Sprečavanje i rešavanje problema sa datotekom baze podataka pomoću opcije „Sažmi i popravi“

Datoteke baze podataka mogu brzo da rastu kako ih budete koristili, što ponekad utiče na performanse. Ponekad mogu da postanu oštećeni ili oštećeni. Možete da koristite komandu Kompaktne i opravke baze podataka da biste sprečili ili rešili ove probleme. Proces sažimanja ne komprimuje podatke — on smanjuje datoteku baze podataka tako što eliminiše neiskorišćen prostor. Komanda Sažmi i popravi bazu podataka takođe može da poboljša performanse vaše baze podataka.

Savet   koji delibazu podataka može da spreči korupciju datoteka baze podataka i ograniči gubitak podataka tako što će zadržati podatke u posebnoj datoteci kojoj korisnici ne pristupaju direktno.

Šta želite da uradite?

Načini za kompaktnost i popravku baze podataka
Pre nego što počnete
Sažimanje i popravljanje baze podataka kada se zatvori
Sažimanje i popravljanje baze podataka koja je otvorena
Sažimanje i popravljanje baze podataka koja nije otvorena
Sažimanje i popravljanje oštećene baze podataka kada Access zatraži od vasZašto treba da sažćete i popravite bazu podataka
Datoteke baze podataka rastu uz upotrebu
Datoteke baze podataka mogu da se oštete

Načini za kompaktnost i popravku baze podataka

Postoji nekoliko pristupa za usaglašenje i popravku baze podataka. Uobičajena praksa je automatski Sažimanje i popravljanje baze podataka kada se zatvori. Pored toga, možete ručno da pokrećete komandu " kompaktan" i "popravite bazu podataka " kada otvorite bazu podataka i na bazi podataka koja nije otvorena.

Pre nego što počnete

Uradite sledeće radnje pre nego što započnete operaciju Kompaktne i opravke:

 • Pravljenje rezervne kopije baze podataka    Tokom procesa popravljanja, može da se desi da Access smanji oštećene podatke iz tabele. Ponekad je moguće da oporavite ove podatke iz rezervne kopije. Pored redovne strategije pravljenja rezervnih kopija, trebalo bi da napravite rezervnu kopiju odmah pre nego što koristite komandu " kompaktno" i "popravi ". Više informacija potražite u članku Zaštita podataka pomoću procesa pravljenja rezervne kopije i vraćanja u prethodno stanje.

 • Nabavite ekskluzivan pristup bazi podataka     Operacija sažimanja i popravljanja zahteva ekskluzivan pristup datoteci baze podataka, jer operacija može da ometa druge korisnike. Treba da obavestite druge korisnike kad planirate da pokrenete operaciju sažimanja i popravljanja, da bi oni mogli da izbegnu korišćenje baze podataka u to vreme. Više informacija potražite u članku Otvaranje postojeće Access baze podataka.

  Recite korisnicima koliko će dugo morati da izbegavaju korišćenje baze podataka. Ako redovno pokrećete operacije sažimanja i popravljanja, evidentirajte dužinu njihovog trajanja. Tako možete da napravite preciznije procene koje drugim korisnicima daju smernice o tome koliko dugo treba da izbegavaju bazu podataka.

 • Nabavite odgovarajuće dozvole za datoteku u bazi podataka    Ako nemate dovoljne dozvole i treba da sažmete i popravite bazu podataka, obratite se administratoru sistema za pomoć. Više informacija potražite u članku promene deljenja datoteka putem mreže u operativnom sistemu Windows 10.

Vrh stranice

Automatski sažmi i popravi bazu podataka kad se zatvori

Možete da izaberete opciju baze podataka Sažmi prilikom zatvaranja ako želite automatski da sažmete i popravite bazu podataka kad se zatvori. Podešavanje ove opcije utiče samo na bazu podataka koja je trenutno otvorena. Postavljanje ove opcije zasebno za svaku bazu podataka koju želite da automatski sažnju i popravite. U bazama podataka za više korisnika možda ne bi trebalo da podesite ovu opciju, jer može privremeno da onemogući dostupnost baze podataka.

 1. Izaberite stavku >datoteka .

 2. U dijalogu Access opcije izaberite trenutnu bazu podataka.

 3. U okviru stavke Opcije za aplikaciju potvrdite izbor u polju za potvrdu Sažmi prilikom zatvaranja.

 4. Izaberite stavku U redu.

 5. Zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka da bi opcija stupila na snagu.

Vrh stranice

Ručno Sažimanje i popravka baze podataka koju ste otvorili

 • Izaberite stavke > informacije > kompaktna & popravak baze podataka.

  Access kreira kopiju sažetu i popravljene baze podataka na istoj lokaciji.

