Upravljanje ODBC izvorima podataka

Open Database Connectivity (ODBC) jeste protokol koji možete da koristite za povezivanje Microsoft Access baze podataka sa spoljnim izvorom podataka kao što je Microsoft SQL Server. Ovaj članak sadrži opšte informacije o ODBC izvorima podataka, tome kako da ih kreirate i kako da se povežete sa njima pomoću programa Microsoft Access. Koraci procedure mogu da se razlikuju u zavisnosti od određenih proizvoda baze podataka i ODBC upravljačkih programa koji se koriste.

U ovom članku

Osnovni podaci o ODBC izvorima podataka

Izvor podataka jeste izvor podataka u kombinaciji sa informacijama o vezi koje su potrebne za pristup tim podacima. Primeri izvora podataka jesu SQL Server, Oracle RDBMS, unakrsna tabela i tekstualna datoteka. Primeri informacija o vezi obuhvataju lokaciju servera, ime baze podataka, ID za prijavljivanje, lozinku i različite opcije ODBC upravljačkih programa koje opisuju kako se povezuje sa izvorom podataka. Te informacije mogu se dobiti od administratora baze podataka sa kojom želite da se povežete.

U ODBC arhitekturi, aplikacija kao što je Access povezuje se sa menadžerom ODBC upravljačkog programa, koji s druge strane koristi određeni ODBC upravljački program (na primer, Microsoft SQL ODBC upravljački program) za povezivanje sa izvorom podataka. U programu Access koristite ODBC izvore podataka za povezivanje sa izvorima podataka spoljašnjim u odnosu na Access koji nemaju ugrađene upravljačke programe.

Da biste se povezali sa tim izvorima podataka, morate da uradite sledeće:

 • Instalirajte odgovarajući ODBC upravljački program na računaru koji sadrži izvor podataka.

 • Definišite ime izvora podataka (DSN) koristeći ODBC Data Source Administrator da biste uskladištili informacije o vezi u Microsoft Windows registratoru ili DSN datoteci ili nisku za povezivanje u Visual Basic kodu za prosleđivanje informacija o vezi direktno u menadžer ODBC upravljačkog programa.

Računari kao izvori podataka

Računari kao izvori podataka skladište informacije o vezi u Windows registratoru na određenom računaru. Računare kao izvore podataka možete da koristite samo na računaru na kojem su definisani. Postoje dva tipa računara kao izvora podataka – korisnički i sistemski. Korisničke izvore podataka može da koristi samo trenutni korisnik i vidljivi su samo tom korisniku. Sistemske izvore podataka mogu da koriste svi korisnici računara i vidljivi su svim korisnicima računara i sistemskim uslugama. Računar kao izvor podataka posebno je koristan kad želite da obezbedite dodatnu bezbednost jer samo korisnici koji su prijavljeni mogu da vide računar kao izvor podataka i udaljeni korisnik ne može da ga kopira na drugi računar.

Izvori podataka datoteke

Izvori podataka datoteke (zovu se i DSN datoteke) skladište informacije o vezi u tekstualnoj datoteci, a ne u Windows registratoru, i obično su fleksibilniji za korišćenje od računara kao izvora podataka. Na primer, izvor podataka datoteke možete da kopirate na bilo koji računar koji ima odgovarajući ODBC upravljački program tako da aplikacija može da se osloni na dosledne i precizne informacije o vezi za sve računare koje koristi. Možete i da postavite izvor podataka datoteke na jednom serveru, delite ga između više računara na mreži i lako održavate informacije o vezi na jednom mestu.

Izvor podataka datoteke može da bude i nedeljiv. Nedeljivi izvor podataka datoteke nalazi se na jednom računaru i ukazuje na računar kao izvor podataka. Nedeljive izvore podataka datoteke možete da koristite za pristup postojećim računarima kao izvorima podataka iz izvora podataka datoteke.

Niske za povezivanje

U modulu možete da definišete oblikovanu nisku za povezivanje koja navodi informacije o vezi. Niska za povezivanje prosleđuje informacije o vezi direktno do menadžera ODBC upravljačkog programa i pomaže vam da pojednostavite aplikaciju uklanjanjem zahteva da administrator sistema ili korisnik prvo kreira DSN pre korišćenja baze podataka.

Više informacija o ODBC interfejsu potražite u članku Reference za ODBC programere na sajtu MSDN.

Vrh stranice

Dodavanje ODBC izvora podataka

Pre nego što nastavite, nabavite i instalirajte odgovarajući ODBC upravljački program za izvor podataka sa kojim želite da se povežete.

Napomena:  Morate biti član grupe „Administratori“ na lokalnom računaru da biste dodali ili konfigurisali ODBC izvor podataka.

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Na kontrolnoj tabli kliknite dvaput na stavku Administrativne alatke.

 3. U dijalogu „Administrativne alatke“ kliknite dvaput na stavku Izvori podataka (ODBC).

  Pojavljuje se dijalog Administrator ODBC izvora podataka.

 4. Izaberite stavku Korisnički DSN, Sistemski DSN ili DSN datoteke, u zavisnosti od tipa izvora podataka koji želite da dodate. Više informacija potražite u odeljku Osnovni podaci o ODBC izvorima podataka.

 5. Kliknite na dugme Dodaj.

 6. Izaberite upravljački program koji želite da koristite, a zatim kliknite na dugmad Završi ili Dalje.

  Ako upravljački program koji želite nije naveden, obratite se administratoru baze podataka sa kojom se povezujete za informacije o tome kako da nabavite ispravan upravljački program.

 7. Pratite uputstva i unesite potrebne informacije o vezi u sve naredne dijaloge.

Kliknite na dugme Pomoć u ODBC dijalozima za više informacija o pojedinačnim postavkama.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×