Funkcija TREND vraća vrednosti po linearnim trendovima. Ta prava linija (koristeći metod najmanjih kvadrata) uklapa se u known_y i known_x niza. TREND daje y vrednosti duž te linije za niz new_x onaj koji vi navedete.

Koristite funkciju TREND da biste predviđali učinak prihoda za mesece 13–17 kada imate stvarne mesece od 1 do 12.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju programa Microsoft 365, onda možete da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega (u ovom primeru ćeliju E16), a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičke formule niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zatamnjenu formulu niza tako što će prvo izabrati izlazni opseg (E16:E20), uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega (E16), a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičaste zagrade na početak i kraj formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

=TREND(known_y, [known_x], [new_x], [kontrast])

Sintaksa funkcije TREND ima sledeće argumente:

Argument

Opis

poznati_y   

Obavezno

Skup y vrednosti koji vam je već iz relacije y = mx + b

 • Ako se niz poznati_y nalazi u jednoj koloni, onda se svaka kolona argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

 • Ako se niz poznati_y nalazi u jednom redu, onda se svaki red argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

poznati_x   

Opcionalno

Opcionalni skup x vrednosti koji možda već poznajete iz relacije y = mx + b

 • Niz poznati_x može da sadrži neke od grupa promenljivih. Ako se koristi samo jedna promenljiva, argumenti poznati_y i poznati _x mogu da budu opsezi bilo kog oblika, sve dok imaju jednake dimenzije. Ako se koristi više od jedne promenljive, argument poznati_y mora da bude vektorska veličina (to jest, opsega visine jednog reda i širine jedne kolone).

 • Ako je argument poznati_x izostavljen, pretpostavlja se da je on niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

new_x je   

Opcionalno

Nove x vrednosti za koje želite da trend vrati odgovarajuće y vrednosti

 • Argument novi_x mora da sadrži kolonu (ili red) za svaku nezavisnu promenljivu, baš kao što ih sadrži argument poznati_x. Znači, ako se argument poznati_y nalazi u jednoj koloni, argumenti poznati_x i novi_x moraju da imaju isti broj kolona. Ako argument poznati_y predstavlja jedan red, argumenti poznati_x i novi_x moraju da imaju isti broj redova.

 • Ako je argument novi_x izostavljen, pretpostavlja se da je on isti kao argument poznati_x.

 • Ako su izostavljeni i argumenti poznati_x i novi_x, pretpostavlja se da su oni niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

konstanta   

Opcionalno

Logička vrednost koja precizira da li će konstanta b biti jednaka 0

 • Ako konstanta ima vrednost TRUE ili je izostavljena, b se izračunava normalno.

 • Ako konstanta ima vrednost FALSE, b je postavljeno kao 0, a m vrednosti su podešene tako da je y = m^x.

 • Informacije o tome kako Microsoft Excel uklopi liniju u podatke potražite u temi LINEST.

 • Funkciju TREND možete da koristite za uklapanje polinomske krive koja je regresijom prilagođena istoj promenljivoj koja je podignuta na različite stepene. Na primer, pretpostavimo da kolona A sadrži y vrednosti i kolona B sadrži x vrednosti. Možete da unesete x^2 u kolonu C, x^3 u kolonu D, i tako redom, a zatim prilagodite vrednosti u kolonama od B do D prema vrednostima u koloni A.

 • Formule koje daju nizove moraju se uneti kao formule niza uz kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter,osim ako nemate trenutnu verziju usluge Microsoft 365, a zatim možete jednostavno da pritisnete taster Enter.

 • Prilikom unosa niza konstanti za argument kao što je poznati_x, koristite tačku i zareze da biste razdvojili vrednosti u istom redu, odnosno uspravnu crtu (|) da biste razdvojili redove.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×