Vrh stranice

Ručno Sažimanje i popravljanje baze podataka koja nije otvorena

Koristite ovu proceduru kada ne možete direktno da otvorite Access bazu podataka.

 1. Uverite se da nijedan drugi korisnik trenutno ne koristi datoteku baze podataka.

 2. Pokrenite Access.

 3. U programu Access 2013, Access 2016 i Access 2019:

  1. Na stranici predlošci kliknite dvaput na stavku prazna baza podataka.

  2. Izaberite datoteku > Zatvori.

 4. Izaberite Alatke baze podataka > Kompaktne i popravite bazu podataka.

 5. U dijalogu Sažimanje baze podataka iz idite do baze podataka koju želite da sažmete i popravite i kliknite dvaput na nju.

Access kreira kopiju sažetu i popravljene baze podataka na istoj lokaciji.

Vrh stranice

Kompaktni i popravite oštećenu bazu podataka kada Access zatraži od vas

Kada pokušate da otvorite datoteku baze podataka koja je oštećena, ako vam pristup bude kompaktan i popravite bazu podataka, kliknite na dugme da. Dve stvari mogu da se dese:

 • Ako Access u potpunosti popravi oštećenu datoteku, prikazaće poruku koja saopštava da je popravka bila uspešna i da treba da proverite sadržaj baze podataka da biste se uverili da je sve onako kako treba da bude.

 • Ako je Access samo delimično uspešan, prati objekte baze podataka koje nije mogao da popravi u sistemskoj tabeli pod imenom Msyscompacstrahovi. Access otvara tabelu Msyscompacteror u prikazu lista sa podacima. Ako imate rezervnu kopiju napravljenu pre nego što je baza podataka oštećena, možete upotrebiti tabelu „MSysCompactErrors“ da biste odlučili koje ćete objekte da uvezete u popravljenu bazu podataka. Da biste prikazali sistemske tabele, kliknite desnim tasterom miša na naslovnu traku navigacije, a zatim u dijalogu Opcije navigacije izaberite stavku Prikaži sistemske objekte.

Vrh stranice

Zašto treba da sažćete i popravite bazu podataka

Ovaj pregled objašnjava kako korišćenje komande Sažmi i popravi bazu podataka može da pomogne u sprečavanju i rešavanju sledećih problema koji ponekad mogu da utiču na bazu podataka: datoteke rastu pri korišćenju i datoteke postaju oštećene.

Datoteke baze podataka rastu pri korišćenju

Dok dodajete i ažurirate podatke i menjate im dizajn, datoteka baze podataka postaje veća. Ovaj rast može biti uzrokovan novim podacima ili nekim drugim izvorima:

 • Access kreira privremene, skrivene objekte u cilju izvršavanja raznih zadataka. Ponekad ovi privremeni objekti ostaju u bazi podataka i nakon što više nisu potrebni programu Access.

 • Kad izbrišete objekat baze podataka, prostor na disku koji je on zauzimao ne oslobađa se automatski – datoteka baze podataka i dalje koristi taj prostor na disku, iako je objekat izbrisan.

Dok se datoteka baze podataka puni ostacima privremenih i izbrisanih objekata, performanse mogu da se pogoršavaju. Objekti će se sporije otvarati, upiti će se sporije pokretati, a tipične radnje sporije izvršavati.

Vrh stranice

Datoteke baze podataka mogu postati oštećene

U određenim okolnostima, može doći do oštećenja datoteke baze podataka. Ako se datoteka baze podataka deli na mreži i sa njom direktno radi više korisnika odjednom, kod te datoteke postoji mali rizik da postane oštećena. Rizik od oštećenja je veći ako korisnici često uređuju podatke u memo polju, i on se povećava tokom vremena. Možete da smanjite rizik pomoću komande Sažmi i popravi bazu podataka.

Ovaj tip oštećenja često daje problem sa modulom Visual Basic for Applications (VBA) i ne predstavlja rizik od gubitka podataka. Međutim, ovaj tip oštećenja predstavlja rizik za dizajn baze podataka, gde može doći do oštećenja kao što su izgubljen VBA kod ili neupotrebljivi obrasci.

Retko se dešava da oštećenje datoteke baze podataka ipak dovodi do gubitka podataka. Obično je taj gubitak ograničen na poslednju radnju jednog korisnika, tj. na jednu promenu podataka. Kad korisnik počne da menja podatke i ta promena je prekinuta – na primer, zbog gubitka mrežne usluge – Access označava datoteku baze podataka kao oštećenu. Datoteka može biti popravljena, ali neki podaci ipak mogu da nedostaju nakon dovršenog popravljanja.

Zaštita podataka pomoću procesa pravljenja rezervne kopije i vraćanja u prethodno stanje

podešene Opšte opcije korisnika

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×