Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Korišćenje upita olakšava pregled, dodavanje, brisanje ili promenu podataka u Access bazi podataka. Evo još razloga za korišćenje upita:

 • Brzo pronalaženje određenih podataka filtriranjem po zadatom kriterijumu (uslovi)

 • Izračunavanje ili rezimiranje podataka

 • Automatizovanje zadataka upravljanja podacima, kao što je periodični pregled najnovijih podataka.

Napomena:  Ako želite da isprobate upite u primerima, koristite Access stonu bazu podataka.

Upiti pomažu da pronađete podatke i radite sa njima

U dobro dizajniranoj bazi podataka, podaci koje želite da predstavite pomoću obrasca ili izveštaja obično su smešteni u više tabela. Upit može da preuzme informacije iz različitih tabela i da ih sastavi za prikaz u obrascu ili izveštaju. Upit može biti zahtev za rezultatima podataka iz baze podataka, za radnju sa podacima ili oboje. Upit može dati odgovor na jednostavno pitanje, izvršiti izračunavanja, kombinovati podatke iz različitih tabela, dodati, promeniti ili izbrisati podatke iz baze podataka. Pošto su upiti veoma raznovrsni, postoji mnogo tipova upita, pa možete kreirati tip upita zavisno od zadatka koji treba da obavite.

Glavni tipovi upita

Korišćenje

Izaberite stavku

Da biste preuzeli podatke iz tabele ili izvršili izračunavanje.

Radnja

Dodavanje, menjanje ili brisanje podataka. Svaki zadatak ima određeni tip radnog upita. Akcioni upiti nisu dostupni u Access Veb aplikacijama.

Pravljenje upita za izdvajanje

Ako želite da pregledate podatke samo iz određenih polja u tabeli, da pregledate podatke iz više tabela istovremeno ili možda samo da vidite podatke zasnovane na određenom kriterijumu, trebalo bi da se odlučite za upit za izdvajanje. Više informacija potražite u članku Kreiranje obiиnog upita za izdvajanje.

Pregled podataka iz izabranih polja

Na primer, ako baza podataka sadrži tabelu sa mnogo podataka o proizvodima, a vi želite da pregledate listu proizvoda i njihovih cena, evo kako možete da kreirate upit za izdvajanje koji će vratiti samo imena proizvoda i odgovarajuće cene:

 1. Otvorite bazu podataka i na kartici Kreiranje kliknite na dugme Dizajn upita.

 2. Na kartici tabele kliknite dvaput na tabelu proizvodi .

 3. Recimo da u tabeli „Proizvodi“ imate polja „Ime proizvoda“ i „Cena“. Kliknite dvaput na Ime proizvoda i Cena iz cenovnika da biste ta polja dodali na koordinatna mreža dizajna upita.

 4. Na kartici Dizajn kliknite na dugme Pokreni. Upit se pokreće i prikazuje listu proizvoda sa cenama.

Vrh stranice

Pregled podataka iz više povezanih tabela istovremeno

Na primer, ako imate bazu podataka za prodavnicu koja prodaje prehrambene stavke i želite da pregledate porudžbine za klijente koji žive u određenom gradu. Izgovorite da su podaci o nalozima i podacima o kupcima uskladišteni u dve tabele po imenu klijenti i porudžbine. Ako svaka tabela ima polje ID klijenta, što predstavlja osnovu odnos jedan-prema-više između dve tabele. Možete da kreirate upit koji daje porudžbine za korisnike u određenom gradu, na primer u Vegasu, pomoću sledeće procedure:

 1. Otvorite bazu podataka. Na kartici Kreiranje, u grupi Upit kliknite na dugme Dizajn upita.

 2. Na kartici tabele kliknite dvaput na stavku klijenti i porudžbine.

  Obratite pažnju na liniju (naziva se spoj) koja povezuje polje „ID“ u tabeli „Kupci“ i polje „ID kupca“ u tabeli „Porudžbine“. Ta linija prikazuje relaciju između dve tabele

