče na rang narednih brojeva. Na primer, ako se na listi celih brojeva sortiranih u rastućem redosledu broj 10 pojavljuje dvaput i ima rang 5, onda će rang broja 11 biti 7 (nijedan broj neće imati rang 6).

 • Možda ćete iz nekog razloga želeti da koristite definiciju ranga koji uzima u obzir veze između brojeva. U prethodnom primeru možda ćete želeti podešeni rang 5,5 za broj 10. Ovo može da se postigne dodavanjem sledećeg faktora korekcije vrednosti koju daje funkcija RANK. Ovaj faktor korekcije važi i kad se rang računa u opadajućem (argument redosled = 0 ili je izostavljen) i u rastućem redosledu (argument redosled = vrednost koja nije jednaka nuli).

  Faktor korekcije za vezane rangove=[COUNT(ref) + 1 – RANK(broj; ref; 0) – RANK(broj; ref; 1)]/2.

  U sledećem primeru RANK(A2;A1:A5;1) je jednak 3. Faktor korekcije je (5 + 1 – 2 – 3)/2 = 0,5, a podešeni rang koji uzima u obzir veze je 3 + 0,5 = 3,5. Ako se broj pojavljuje samo jednom u argumentu ref, faktor korekcije će biti 0, pošto RANK neće morati da se podešava za vezu.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

7

3,5

3,5

1

2

Formula

Opis (rezultat)

Rezultat

=RANK(A3;A2:A6;1)

Rang 3,5 na gorenavedenoj listi (3)

3

=RANK(A2;A2:A6;1)

Rang 7 na gorenavedenoj listi (5)

5

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×