Uvod u uloge korisnika

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U ovom članku

Pregled uloge korisnika

Scenariji za korišćenje uloge korisnika

Kreiranje i dodeljivanje uloge korisnika

Pregled uloge korisnika

Korisnička uloga je unapred definisane kategorije koje možete da dodelite korisnicima na osnovu njihovog radnog mesta ili nekog drugog kriterijuma. Uloge se obično koriste za predstavljanje prilagođenih verzija ili prikaza predloška obrasca za različite tipove korisnika. Možete da unapredite vaše poslovne procese i poboljšati tako što ćete dodati uloge korisnika u predložak obrasca da biste kontrolisali šta korisnici mogu da vide kada otvore obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca prikupljanje podataka. Na primer, pretpostavimo da dizajnirate predložak obrasca zahteva za dozvolu čiji se obrasci će se koristiti u sledećim tipovima korisnika:

 • Električni izvođači koji treba da biste se prijavili za dozvolu

 • Kontrolori koji potvrda da je u zahtevu sadrži potrebne informacije

 • Administratori koji pregledaju na prosleđeni dozvole na odobravanje

Umesto da dizajnirate tri predloška obrasca za svaki tip korisnika i da upravljate podatke iz svih tih obrazaca, možete da dizajnirate jedan predložak obrasca čiji se obrasci prikupite sve podatke i dodate korisničkoj ulozi za svaki tip korisnika. Korisnička uloga određuje koji podaci se prikazuje u prilagođenim prikazima koji su zasnovani na svakom tipu korisnika.

Napomena o bezbednosti: Uloge korisnika ne treba koristiti da biste ograničili pristup osetljive podatke u obrazac. Čak i ako se predložak obrasca samo za čitanje ili sakrili određene kontrole koji su zasnovani na uloge korisnika, korisnici mogu potencijalno koristiti program za uređivanje teksta kao što je Microsoft Notepad da prikažete ili izmenite na datoteku predloška obrasca (.xsn) i pristupite tih podataka.

Vrh stranice

Scenariji za korišćenje uloge korisnika

Postoji mnogo scenarija gde uloge korisnika se koristi za korisnike. Na primer, sa korisničkim ulogama možete:

 • Prikazivanje prikaza za jedinstvene svakoj korisničkoj ulozi    Možete da dizajnirate predložak obrasca tako da se prikazuju različite prikaze tog predloška obrasca, u zavisnosti od toga na koji je popunite obrazac. Na primer, možete da dizajnirate prikaza za električne izvođači koja se prijavljuju za dozvolu, prikaz za kontrolore koji primaju zahteve i prikaz za administratore koji pregledaju sve informacije. Svaki prikaz prikazuje samo podatke koji se odnose na svakoj korisničkoj ulozi.

 • Prikazivanje različitih odeljak za svakoj korisničkoj ulozi    Možete da dizajnirate predložak obrasca koji će se prikazati različitim odeljcima, u zavisnosti od toga ko je popunite obrazac. Na primer, odeljak izveštaja o predložak obrasca koji se primenjuje samo na zaposlene troškovima može da se prikazuje kada zaposleni otvara obrazac. Drugi odeljak koji se odnosi samo na menadžere koji odobravaju izveštaj o troškovima mogu se prikazati kada Menadžer otvori obrazac.

 • Postavljanje Validacija podataka za polje koje su zasnovane na svakoj korisničkoj ulozi    Predložak obrasca možete da dizajnirate tako da se različite validacije podataka se primenjuje na kontrolu koja je povezana sa određenim poljem, u zavisnosti od korisničke uloge osobe koja je popunite obrazac. Na primer, možete da postavite vrednost maksimalan troškova za Menadžer u jednom ograničenje i postavite maksimalnu vrednost na isti okvir za tekst većim za administratora. Ako Menadžer popunjava obrazac i premašuje iznos, pojavljuje se dijalog. Ako administrator popunjava obrazac, okvir za tekst će prihvatiti vrednost koja bi bila prihvaćena ako menadžera popunila obrazac.

 • Prosleđivanje podataka obrasca u spoljni izvor podataka koji je zasnovan na svakoj korisničkoj ulozi    Na primer, možete dizajnirati predložak obrasca tako da električne izvođači koji treba da biste se prijavili za dozvolu da prosleđuju popunjene obrasce samo Veb usluge i kontrolori da prosleđuju samo za SQL baze podataka. Administratori mogu prosleđivanje podataka obrasca u bazu podataka i u e-poruke ako je aplikacija odobrena ili oni mogu prosleđivanje podataka obrasca samo u bazu podataka ako je aplikacija odbijena.