 3. U tabeli „Kupci“ kliknite dvaput na polja Preduzeće i Grad da biste ih dodali na koordinatnu mrežu za dizajn upita.

 4. U koordinatnoj mreži za dizajn upita, u koloni Grad opozovite izbor u polju za potvrdu u redu Prikaži.

 5. U redu Kriterijumi kolone Grad otkucajte Leskovac.

  Opozivanje izbora u polju za potvrdu Prikaži sprečava upit da prikazuje grad u rezultatima upita, a unosom Leskovac u red Kriterijumi navodi da želite da vidite samo zapise u kojima je Leskovac vrednost polja „Grad“. U ovom slučaju, upit vraća samo kupce koji se nalaze u Leskovcu. Ne morate da prikazujete polje da biste ga koristili sa kriterijumom.

 6. U tabeli „Porudžbine“ kliknite dvaput na polja ID porudžbine i Datum porudžbine da biste ih dodali u sledeće dve kolone koordinatne mreže za dizajn upita.

 7. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni. Upit se pokreće, a zatim prikazuje listu porudžbina za kupce u Leskovcu.

 8. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S da biste sačuvali upit.

Vrh stranice

Kreiranje parametarskog upita

Ako često želite da pokrećete varijacije određenog upita, razmislite o korišćenju parametarskog upita. Kada pokrenete parametarski upit, zatražiće da unesete vrednosti polja, a zatim pomoću tih vrednosti kreirati kriterijum za svoj upit.

Napomena:  Ne možete da kreirate parametarski upit u Access Veb aplikaciji.

Nastavljajući prethodni primer u kom ste naučili da kreirate upit za izdvajanje koji vraća porudžbine kupaca iz Leskovca, taj upit za izdvajanje možete izmeniti tako da traži da navedete grad svaki put kad ga pokrenete. U cilju praćenja izlaganja, otvorite bazu podataka koju ste kreirali u prethodnom primeru:

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na upit koji se zove Porudžbine po gradu (koji ste kreirali u prethodnom odeljku), a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. U koordinatnoj mreži za dizajn upita, u redu Kriterijumi kolone „Grad“ izbrišite Leskovac, a zatim otkucajte [Za koji grad?].

  Niska [Za koji grad?] je vaš odziv za parametar. Uglaste zagrade ukazuju na to da želite da upit zatraži unos, a tekst (u ovom slučaju Za koji grad?) je pitanje koje odziv za parametar prikazuje.

  Napomena: Kao tekst u odzivu za parametar ne mogu se koristiti ni tačka (.) ni uzvičnik (!).

 3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu u redu Prikaži kolone „Grad“, tako da u rezultatima upita bude prikazan grad.

 4. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni. Upit traži da unesete vrednost za grad.

 5. Otkucajte Novi Sad i pritisnite taster ENTER da biste videli porudžbine za kupce u Novom Sadu.

  Šta ako ne znate koje vrednosti možete da navedete? Možete koristiti džoker znakove kao deo odziva:

 6. Na kartici Početak, u grupi Prikazi kliknite na dugme Prikaz, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 7. U koordinatnoj mreži za dizajn upita, u redu Kriterijumi kolone Grad otkucajte Like [Za koji grad?]&"*".

  U ovom odzivu za parametar ključna reč Like, ampersand (&) i zvezdica (*) pod znacima navoda omogućavaju korisniku da otkuca kombinaciju znakova, uključujući džoker znakove, da bi upit vratio različite rezultate. Na primer, ako korisnik otkuca *, upit vraća sve gradove; ako korisnik otkuca L, upit vraća sve gradove čije ime počinje slovom „L“; i ako korisnik otkuca *s*, upit vraća sve gradove koji sadrže slovo „s“.

 8. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni, u odzivu za upit otkucajte Novo i pritisnite taster ENTER.

  Upit se pokreće, a zatim prikazuje porudžbine za kupce u Novom Sadu.

