Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Funkcija SUMPRODUCT daje zbir proizvoda odgovarajućih opsega ili nizova. Podrazumevana operacija je množenje, ali je moguće i sabiranje, oduzimanje i deljenje.

U ovom primeru koristićemo FUNKCIJU SUMPRODUCT da bismo vratili ukupnu prodaju za datu stavku i veličinu:

Primer korišćenja funkcije SUMPRODUCT za vraćanje ukupne prodaje kada je obezbeđena sa imenom proizvoda, veličinom i pojedinačnim vrednostima prodaje za svaku od njih.

SUMPRODUCT se podudara sa svim instancama stavke Y/veličina M i sabira ih, tako da je u ovom primeru 21 plus 41 jednako 62.

Sintaksa

Da biste koristili podrazumevanu operaciju (množenje):

=SUMPRODUCT(niz1, [niz2], [niz3], ...)

Sintaksa funkcije SUMPRODUCT ima sledeće argumente:

Argument

Opis

niz1   

Obavezno

Prvi argument niza čije komponente želite da pomnožite i zatim dodate.

[niz2], [niz3],...    

Opcionalno

Argumenti nizova 2 do 255 čije članove želite najpre da pomnožite, a zatim da saberete dobijene rezultate.

Da biste izvršili druge aritmetičke operacije

Koristite FUNKCIJU SUMPRODUCT kao i obično, ali zamenite zareze koji razdvajaju argumente niza željenim aritmetičkim operatorima (*, /, +, -). Kada se sve operacije izvršavaju, rezultati se sabiraju kao i obično.

Napomena: Ako koristite aritmetičke operatore, razmislite o tome da argumente niza stavite u zagrade i koristite zagrade da biste grupisanje argumenata niza kontrolisali redosled aritmetičkih operacija.

Napomene

  • Argumenti niza moraju imati iste dimenzije. Ako nemaju, SUMPRODUCT vraća #VALUE! vrednost greške. Na primer, =SUMPRODUCT(C2:C10,D2:D5) će vratiti grešku jer opsezi nisu iste veličine.

  • SUMPRODUCT tretira stavke niza koje nisu numeričke kao da su nule.

  • Za najbolje performanse, SUMPRODUCT ne bi trebalo da se koristi sa referencama cele kolone. Razmotrite =SUMPRODUCT(A:A,B:B), ovde funkcija množi 1.048.576 ćelija u koloni A sa 1.048.576 ćelija u koloni B pre nego što ih doda. 

Primer 1

Primer funkcije SUMPRODUCT koja se koristi za vraćanje zbira artikala prodatih kada su obezbeđeni trošak po jedinici i količina.

Da biste kreirali formulu pomoću naše gorenavedene probne liste, otkucajte =SUMPRODUCT(C2:C5,D2:D5) i pritisnite taster Enter. Svaka ćelija u koloni C množi se odgovarajućom ćelijom u istom redu u koloni D i rezultati se dodaju. Ukupan iznos za namirnice iznosi 78,97 USD.

Da biste napisali dužu formulu koja vam daje isti rezultat, otkucajte =C2*D2+C3*D3+C4*D4+C5*D5 i pritisnite taster Enter. Kada pritisnete taster Enter, rezultat je isti: 78,97 USD. Ćelija C2 se množi sa D2 i njen rezultat se dodaje rezultatu ćelije C3 puta u ćeliju D3 i tako dalje.

Primer 2

Sledeći primer koristi FUNKCIJU SUMPRODUCT za vraćanje ukupne neto prodaje po agentu prodaje, gde imamo i ukupnu prodaju i troškove po agentu. U ovom slučaju koristimo Excel tabelu koja koristi strukturirane reference umesto standardnih Excel opsega. Ovde ćete videti da se na opsege "Prodaja", "Troškovi" i "Agent" upućuju po imenu.

Primer funkcije SUMPRODUCT za vraćanje ukupne prodaje po predstavniku prodaje kada je obezbeđena sa prodajom i troškovima za svaku od njih.

Formula je: =SUMPRODUCT(((Tabela1[Prodaja])+(Tabela1[Troškovi]))*(Tabela1[Agent]=B8)) i daje zbir svih prodaja i troškova za agenta navedenog u ćeliji B8.

Primer 3

U ovom primeru želimo da vratimo ukupan zbir određene stavke koju je prodao dati region. U ovom slučaju, koliko trešnji se prodalo u istočnom regionu?

Pregled korišćenja funkcije SUMPRODUCT za vraćanje zbira stavki po regionu. U ovom slučaju, broj trešnji prodatih u istočnom regionu.

Formula je ovde: =SUMPRODUCT((B2:B9=B12)*(C2:C9=C12)*D2:D9). On prvo množi broj pojavljivanja na istoku brojem pojavljivanja trešnji koje se podudaraju. Na kraju, sabira vrednosti odgovarajućih redova u koloni Prodaja. Da biste videli kako Excel izračunava ovo, izaberite ćeliju formule, a zatim idite > Provera formule > procenu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Takođe pogledajte

Izvršavanje uslovnih izračunavanja na opsezi ćelija

Sabiranje na osnovu više kriterijuma pomoću funkcije SUMIFS

Prebrojavanje na osnovu više kriterijuma pomoću funkcije COUNTIFS

Prosek na osnovu više kriterijuma pomoću funkcije AVERAGEIFS

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×