Vrh stranice

Kreiranje i dodeljivanje uloge korisnika

Kada kreirate novu ulogu korisnika, možete dodeliti korisnike ga na sledeće načine:

 • Tako što ćete navesti korisnička imena iz usluge direktorijuma Microsoft Active Directory (na primer, „sales\andrew”). Da biste naveli korisničkog imena u Active Directory usluge direktorijuma, mora biti kreirana u i objavljuju na Microsoft Windows mreža koja koristi Active Directory predloška obrasca.

 • Tako što ćete navesti grupe iz aktivnog direktorijuma. Na primer, možete da navedete listu distribucije e-pošte koji sadrži imena svih članova marketinškog tima. Da biste naveli grupu u Active Directory usluge direktorijuma, mora biti kreirana u i objavljuju na Microsoft Windows mreža koja koristi Active Directory predloška obrasca.

 • Tako što ćete navesti vrednost koja se dobija direktno iz polja u obrascu. Polje može preuzimanje podataka iz usluge Active Directory ili korisnik može uneti podatke u kontrolu koja je povezana sa ovom polju. Na primer, ako vaš predložak obrasca sadrži okvir za tekst za Administrator , možete da povežete određeni korisničkoj ulozi sa polje sa kojim je povezana okvira za tekst.

Nakon što dodate korisničkoj ulozi, možete da je postavite kao nešto od sledećeg:

Podrazumevane uloge    Korisnici koji su dodeljene uloge postojećeg korisnika se automatski dodeljuju uloge korisnika koji je naveden kao podrazumevani uloga. Podrazumevane uloge takođe se koristi za korisnike koji su deo grupe, ali koji su rad van mreže. Jedan korisničkoj ulozi uvek postavite kao podrazumevani.

Pokretač uloga    Ako želite da primenite određeni korisničkoj ulozi korisnicima koji otvorite obrazac po prvi put, možete da navedete ulogu pokretač. Na primer, možete da definišete uloge pokretač koji se zove „Izvođač” koja se odnosi na korisnike koji popunjavaju nove dozvole aplikaciju za obrasce. Korisnik koji je dodeljen različite korisničkoj ulozi automatski premešten na ulogu izvođač kada je ta osoba otvara novi obrazac dozvole aplikacije. Međutim, kada sledeći put tog korisnika se otvara na iste obrasca, Microsoft Office InfoPath koristi osobe dodeljene korisničkoj ulozi umesto pokretač uloge.

Ako ste dodelili uloge za korisnike koji su zasnovani na bilo koju kombinaciju imena korisnika, grupe ili vrednosti iz polja, kada korisnik otvori obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca, InfoPath određuje ulogu da dodelite korisniku tako što ćete koristiti u sledećem redosledu :

 1. Ime korisnika je vrednost polja u predlošku obrasca.

 2. Ime korisnika je u usluzi Active Directory.

 3. Korisnik je član Active Directory grupe.

  Napomena: Ako korisnik je član nekoliko grupa i dodeljujete uloge korisnika koji su zasnovani na grupu, InfoPath proverava spisak članova svake grupe u redosledu da grupi je naveden u dijalogu Upravljanje korisničkim ulogama . Na primer, ako korisnik je član primanju agenta grupe i grupe administratora i grupe administratora nalazi ispred primanju agenta grupe, korisnik će biti dodeljeni korisničke uloge administratora grupe.

 4. Ako ništa od navedenog imaju vrednost true, koristi se podrazumevane uloge.

Nakon što definišete uloge korisnika za predložak obrasca, možete da podesite pravilo koje automatski menja prikaz na osnovu uloge korisnika. Na primer, možete da kreirate Menadžer korisničkoj ulozi i zatim kreirajte pravilo za automatski prelazak na prikaz menadžera kada korisnik koji je dodeljena uloga menadžera otvara obrazac. Alternativno, možete da prvo kreirate pravilo, a zatim da definišete uloge korisnika kao deo proces kreiranja pravila.

Takođe možete menjati i ponašanje kontrole na osnovu korisničkoj ulozi. Na primer, možete da omogućite kontrole samo za određenu korisničku ulogu, dok drugi uloge korisnika mogu da vide podatke u kontroli, ali one ne možete menjati. Mogućnost da ograničite ko može da unosi podatke u kontrolu na osnovu uloge korisnika je jedan način da biste se uverili da podaci uneti u kontrolu potiče iz legitimne izvora. Na primer, možete da imate u polju za potvrdu odobrenje u predlošku obrasca aplikacije dozvola koje samo članovi ulogu administratora korisnik može da izabere koja ukazuje da je dozvola za odobren. Korisnici dodeljene druge korisničke uloge, kao što su izvođači koji prosleđuju zahteve, će videti samo u polju za potvrdu, ali nećete moći da potvrdite ili opozovite izbor.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×