Navođenje tipova podataka parametara

Možete da navedete tip podataka koji parametar treba da prihvata. Tip podataka možete podesiti za bilo koji parametar, ali ga je posebno važno podesiti za numeričke podatke, podatke u valutama ili podatke o datumu/vremenu. Kada navedete tip podataka koji parametar treba da prihvata, korisnicima se prikazuju korisnije poruke o greškama ukoliko unesu podatak pogrešnog tipa, na primer, ako unesu tekst, a očekuje se valuta.

Ako je parametar podešen da prihvata tekstualne podatke, svaki unos se tumači kao tekst i ne prikazuje se poruka o grešci.

Da biste naveli tip podataka za parametre u upitu, koristite sledeću proceduru:

 1. Kada je upit otvoren u prikazu dizajna, na kartici Dizajn, u grupi Prikaži/Sakrij kliknite na dugme Parametri.

 2. U dijalogu Parametri upita, u koloni Parametar otkucajte odziv za svaki parametar za koji želite da navedete tip podataka. Uverite se da se svaki parametar podudara sa odzivom koji koristite u redu Kriterijumi koordinatne mreže za dizajn upita.

 3. U koloni Tip podataka izaberite tip podataka za svaki parametar.

Više informacija potražite u članku Korišćenje parametara za traženje unosa prilikom pokretanja upita.

Vrh stranice

Kreiranje upita zbirova

Red „Ukupno“ na listu sa podacima je veoma koristan, ali za složenija pitanja koristite upit zbirova. Upit zbirova je upit za izdvajanje koji omogućava da grupišete i rezimirate podatke, na primer kada želite da vidite ukupnu prodaju po proizvodu. U upitu zbirova možete da koristite funkciju „Zbir“ (agregatnu funkciju) da biste videli ukupnu prodaju po proizvodu.

Napomena:  Agregatne funkcije ne možete da koristite u Access Veb aplikaciji.

Koristite sledeću proceduru da biste izmenili upit „Podzbirovi proizvoda“ koji ste kreirali u prethodnom primeru kako bi se rezimirali podzbirovi proizvoda po proizvodu.

 1. Na kartici Početak izaberite Prikaz> Prikaz dizajna.

  Upit „Podzbirovi proizvoda“ se otvara u prikazu dizajna.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Prikaži/sakrij kliknite na dugme Zbirovi.

  Prikazaće se red Ukupne vrednosti u koordinatnoj mreži za dizajn upita.

Napomena:  Iako imaju slična imena, red Ukupne vrednosti u koordinatnoj mreži za dizajn i red Ukupno u listu sa podacima nisu isto:

 • Pomoću reda Ukupne vrednosti u koordinatnoj mreži dizajna možete da grupišete po vrednostima polja.

 • Red Ukupno lista sa podacima možete da dodate rezultatima upita zbirova.

 • Kada koristite red Ukupne vrednosti u koordinatnoj mreži dizajna, morate odabrati agregatnu funkciju za svako polje. Ako ne želite da vršite izračunavanje u polju, možete da izvršite grupisanje po polju.

 • U drugoj koloni koordinatne mreže dizajna, u redu Ukupno sa padajuće liste izaberite stavku Zbir.

 • Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni. Upit se pokreće i prikazuje listu proizvoda sa podzbirovima.

 • Pritisnite tastere CTRL+S da biste sačuvali upit. Ostavite upit otvoren.

Više informacija potražite u člannku Prikazivanje ukupnih vrednosti kolona u listu sa podacima pomoću reda sa ukupnim vrednostima.

Vrh stranice

Izračunavanja na osnovu podataka

Obično nećete koristiti tabele za skladištenje izračunatih vrednosti, na primer međuvrednosti, čak i ako su zasnovane na podacima u istoj bazi podataka, jer izračunate vrednosti mogu postati zastarele ako se vrednosti na kojima su zasnovane promene. Na primer, u tabeli nećete skladištiti nečije godine starosti, zato što biste svake godine morali da ažurirate vrednost; umesto toga, skladištite datum rođenja osobe, a zatim koristite upit za izračunavanje godina starosti te osobe.

