Često čujemo da želite da olakšate razumevanje podataka uključivanjem teksta u formule, kao što je "Prodato 2.347 jedinica". Da biste uključili tekst u funkcije i formule, okružite tekst dvostrukim navodnicima (""). Navodnike Excel u pitanju tekstom, a po tekstu mislimo na bilo koji znak, uključujući brojeve, razmake i interpunkciju. Evo primera:

=A2&" prodate "&B2&" jedinice".

U ovom primeru, ćelije u koloni A sadrže imena, a ćelije u koloni B sadrže brojeve prodaje. Rezultat bi bio sličan broju: Bulović je prodao 234 jedinice.

Formula koristi ampersand (&) za kombinovanje vrednosti iz kolona A i B sa tekstom. Obratite pažnju i na to da navodnike ne okružuju ćeliju B2. Tekst koji dolazi pre i posle ćelije.

Evo još jednog primera uobičajenog zadatka pri dodavanju datuma u radni list. Ona koristi funkcije TEXT i TODAY kako bi kreirala frazu kao što je "Danas je petak, januar 20."

="Danas je " & TEXT(TODAY(),"dddd, mmmm dd.")

Hajde da vidimo kako ovo funkcioniše spolja. Funkcija TODAY izračunava današnji datum, ali prikazuje broj, na primer 40679. Funkcija TEXT zatim broj konvertuje u pročitani datum tako što prvo menja broj u tekst, a zatim koristi "dddd, mmmm dd" da bi kontrolisala kako datum izgleda – "Petak, 20. januar".

Obavezno okružite format datuma "ddd, mmmm dd" dvostrukim navodnicima, a zatim obratite pažnju na to kako format koristi zamore i razmake. Formule obično koriste zamene za razdvajanje argumenata – delova podataka – koje treba da pokreću. Ali kada tretirate za zarezi kao tekst, možete da ih koristite kad god je to potrebno.

Na kraju, formula koristi formulu& kombinuje oblikovani datum sa rečima "Danas je ". I da, stavite razmak posle "jeste".

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×