Ugrađivanje fontova u publikaciju obezbeđuje da font uvek bude dostupan, čak i ako publikaciju premestite na novi računar ili je prebacite u komercijalnu štampariju.

Možete da ugradite samo TrueType fontove, a zatim samo ako njihovo licenciranje dozvoljava ugrađivanje. Svi TrueType fontovi uključeni u Publisher omogućuju ugrađivanje.

Ugrađeni fontovi povećavaju veličinu datoteke publikacije, tako da ćete možda želeti da ograničite broj fontova koje ugradite. Možete da odaberete da ugradite sve fontove (sa ili bez sistemskih fontova), samo određene pojedinačne fontove ili podskupove određenih fontova.

Napomena: Publisher podrazumevano ugrađuje TrueType fontove kada koristite čarobnjak "Zapakuj za rad" da biste pripremili publikaciju u komercijalnoj štampariji. Ne morate da izaberete ovo u dijalogu Fontovi pre nego što pokrećete čarobnjak.

Više informacija potražite u članku ograničenja licenci za fontove.

Šta želite da uradite?

Ugrađivanje svih TrueType fontova

Kada ugradite fontove u publikaciju, uobičajeni sistemski fontovi nisu uključeni u ugrađene fontove zato što će verovatno biti instalirani na većini drugih računara. Možete da odaberete da li želite da ugradite sistemske fontove. (Na primer, možete odabrati da ih ugradite kada znate da neko ko radi sa publikacijom nema pristup njima.)

 1. Izaberite stavke >datoteke > Upravljajte ugrađenim fontovima.

 2. U dijalogu Fontovi potvrdite izbor u polju za potvrdu Ugradi TrueType fontove prilikom čuvanja publikacije .

 3. Da biste ugradili sistemske fontove, opozovite izbor u polju za potvrdu Ne ugrađuj uobičajene sistemske fontove .

Napomena: Ako vas Publisher obavesti da ste koristili fontove koji se ne mogu ugrađiti, kliknite na dugme u redu. Obratite se komercijalnoj štampariji da biste se uverili da usluga ima pristup fontovima koji nisu ugrađeni. Ako štamparija nema pristup ovim fontovima, moraćete da razgovarate o korišćenju rezervnih fontova u publikaciji.

Vrh stranice

Ugrađivanje pojedinačnih TrueType fontova

Možete da konfigurišete status ugrađivanja za pojedinačne fontove. Ako znate da su neki TrueType fontovi dostupni na računaru ili u komercijalnoj štampariji, ali da su drugi nedostupni, možete da ugradite samo one fontove koji su vam potrebni.

 1. Izaberite stavke >datoteke > Upravljajte ugrađenim fontovima.

 2. U dijalogu Fontovi izaberite font, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste ugradili font kada se font podesi da ne bude ugrađen, kliknite na Ugradi.

  • Da biste promenili status ugrađivanja i ne ugrađujete se kada font bude postavljen da bude ugrađen, kliknite na dugme ne ugradi.

Vrh stranice

Ugrađivanje podskupa TrueType fonta

Kada ugrađujete fontove, možete da ugradite samo znakove koje publikacija koristi umesto ugrađivanja celog fonta. Ugrađivanje podskupa fonta može biti korisno ako treba da zadržite malu veličinu datoteke publikacije. Kada to uradite, ne možete da unosite tekstualne promene ili dodatke koji koriste znakove koji nisu uključeni u podskup. Ako kasnije želite da uredite publikaciju, nemojte da ugrađujete podskup fontova.

 1. Izaberite stavke >datoteke > Upravljajte ugrađenim fontovima.

 2. U dijalogu Fontovi potvrdite izbor u polju za potvrdu Ugradi TrueType fontove prilikom čuvanja publikacije .

 3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu podskup fontovi prilikom ugrađivanja .

Napomena: Ako se kvadrati umesto pisama pojavljuju kada otkucate tekst u publikaciji, otkucali ste znakove koji nisu uključeni u ugrađeni podskup fonta. Da biste vratili ceo skup fontova u publikaciju, opozovite izbor u polju za potvrdu zaskupljenje fontova .

Vrh stranice

Saznajte da li font može da se ugrađuje

Ograničenja licence fonta možda vam neće omogućiti da ugradite font. Fontovi koji se dolaze sa programom Publisher nemaju ograničenja licenciranja, što znači da mogu da se ugrađuju u publikaciju. Fontovi koji se ne nalaze sa programom Publisher mogu biti ograničeni.

 1. Izaberite stavke >datoteke > Upravljajte ugrađenim fontovima.

 2. U okviru ograničenja licence i ugrađivanje fontapotvrdite detalje licence fonta.

  Ako ograničenje licence kaže može da ugradi, font se može umetnuti. Ako ograničenje licence kaže samo za pregled ili ne može da se ugradi, razmotrite menjanje ovog fonta u publikaciji.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×