SUMPRODUCT (funkcija SUMPRODUCT)

Funkcija SUMPRODUCT vraća zbir proizvoda odgovarajućih opsega ili niza. Podrazumevana operacija je množenje, ali je moguće i sabiranje, oduzimanje i podela.

U ovom primeru ćete koristiti SUMPRODUCT da biste vratili ukupnu prodaju za datu stavku i veličinu:

Primer korišćenja funkcije SUMPRODUCT za povraćaj ukupne prodaje kada se pruža ime proizvoda, veličina i pojedinačne vrednosti prodaje za svaku od njih.

SUMPRODUCT se podudara sa svim instancama stavke Y/veličina M i iznosi ih tako da za ovaj primer 21 plus 41 jednako 62.

Sintaksa

Da biste koristili podrazumevanu operaciju (umnoženje):

= SUMPRODUCT (array1, [array2], [niz3],...)

Sintaksa funkcije SUMPRODUCT ima sledeće argumente:

Argument

Opis

niz1   

Obavezno

Prvi argument niza čije komponente želite da pomnožite i zatim dodate.

[array2], [niz3],...    

Opcionalno

Argumenti nizova 2 do 255 čije članove želite najpre da pomnožite, a zatim da saberete dobijene rezultate.

Da biste obavili druge aritmetičke operacije

Koristite SUMPRODUCT kao i obično, ali zamenite zarezima razdvajanjem argumenata niza pomoću aritmetičkih operatora (*,/, +,-). Kada se sve operacije izvrše, rezultati se rezimuju kao i obično.

Napomena: Ako koristite aritmetičke operatore, razmotrite da zatvorite argumente niza u zagradama i koristite zagrade da biste grupisali argumente niza da biste kontrolisali redosled aritmetičkih operacija.

Napomene

  • Argumenti niza moraju imati iste dimenzije. Ako nemaju, SUMPRODUCT vraća #VALUE! vrednost greške. Na primer, = SUMPRODUCT (C2: C10, D2: D5) vraća se greška pošto opsege nisu iste veličine.

  • SUMPRODUCT tretira stavke koje nisu numeričke niza kao da su nule.

  • Za najbolje performanse, SUMPRODUCT ne bi trebalo da se koristi sa referencama na celu kolonu. Razmotrite = SUMPRODUCT (A:A, B:B), ovde će funkcija množiti 1.048.576 ćelije u koloni A za 1.048.576 ćelije u koloni B pre nego što ih dodate. 

Primer 1

Primer funkcije SUMPRODUCT koristi se za povraćaj zbira prodate stvari kada se obezbedi trošak po jedinici i količina.

Da biste kreirali formulu pomoću gorenavedene probne liste, otkucajte = SUMPRODUCT (C2: C5, D2: D5) i pritisnite taster ENTER. Svaka ćelija u koloni C pomnoži se sa odgovarajućem ćelijom u istom red u koloni D, a rezultati se dodaju. Ukupan iznos za namirnice je $78,97.

Da biste napisali duže formule koja daje isti ishod, otkucajte = C2 * D2 + C3 * D3 + C4 * D4 + C5 * D5 i pritisnite taster ENTER. Kada pritisnete taster ENTER, ishod je isti: $78,97. Ćelija C2 se množi sa D2, a njegov rezultat se dodaje u rezultat ćelije C3 Tajms, D3 i tako dalje.

Primer 2

Sledeći primer koristi SUMPRODUCT da bi se dao ukupna neto prodaja po agentu prodaje, gde imamo i ukupan promet i troškove po agentu. U ovom slučaju koristimo Excel tabelukoja koristi strukturirane reference umesto standardnih Excel opsega. Ovde ćete videti da se za prodaju, troškove i opsege agenata referentuju imenom.

Primer funkcije SUMPRODUCT za povraćaj ukupne prodaje po predstavnoj prodaji kada se obezbeđuje prodaja i rashodi za svaku.

Formula je: = SUMPRODUCT ((da ste [prodaja]) + (*.[troškovi])) * (da bude agent] = B8) i vraća zbir svih prodaja i troškova za agenta koji se nalazi u ćeliji B8.

Primer 3

U ovom primeru želimo da vratimo ukupan iznos određenog artikla koji je prodao dat region. U ovom slučaju, koliko je trešnja prodala Istočni region?

Exampe za povraćaj suproizvoda za povraćaj zbira stavki po regionima. U ovom slučaju, broj trešanja prodate u istočnom regionu.

Ovde je formula: = SUMPRODUCT ((B2: B9 = B12) * (C2: C9 = C12) * D2: D9). Prvo Umnoži broj pojavljivanja istoka po broju podudaranja ponavljanja. Konačno, sabira vrednosti odgovarajućih redova u koloni "Prodaja". Da biste videli kako Excel to izračunava, izaberite ćeliju formule, a zatim idite na formule > proceni formulu > proceni.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Obavljanje uslovnog izračunavanja na opsezima ćelija

Zbir zasnovan na više kriterijuma pomoću funkcije SUMIFS

Prebrojavanje na osnovu više kriterijuma sa FUNKCIJAMA

Prosek zasnovan na više kriterijuma pomoću funkcije AGEAGEAKO

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Budite korak ispred uz Microsoft 365

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×