Na primer, imate bazu podataka za neke proizvode koje biste hteli da prodate. Ta baza podataka ima tabelu „Detalji porudžbina“ koja sadrži informacije o proizvodima u poljima, kao što su cena svakog proizvoda i količine. Možete da izračunate podzbir pomoću upita koji množi količinu svakog proizvoda sa njegovom jediničnom cenom, množi količinu svakog proizvoda sa jediničnom cenom i popustom za taj proizvod, a zatim oduzima ukupan popust iz ukupne jedinične cene. Ako ste u prethodnom primeru kreirali primer baze podataka, otvorite ga i pratite uputstva:

 1. Na kartici Kreiranje izaberite stavku dizajn upita.

 2. Na kartici tabele kliknite dvaput na stavku Detalji porudžbine.

 3. U tabeli „Detalji porudžbine“ kliknite dvaput na polje ID proizvoda da biste ga dodali u prvu kolonu koordinatne mreže za dizajn upita.

 4. U drugoj koloni koordinatne mreže, kliknite desnim tasterom miša na red Polje, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Zumiranje.

 5. U polje Zumiranje otkucajte ili nalepite sledeće: Podzbir: ([Količina]*[Jedinična cena])-([Količina]*[Jedinična cena]*[Popust])

 6. Kliknite na dugme U redu.

 7. Na kartici Dizajn kliknite na dugme Pokreni. Upit se pokreće i prikazuje listu proizvoda i podzbirove po porudžbini.

 8. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S da biste sačuvali upit, a zatim mu dajte ime Podzbirovi proizvoda.

Više informacija potražite u člannku Prikazivanje ukupnih vrednosti kolona u listu sa podacima pomoću reda sa ukupnim vrednostima.

Vrh stranice

Prikazivanje rezimiranih ili agregatnih podataka

Kada koristite tabele da biste zabeležili transakcije ili uskladištili numeričke podatke koji se redovno pojavljuju, korisno je da imate mogućnost da pregledate te podatke u agregatnoj vrednosti, na primer kao zbirove ili prosečne vrednosti. U programu Access na list sa podacima možete da dodate red sa ukupnim vrednostima. Red sa ukupnim vrednostima je red na dnu lista sa podacima koji može da prikaže trenutni zbir ili drugu agregatnu vrednost.

 1. Izvršite izvršavanje upita zbirova proizvoda koje ste ranije kreirali i ostavite otvorene rezultate u prikaz lista sa podacima.

 2. Na kartici Početak kliknite na dugme Ukupne vrednosti. Na dnu lista sa podacima pojavljuje se novi red sa rečju Ukupno u prvoj koloni.

 3. U poslednjem redu lista sa podacima kliknite na ćeliju po imenu Ukupno.

 4. Kliknite na strelicu da biste videli dostupne agregatne funkcije. Pošto kolona sadrži tekstualne podatke, postoje samo dva izbora Nijedna i Brojanje.

 5. Izaberite opciju Brojanje. Sadržaj ćelije menja se iz Ukupna vrednost u broj vrednosti u koloni.

 6. Kliknite na susednu ćeliju (druga kolona). Obratite pažnju da se u ćeliji pojavljuje strelica.

 7. Kliknite na strelicu, a zatim izaberite Zbir. Polje prikazuje zbir vrednosti u koloni.

 8. Upit ostavite otvoren u prikazu lista sa podacima.

Vrh stranice

Kreiranje unakrsnog upita

Pretpostavimo da želite da pregledate podzbirove proizvoda, ali isto tako želite da grupišete po mesecu tako da svaki red prikazuje podzbirove za proizvod i svaka kolona prikazuje podzbirove proizvoda za mesec. Da biste prikazali podzbirove za proizvod i podzbirove proizvoda za mesec, koristite unakrsni upit.

Napomena: Unakrsni upit ne može da se prikaže u Access Veb aplikaciji.

Ponovo možete da izmenite upit „Podzbirovi proizvoda“ tako da vraća redove podzbirova proizvoda i kolone mesečnih podzbirova.

