Funkcija TREND vraća vrednosti po linearnim trendovima. Ta prava linija (koristeći metod najmanjih kvadrata) uklapa se u known_y i known_x niza. TREND daje y vrednosti duž te linije za niz new_x onaj koji vi navedete.

Koristite funkciju TREND da biste predviđali učinak prihoda za mesece 13–17 kada imate stvarne mesece od 1 do 12.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju programa Microsoft 365, onda možete da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega (u ovom primeru ćeliju E16), a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičke formule niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zatamnjenu formulu niza tako što će prvo izabrati izlazni opseg (E16:E20), uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega (E16), a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičaste zagrade na početak i kraj formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

=TREND(known_y, [known_x], [new_x], [kontrast])

Sintaksa funkcije TREND ima sledeće argumente:

Argument

Opis

poznati_y   

Obavezno

Skup y vrednosti koji vam je već iz relacije y = mx + b

 • Ako se niz poznati_y nalazi u jednoj koloni, onda se svaka kolona argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

 • Ako se niz poznati_y nalazi u jednom redu, onda se svaki red argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

poznati_x   

Opcionalno

Opcionalni skup x vrednosti koji možda već poznajete iz relacije y = mx + b

 • Niz poznati_x može da sadrži neke od grupa promenljivih. Ako se koristi samo jedna promenljiva, argumenti poznati_y i poznati _x mogu da budu opsezi bilo kog oblika, sve dok imaju jednake dimenzije. Ako se koristi više od jedne promenljive, argument poznati_y mora da bude vektorska veličina (to jest, opsega visine jednog reda i širine jedne kolone).

 • Ako je argument poznati_x izostavljen, pretpostavlja se da je on niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

new_x je   

Opcionalno

Nove x vrednosti za koje želite da trend vrati odgovarajuće y vrednosti

 • Argument novi_x mora da sadrži kolonu (ili red) za svaku nezavisnu promenljivu, baš kao što ih sadrži argument poznati_x. Znači, ako se argument poznati_y nalazi u jednoj koloni, argumenti poznati_x i novi_x moraju da imaju isti broj kolona. Ako argument poznati_y predstavlja jedan red, argumenti poznati_x i novi_x moraju da imaju isti broj redova.

 • Ako je argument novi_x izostavljen, pretpostavlja se da je on isti kao argument poznati_x.

 • Ako su izostavljeni i argumenti poznati_x i novi_x, pretpostavlja se da su oni niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

konstanta   

Opcionalno

Logička vrednost koja precizira da li će konstanta b biti jednaka 0

 • Ako konstanta ima vrednost TRUE ili je izostavljena, b se izračunava normalno.

 • Ako konstanta ima vrednost FALSE, b je postavljeno kao 0, a m vrednosti su podešene tako da je y = m^x.

 • Informacije o tome kako Microsoft Excel uklopi liniju u podatke potražite u temi LINEST.

 • Funkciju TREND možete da koristite za uklapanje polinomske krive koja je regresijom prilagođena istoj promenljivoj koja je podignuta na različite stepene. Na primer, pretpostavimo da kolona A sadrži y vrednosti i kolona B sadrži x vrednosti. Možete da unesete x^2 u kolonu C, x^3 u kolonu D, i tako redom, a zatim prilagodite vrednosti u kolonama od B do D prema vrednostima u koloni A.

 • Formule koje daju nizove moraju se uneti kao formule niza uz kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter,osim ako nemate trenutnu verziju usluge Microsoft 365, a zatim možete jednostavno da pritisnete taster Enter.

 • Prilikom unosa niza konstanti za argument kao što je poznati_x, koristite tačku i zareze da biste razdvojili vrednosti u istom redu, odnosno uspravnu crtu (|) da biste razdvojili redove.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×