TREND (funkcija TREND)

Funkcija trend vraća vrednosti duž linearnog trenda. Uklapa se u pravu liniju (pomoću metoda najmanje kvadrata) do known_y i known_x. TREND daje y vrednosti duž te linije za niz niza new_x.

Koristite TREND da biste predvideli performanse prihoda mesecima 13-17 kada imate stvarne vrednosti za mesece 1-12.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Microsoft 365, formulu možete da unesete u gornju levu ćeliju izlaznog opsega (ćelija E16 u ovom primeru), a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formula mora biti uneta kao formula zastarele niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg (E16: E20), uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega (E16), a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste to potvrdili. Excel umeće uglaste zagrade na početku i kraju formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

= TREND (known_y, [known_x], [new_x su], [konjug])

Sintaksa funkcije TREND ima sledeće argumente:

Argument

Opis

poznati_y   

Obavezno

Skupa y vrednosti koje već znate u relaciji y = MX + b

 • Ako se niz poznati_y nalazi u jednoj koloni, onda se svaka kolona argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

 • Ako se niz poznati_y nalazi u jednom redu, onda se svaki red argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

poznati_x   

Opcionalno

Opcionalni skupa x vrednosti koje možda već znate u relaciji y = MX + b

 • Niz poznati_x može da sadrži neke od grupa promenljivih. Ako se koristi samo jedna promenljiva, argumenti poznati_y i poznati _x mogu da budu opsezi bilo kog oblika, sve dok imaju jednake dimenzije. Ako se koristi više od jedne promenljive, argument poznati_y mora da bude vektorska veličina (to jest, opsega visine jednog reda i širine jedne kolone).

 • Ako je argument poznati_x izostavljen, pretpostavlja se da je on niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

new_x je   

Opcionalno

Nove x-vrednosti za koje želite da budu vraćene odgovarajuće y vrednosti

 • Argument novi_x mora da sadrži kolonu (ili red) za svaku nezavisnu promenljivu, baš kao što ih sadrži argument poznati_x. Znači, ako se argument poznati_y nalazi u jednoj koloni, argumenti poznati_x i novi_x moraju da imaju isti broj kolona. Ako argument poznati_y predstavlja jedan red, argumenti poznati_x i novi_x moraju da imaju isti broj redova.

 • Ako je argument novi_x izostavljen, pretpostavlja se da je on isti kao argument poznati_x.

 • Ako su izostavljeni i argumenti poznati_x i novi_x, pretpostavlja se da su oni niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

konstanta   

Opcionalno

Logička vrednost koja precizira da li se konstanta b može jednako odrediti

 • Ako konstanta ima vrednost TRUE ili je izostavljena, b se izračunava normalno.

 • Ako konstanta ima vrednost FALSE, b je postavljeno kao 0, a m vrednosti su podešene tako da je y = m^x.

 • Informacije o tome kako Microsoft Excel uklopi liniju u podatke potražite u članku LINEST.

 • Funkciju TREND možete da koristite za uklapanje polinomske krive koja je regresijom prilagođena istoj promenljivoj koja je podignuta na različite stepene. Na primer, pretpostavimo da kolona A sadrži y vrednosti i kolona B sadrži x vrednosti. Možete da unesete x^2 u kolonu C, x^3 u kolonu D, i tako redom, a zatim prilagodite vrednosti u kolonama od B do D prema vrednostima u koloni A.

 • Formule koje vraćaju nizove moraju da se unesu kao formule niza sa pritiskom na kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER, osim ako nemate trenutnu verziju sistema Microsoft 365, a zatim samo pritisnite ENTER.

 • Prilikom unosa niza konstanti za argument kao što je poznati_x, koristite tačku i zareze da biste razdvojili vrednosti u istom redu, odnosno uspravnu crtu (|) da biste razdvojili redove.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×