Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Funkcija TREND vraća vrednosti po linearnim trendovima. Uklopi se u prave linije (koristeći metod najmanjih kvadrata) na known_y i known_x niza. TREND daje y vrednosti duž te linije za niz new_x vrednosti koje navedete.

Koristite funkciju TREND da biste predviđali učinak prihoda za mesece od 13. do 17. godine kada imate stvarne vrednosti od 1. do 12. meseca.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju usluge Microsoft 365, možete da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega (u ovom primeru ćeliju E16), a zatim pritisnete taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zastarelu formulu niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg (E16:E20), uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega (E16), a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER da biste je potvrdili. Excel umesto vas umeće vitičaste zagrade na početku i na kraju formule. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

=TREND(known_y, [known_x], [new_x], [konstanta])

Sintaksa funkcije TREND ima sledeće argumente:

Argument

Opis

poznati_y   

Obavezno

Skup y vrednosti koji vam je već poznat iz relacije y = mx + b

 • Ako se niz poznati_y nalazi u jednoj koloni, onda se svaka kolona argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

 • Ako se niz poznati_y nalazi u jednom redu, onda se svaki red argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

poznati_x   

Opcionalno

Opcionalni skup x vrednosti koji možda već poznajete iz relacije y = mx + b

 • Niz poznati_x može da sadrži neke od grupa promenljivih. Ako se koristi samo jedna promenljiva, argumenti poznati_y i poznati _x mogu da budu opsezi bilo kog oblika, sve dok imaju jednake dimenzije. Ako se koristi više od jedne promenljive, argument poznati_y mora da bude vektorska veličina (to jest, opsega visine jednog reda i širine jedne kolone).

 • Ako je argument poznati_x izostavljen, pretpostavlja se da je on niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

new_x je   

Opcionalno

Nove x vrednosti za koje želite da funkcija TREND vrati odgovarajuće y vrednosti

 • Argument novi_x mora da sadrži kolonu (ili red) za svaku nezavisnu promenljivu, baš kao što ih sadrži argument poznati_x. Znači, ako se argument poznati_y nalazi u jednoj koloni, argumenti poznati_x i novi_x moraju da imaju isti broj kolona. Ako argument poznati_y predstavlja jedan red, argumenti poznati_x i novi_x moraju da imaju isti broj redova.

 • Ako je argument novi_x izostavljen, pretpostavlja se da je on isti kao argument poznati_x.

 • Ako su izostavljeni i argumenti poznati_x i novi_x, pretpostavlja se da su oni niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

konstanta   

Opcionalno

Logička vrednost koja određuje da li će konstanta b biti jednaka 0

 • Ako konstanta ima vrednost TRUE ili je izostavljena, b se izračunava normalno.

 • Ako konstanta ima vrednost FALSE, b je postavljeno kao 0, a m vrednosti su podešene tako da je y = m^x.

 • Informacije o tome kako Microsoft Excel uklapa liniju u podatke potražite u članku LINEST.

 • Funkciju TREND možete da koristite za uklapanje polinomske krive koja je regresijom prilagođena istoj promenljivoj koja je podignuta na različite stepene. Na primer, pretpostavimo da kolona A sadrži y vrednosti i kolona B sadrži x vrednosti. Možete da unesete x^2 u kolonu C, x^3 u kolonu D, i tako redom, a zatim prilagodite vrednosti u kolonama od B do D prema vrednostima u koloni A.

 • Formule koje daju nizove moraju da se unesu kao formule niza pomoću kombinacije tastera Ctrl+Shift+Enter, osim ako nemate trenutnu verziju usluge Microsoft 365, a zatim možete samo da pritisnete taster Enter.

 • Prilikom unosa niza konstanti za argument kao što je poznati_x, koristite tačku i zareze da biste razdvojili vrednosti u istom redu, odnosno uspravnu crtu (|) da biste razdvojili redove.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×