Transponovanje (rotiranje) podataka iz redova u kolone ili obrnuto

Transponovanje (rotiranje) podataka iz redova u kolone ili obrnuto

Ako radni list sa kolonama podataka treba da rotirate da biste ga prerasporedili u redove, koristite funkciju Transponuj. Uz to, možete brzo prebaciti podatke iz kolona u redove ili obrnuto.

Na primer, ako podaci izgledaju ovako, sa tabelama "Regioni prodaje" u naslovima kolona i "Kvartali" sa leve strane:

Podaci po regionima prikazani u kolonama

Funkcija "Transponuj" prerasporediće tabelu kao što je prikazana u naslovima kolona, a regioni prodaje mogu da se vide sa leve strane, kao na ovaj:

Podaci po regionima prikazani u redovima

Napomena: Ako su podaci u Excel tabeli, funkcija Transponuj neće biti dostupna. U tom slučaju možete prvo da konvertujete tabelu u opseg ili možete da upotrebite funkciju TRANSPOSE da biste rotirali redove i kolone.

Evo kako to da uradite:

 1. Izaberite opseg podataka koje želite da prerasporedite, uključujući oznake redova ili kolona, i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+C.

  Napomena: Uverite se da ste kopirali podatke da biste to uradio, pošto korišćenje komande Iseci ili kombinacije tastera Ctrl+X neće raditi.

 2. Odaberite novu lokaciju u radnom listu gde želite da nalepite prenetu tabelu, obezbeđivajući da ima mnogo mesta za lepiranje podataka. Nova tabela koju nalepite u potpunosti će zameniti sve podatke/oblikovanje koje je već tamo.

  Kliknite desnim tasterom miša iznad gornje leve ćelije gde želite da nalepite transponovanu tabelu, a zatim odaberite stavku Transponuj Slika dugmeta „Transponuj“ .

  Meni „Opcije lepljenja“

 3. Nakon uspešnog rotacije podataka, možete da izbrišete originalnu tabelu, a podaci u novoj tabeli ostaju netaknuti.

Saveti za transponovanje podataka

 • Ako podaci uključuju formule, Excel ih automatski ažurira tako da se poklapaju sa novim položajem. Uverite se da te formule koriste apsolutne reference – ako ne koriste, možete da se prebacujete između relativnih, apsolutnih i mešanih referenci pre nego što rotirate podatke.

 • Ako želite često da rotirate podatke da biste ih pregledali iz različitih uglova, razmislite o kreiranju izvedene tabele kako biste mogli brzo da izvedene podatke prevlačenjem polja iz oblasti Redovi u oblast Kolone (iliobrnuto) u listi polja izvedene tabele.

Podatke možete da nalepite kao transponovani podatke u radnoj svesci. Transponuje preoštenje sadržaja kopiranih ćelija prilikom lepljanja. Podaci u redovima se lepe u kolone i obrnuto.

Primer "Transponuj lepi"

Evo kako možete da transponujete sadržaj ćelija:

 1. Kopiranje opsega ćelija.

 2. Izaberite prazne ćelije u koje želite da nalepite transponovane podatke.

 3. Na kartici Početak kliknite na ikonu Nalepi, a zatim izaberite stavku Nalepi transponuj.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×