Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Možete da koristite povezivanje i ugrađivanje objekata (OLE) da biste uključili sadržaj iz drugih programa, kao što su Word ili Excel.

OLE podržava mnogo različitih programa, a OLE se koristi za pravljenje sadržaja koji je kreiran u jednom programu dostupan u drugom programu. Na primer, možete da umetnete Office dokument Word u Office Excel radnu svesku. Da biste videli koje tipove sadržaja možete da umetnete, izaberite stavkuObjekat u grupi Tekst na kartici Umetanje. U polju Tip objekta pojavljuju se samo programi instalirani na računaru i koji podržavaju OLE objekte .

Ako kopirate informacije između programa Excel ili bilo kog programa koji podržava OLE, kao što je Word, možete da kopirate informacije kao povezani objekat ili ugrađeni objekat. Glavne razlike između povezanih objekata i ugrađenih objekata su u mestu skladištenja podataka i načinu na koji se objekat ažurira kada ga postavite u odredišna datoteka. Ugrađeni objekti se skladište u radnoj svesci u koju su umetnuti i ne ažuriraju se. Povezani objekti ostaju kao zasebne datoteke i mogu da se ažuriraju.

Povezani i ugrađeni objekti u dokumentu

Povezani i ugrađeni objekti u Office za Windows dokumentu

1. Ugrađeni objekat nema vezu sa izvornom datotekom.

2. Povezani objekat je povezan sa izvornom datotekom.

3. Izvorna datoteka ažurira povezani objekat.

Kada se koriste povezani objekti

Ako želite da se informacije u radnom odredišna datoteka ažuriraju kada se podaci u izvorna datoteka promene, koristite povezane objekte.

Sa povezanim objektom originalne informacije ostaju uskladištene u izvornoj datoteci. Odredišna datoteka prikazuje prikaz povezanih informacija, ali skladišti samo lokaciju originalnih podataka (i veličinu ako je objekat objekat Excel grafikona). Izvorna datoteka mora da ostane dostupna na računaru ili mreži da bi se održla veza sa originalnim podacima.

Povezane informacije mogu da se ažuriraju automatski ako promenite originalne podatke u izvornoj datoteci. Na primer, ako izaberete pasus u Word, a zatim nalepite pasus kao povezani objekat u Excel radnoj svesci, informacije se mogu ažurirati u programu Excel ako promenite informacije u Word dokumentu.

Kada se koriste ugrađeni objekti

Ako ne želite da ažurirate kopirane podatke kada se promene u izvornoj datoteci, koristite ugrađeni objekat. Verzija izvora je u potpunosti ugrađena u radnu svesku. Ako informacije kopirate kao ugrađeni objekat, odredišna datoteka zahteva više prostora na disku nego kada povežete informacije.

Kada korisnik otvori datoteku na drugom računaru, može da prikaže ugrađeni objekat bez pristupa originalnim podacima. Pošto ugrađeni objekat nema veze sa izvornom datotekom, objekat se ne ažurira ako promenite originalne podatke. Da biste promenili ugrađeni objekat, kliknite dvaput na objekat da biste ga otvorili i uredili u izvornom programu. Izvorni program (ili neki drugi program koji može da uređuje objekat) mora biti instaliran na računaru.

Promena načina na koji se OLE objekat prikazuje

Možete da prikažete povezani objekat ili ugrađeni objekat u radnoj svesci tačno onako kako je prikazana na izvorni program ili kao ikonu. Ako će radna sveska biti prikazana na mreži, a ne nameravate da odštampate radnu svesku, objekat možete prikazati kao ikonu. To smanjuje količinu prostora za prikaz koji zauzima objekat. Gledaoci koji žele da prikažu informacije mogu da kliknu dvaput na ikonu.

