Uključivanje ili isključivanje „sandbox“ režima radi onemogućavanja makroa

Ovaj članak objašnjava kako se koristi funkcija Security Access nazvana "sandbox" režim. U okviru "sandbox" režim, Access blokira "nebezbedni" izrazi: bilo koji izraz koji koristi funkcije ili svojstva koje zlonamerni korisnici mogu da eksploatišu da bi dobili pristup diskovima, datotekama ili drugim resursima za koje nemaju ovlašćenja. Na primer, funkcije kao što su Kill i Shell mogu se koristiti za štetu podataka i datoteka na računaru, tako da se blokiraju u režimu sandbox.

Napomena: Ova tema se ne odnosi na Access Veb aplikacije ili Access Veb baze podataka i ne pokriva druge bezbednosne funkcije pristupa.

U ovom članku:

Pregled

Sandbox Mod je bezbednosna funkcija koja sprečava pristup za pokretanje određenih izraza koji možda nije bezbedan. Ovi nebezbedni izrazi se blokiraju bez obzira na to da li je baza podataka bila "pouzdana" – omogućen je sadržaj.

Kako se podešava režim "sandbox"

Koristite ključ registratora da biste naveli da li Access treba da se pokrene u Sandbox režimu. "Sandbox" režim je podrazumevano omogućen – vrednost ključa registratora podešena je tako da omogući režim sandbox režima kada Access bude instaliran na računaru. Ako želite da omogućite da se svi izrazi pokrenu, možete da promenite vrednost ključa registratora da biste onemogućili "sandbox" režim.

Pouzdane baze podataka

Bez obzira na to da li je režim "sandbox" omogućen u registratoru, Access neće omogućiti potencijalno nebezbedne izraze koji se pokreću ako se datoteka baze podataka ne nalazi na pouzdanoj lokaciji ili snosi važeći potpis poverenja. Ako baza podataka nije "Pouzdani" pristup koristi sandbox režim.

Sledeći crtež prikazuje proces donošenja odluka koji Access prati kada naiđe na nebezbedan izraz.

Proces donošenja odluke za „sandbox“ režim

Ako niste upoznati sa registrom ili vam nije ugodno da sami menjate ključeve registratora, zatražite pomoć od osobe koja je poznata i komforna sa promenom registratora. Na računaru morate imati administratorske dozvole da biste promenili vrednosti registratora.

Vrh stranice

Onemogućavanje "sandbox" režima (pokreće nebezbedne izraze)

U neke instalacije možete da onemogućite režim sandbox režima promenom vrednosti ključa registratora.

Napomena: Neće sve instalacije programa Access sadržati ključ registratora SandBoxMode koji se odnosi na dolenavedenu proceduru. Ako ne pronađete ključ registratora, ne preporučujemo da ga dodate, jer može da ometa sa Office ispravkama.

Oprez      Neispravno uređivanje registratora može ozbiljno oštetiti operativni sistem i u tom slučaju morate da ga ponovo instalirate. Microsoft ne garantuje da je moguće rešiti probleme nastale usled neispravnog uređivanja registratora. Pre uređivanja registratora napravite rezervnu kopiju svih vrednih podataka. Najnovije informacije o korišćenju i zaštiti registratora računara potražite u pomoći za Microsoft Windows.

Promena ključa registratora

Važno: Ovi koraci omogućavaju pokretanje nebezbednih izraza u svim instancama programa Access za sve korisnike na računaru.

 1. Zatvorite sve instance programa Access koji su pokrenuti na računaru za koji želite da onemogućite "sandbox" režim.

 2. Pritisnite taster Windows, otkucajte " trči" i pritisnite taster ENTER.

 3. U polju Otvori otkucajte regedit, a zatim pritisnite taster ENTER.

  Pokrenuće se uređivač registratora.

 4. Određena lokacija ključa registratora varira u zavisnosti od toga koju verziju programa Access koristite, bitness (32 bitno ili 64 bita) Windows i Access verzije i ako imate instalaciju za dugme "Klikni i beži". Ako imate poteškoća da pronađete odgovarajući registarski ključ od mogućih opcija prikazanih ispod, probajte da pronađete registrator za pristup programu Access.

  Razvijte fasciklu HKEY_LOCAL_MACHINE i krećite se do sledećeg ključa registratora:

  Ako koristite Access 2010, probajte ovde: \Software\microsoft\office\14.0\access Connectivity Engine\Engines ili Evo: \Software\wow6432node\microsoft\office\access Connectivity Engine\Engines

  Ako koristite Access 2013, pokušajte da pogledate ovde: \Software\microsoft\office\15.0\access Connectivity Engine\Engines ili Evo: \Software\wow6432node\microsoft\office\access Connectivity Engine\Engines

  Ako koristite Access 2016 ili Access 2019, probajte ovde: \Software\microsoft\office\16.0\access veza Engine\Engines ili ovde: \Software\wow6432node\microsoft\office\16.0\access veza Engine\Engines

  Ako koristite 32 bitnu Microsoft 365 verziju programa Access ili 32 tri klika – da biste pokrenuli instalaciju programa Access, pokušajte da tražite ovde: Software\microsoft\office\clicktorun\registr\machine E\software\access veza Engine\Engines

  ... ili ovde:

  Software\microsoft\office\clicktorun\registr\machine\software\microsoft\office\15.0\access Connectivity Engine\Engines

  Ako koristite 64 bitnu Microsoft 365 verziju programa Access ili 64 broj klika – da biste pokrenuli instalaciju programa Access, pokušajte da tražite ovde: Software\microsoft\office\clicktorun\registe\machine E\software\wow6432node\microsoft \Office\16.0\access Engine\Engines

  ... ili ovde:

  Software\microsoft\office\clicktorun\registr\machine\software\wow6432node\microsoft\office\15.0\access Connectivity Engine\Engines

 5. U desnom oknu uređivača registratora, u okviru ime, kliknite dvaput na sandboxmod ako je prisutan. Ako ne pronađete taster " Sandboxrežim " u registratoru, ne preporučuje se da ga dodate, jer može da ometa ažuriranje sistema Office.

  Prikazaće se dijalog Uređivanje DWORD vrednosti.

 6. U polju Podaci o vrednosti promenite vrednost iz 3 u 2, a zatim kliknite na dugme U redu.

 7. Zatvorite uređivač registratora.

Važno: Imajte u vidu da ako ne omogućite sadržaj u bazi podataka, Access onemogućava sve nebezbedne izraze bez obzira na to da li menjate ovu postavku registratora.

Vrednost registratora možete da postavljate na sledeće vrednosti, a 0 (nula) je najispravnije i tri je najmanje Ispravniji.

Postavka

Opis

0

Sandbox režim je sve vreme invalid.

1

"Sandbox" režim se koristi za Access, ali ne i za programe koji nisu Access.

2

"Sandbox" režim se koristi za programe koji nisu Access, ali ne i za Access.

3

"Sandbox" režim se koristi sve vreme. Ovo je podrazumevana vrednost, podesi kada instalirate pristup.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×