Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Funkcija SUMPRODUCT daje zbir proizvoda odgovarajućih opsega ili nizova. Podrazumevana operacija je množenje, ali su moguće i sadeljenje, oduzimanje i deljenje.

U ovom primeru koristimo SUMPRODUCT da bismo vratili ukupnu prodaju za datu stavku i veličinu:

Primer korišćenja funkcije SUMPRODUCT za vraćanje ukupne prodaje kada se obezbedi ime proizvoda, veličina i pojedinačne vrednosti prodaje za svaku od njih.

SUMPRODUCT se podudara sa svim instancama stavke Y/Veličina M i sabira ih, tako da je u ovom primeru 21 plus 41 jednako 62.

Sintaksa

Da biste koristili podrazumevanu operaciju (množenje):

=SUMPRODUCT(niz1, [niz2], [niz3], ...)

Sintaksa funkcije SUMPRODUCT ima sledeće argumente:

Argument

Opis

niz1   

Obavezno

Prvi argument niza čije komponente želite da pomnožite i zatim dodate.

[niz2], [niz3],...    

Opcionalno

Argumenti nizova 2 do 255 čije članove želite najpre da pomnožite, a zatim da saberete dobijene rezultate.

Izvršavanje drugih aritmetičkih operacija

Koristite funkciju SUMPRODUCT kao i obično, ali zamenite zareze koji razdvajaju argumente niza aritmetičkim operatorima koje želite (*, /, +, -). Kada se sve operacije izvrše, rezultati se sabiraju kao i obično.

Napomena: Ako koristite aritmetične operatore, razmotrite da ih ograničite u zagrade i da koristite zagrade da biste grupisali argumente niza u cilju kontrolisanja redosleda aritmetičkih operacija.

Napomene

  • Argumenti niza moraju imati iste dimenzije. Ako nemaju, SUMPRODUCT vraća #VALUE! vrednost greške. Na primer, =SUMPRODUCT(C2:C10,D2:D5) će vratiti grešku jer opsegi nisu iste veličine.

  • SUMPRODUCT tretira stavke niza koje nisu numeričke kao da su u toku nule.

  • Za najbolje performanse, SUMPRODUCT ne treba da se koristi sa referencama na pune kolone. Razmotrite =SUMPRODUCT(A:A,B:B), funkcija će ovde pomnožiti 1.048.576 ćelija u koloni A sa 1.048.576 ćelija u koloni B pre nego što ih doda. 

Primer 1

Primer funkcije SUMPRODUCT koja se koristi za vraćanje zbira prodatih stavki kada je obezbeđena cena po jedinici i količina.

Da biste kreirali formulu pomoću gorenavedenog uzorka liste, otkucajte =SUMPRODUCT(C2:C5,D2:D5) i pritisnite taster Enter. Svaka ćelija u koloni C množi se odgovarajućom ćelijom u istom redu u koloni D i rezultati se sastoje. Ukupan iznos za namirnice iznosi 78,97 USD.

Da biste napisali dužu formulu koja vam daje isti rezultat, otkucajte =C2*D2+C3*D3+C4*D4+C5*D5 i pritisnite taster Enter. Kada pritisnete taster Enter, rezultat je isti: $78,97. Ćelija C2 se množi sa ćelijom D2 i njen rezultat se dodaje rezultatu ćelije C3 puta iz ćelije D3 i tako dalje.

Primer 2

Sledeći primer koristi funkciju SUMPRODUCT kako bi se vratila ukupna neto prodaja po agentu prodaje, gde imamo i ukupnu prodaju i troškove po agentu. U ovom slučaju koristimo tabelu sa Excel kojakoristi strukturiranih referenci umesto standardnih Excel podataka. Ovde ćete videti da se opsege "Prodaja", "Troškovi" i "Agent" upućuju po imenu.

Primer funkcije SUMPRODUCT za vraćanje ukupne prodaje po predstavniku prodaje kada se za svaku od njih obezbedi prodaja i troškovi.

Formula je: =SUMPRODUCT(((Tabela1[Prodaja])+(Tabela1[Troškovi]))*(Tabela1[Agent]=B8)) i vraća zbir svih prodaja i troškova za agenta navedenog u ćeliji B8.

Primer 3

U ovom primeru želimo da vratim ukupnu vrednost određene stavke koju prodaje dati region. U ovom slučaju, koliko trešnji je prodalo istočni region?

Ispit o korišćenju funkcije SUMPRODUCT za vraćanje zbira stavki po regionu. U ovom slučaju, broj trešnji prodatih u istočnom regionu.

Ovde je formula: =SUMPRODUCT((B2:B9=B12)*(C2:C9=C12)*D2:D9). Prvo množi broj pojavljivanja istoka brojem pojavljivanja trešnji. Na kraju, sabira vrednosti odgovarajućih redova u koloni Prodaja. Da biste videli Excel to računa, izaberite ćeliju formule, a zatim idite na stavku Formule > Procena formule > procenu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Izvršavanje uslovnih izračunavanja na opsegima ćelija

Zbir na osnovu više kriterijuma sa funkcijom SUMIFS

Prebrojavanje na osnovu više kriterijuma uz COUNTIFS

Prosek na osnovu više kriterijuma uz AVERAGEIFS

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

PRIDRUŽITE SE MICROSOFT 365 INSAJDERIMA >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×