Ugradnja objekta u radni list

 1. Kliknite unutar ćelije unakrsne tabele gde želite da umetnete objekat.

 2. Na kartici Umetanje , u grupi Tekst izaberite stavku Objekat Ikona objekta na traci.
  Umetanje objekta

 3. U dijalogu Objekat izaberite karticu Kreiranje od datoteke .

 4. Kliknite na dugme Potraži i izaberite datoteku koju želite da umetnete.

 5. Ako želite da umetnete ikonu u unakrsnu tabelu umesto da prikažete sadržaj datoteke, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži kao ikonu . Ako ne potvrdite izbor u poljima za potvrdu, Excel prikazuje prvu stranicu datoteke. U oba slučaja, dovršena datoteka se otvara dvostrukim klikom. Kliknite na dugme U redu.

  Napomena: Kada dodate ikonu ili datoteku, možete da ih prevučete i otpustite bilo gde na radnom listu. Veličinu ikone ili datoteke možete da promenite i pomoću regulatora za promenu veličine. Da biste pronašli regulatore, kliknite jednom na datoteku ili ikonu.

Umetanje veze ka datoteci

Možda bi trebalo da dodate vezu do objekta umesto da je u potpunosti ugradite. To možete da uradite ako su radna sveska i objekat koje želite da dodate uskladišteni na SharePoint lokaciji, na deljenoj mrežnoj disk jedinici ili na sličnoj lokaciji, kao i da li će lokacija datoteka ostati ista. Ovo je korisno ako se povezani objekat podvuče na promene zato što veza uvek otvara najnoviji dokument.

Napomena: Ako premestite povezanu datoteku na drugu lokaciju, veza više neće funkcionisati.

 1. Kliknite unutar ćelije unakrsne tabele gde želite da umetnete objekat.

 2. Na kartici Umetanje , u grupi Tekst izaberite stavku Objekat Ikona objekta na traci .
  Umetanje objekta

 3. Izaberite karticu Kreiranje od datoteke .

 4. Kliknite na dugme Potraži, a zatim izaberite datoteku koju želite da povežete.

 5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Poveži sa datotekom i kliknite na dugme U redu.

Kreiranje novog objekta iz programa Excel

Možete da kreirate potpuno novi objekat zasnovan na drugom programu bez napuštanja radne sveske. Na primer, ako želite da dodate detaljnije objašnjenje u grafikon ili tabelu, u programu Excel možete da kreirate ugrađeni dokument, kao što je Word ili PowerPoint datoteka. Možete da podesite da objekat bude prikazan direktno na radnom listu ili da dodate ikonu koja otvara datoteku.

Ovaj ugrađeni objekat je Word dokument.
 1. Kliknite unutar ćelije unakrsne tabele gde želite da umetnete objekat.

 2. Na kartici Umetanje , u grupi Tekst izaberite stavku Objekat Ikona objekta na traci .
  Umetanje objekta

 3. Na kartici Kreiranje novog izaberite tip objekta koji želite da umetnete sa prikazane liste. Ako želite da umetnete ikonu u unakrsnu tabelu umesto samog objekta, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži kao ikonu .

 4. Kliknite na dugme U redu. U zavisnosti od tipa datoteke koju umećete, otvara se novi prozor programa ili se u okviru programa Excel pojavljuje prozor za uređivanje.

 5. Kreirajte novi objekat koji želite da umetnete.

  Kada završite, ako Excel prozor programa u kojem ste kreirali objekat, možete da radite direktno u njemu.

  Možete da uredite ugrađeni Word dokument direktno u programu Excel.

  Kada završite sa radom u prozoru, možete da izvršite druge zadatke bez čuvanja ugrađenog objekta. Kada zatvorite radnu svesku, novi objekti će automatski biti sačuvani.

  Napomena: Kada dodate objekat, možete da ga prevučete i otpustite bilo gde na radnom Excel listu. Takođe možete da promenite veličinu objekta pomoću regulatora za promenu veličine. Da biste pronašli regulatore, kliknite jednom na objekat.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×