 1. Na kartici Početak, u grupi Prikazi kliknite na dugme Prikaz, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. U grupi Podešavanje upita kliknite na dugme Dodaj tabele (ili Tabela Prikaži u programu Access 2013 ).

 3. Kliknite dvaput na stavku porudžbine, a zatim kliknite na dugme Zatvori.

 4. Na kartici Dizajn, u grupi Tip upita izaberite opciju Unakrsna tabela. U koordinatnoj mreži dizajna, red Prikazivanje, a red Unakrsna tabela je prikazan.

 5. U trećoj koloni koordinatne mreže dizajna, kliknite desnim tasterom miša na red Polje, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Zumiranje. Otvara se polje Zumiranje.

 6. U polju Zumiranje otkucajte ili nalepite sledeće: Mesec: „Mesec“ & DatePart("m", [Datum porudžbine])

 7. Kliknite na dugme U redu.

 8. U redu Unakrsni upit sa padajuće liste izaberite sledeće vrednosti: Naslov reda za prvu kolonu, Vrednost za drugu kolonu i Naslov kolone za treću kolonu.

 9. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni. Upit se pokreće i prikazuje listu podzbirova proizvoda, grupisanu po mesecima.

 10. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S da biste sačuvali upit.

  Više informacija o unakrdnim upitima potražite u članku Kreiranje podataka rezimea pomoću unakrsnog upita.

Vrh stranice

Pravljenje upita za kreiranje tabele

Upit za pravljenje tabele možete da koristite za kreiranje nove tabele iz podataka koji su uskladišteni u drugim tabelama.

Napomena:  Upit za pravljenje tabele nije dostupan u Access Veb aplikacijama.

Na primer, pretpostavimo da želite da pošaljete podatke za porudžbine iz Čačka poslovnom partneru u Čačku koji koristi Access za pripremanje izveštaja. Umesto da šaljete sve podatke o porudžbinama, želite da se ograničite na podatke karakteristične za porudžbine iz Čačka.

Možete da napravite upit za izdvajanje koji sadrži podatke o porudžbinama iz Čačka i zatim pomoću njega kreirate novu tabelu pomoću sledeće procedure:

 1. Otvorite model baze podataka iz prethodnog primera.

  Da biste pokrenuli upit za pravljenje tabele, možda ćete morati da omogućite sadržaj baze podataka.

  Napomena:  Ako ispod trake vidite poruku o omogućavanju baze podataka, kliknite na Omogući sadržaj.Ako se baza podataka već nalazi na pouzdanoj lokaciji, nećete videti traku sa porukama.

 2. Na kartici Kreiranje, u grupi Upit kliknite na dugme Dizajn upita.

 3. Kliknite dvaput na stavku Detalji porudžbine i porudžbine.

 4. U tabeli Porudžbine kliknite dvaput na polja ID kupca i Grad otpreme da biste ih dodali u koordinatnu mrežu dizajna.

 5. U tabeli Detalji porudžbine kliknite dvaput na polja ID porudžbine, ID proizvoda, Količina, Cena po jedinici i Popust da biste ih dodali u koordinatnu mrežu dizajna.

 6. U koloni Grad otpreme koordinatne mreže dizajna, opozovite izbor u polju za potvrdu u redu Prikaži. U redu Kriterijumi otkucajte 'Čačak' (stavite jednostruke znakove navoda). Proverite rezultate upita pre nego što ih upotrebite za kreiranje tabele.

 7. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni.

 8. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + S da biste sačuvali upit.

 9. U okvir Ime upita otkucajte Upit za porudžbine iz Čačka, a zatim kliknite na dugme U redu.

 10. Na kartici Početak, u grupi Prikazi kliknite na dugme Prikaz, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 11. Na kartici Dizajn, u grupi Tip upita kliknite na dugme Pravljenje tabele.

 12. U dijalogu Pravljenje tabele, u okvir Ime tabele otkucajte Porudžbine iz Čačka, a zatim kliknite na dugme U redu.

 13. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni.

 14. U dijalogu za potvrdu kliknite na dugme Dai pogledajte novu tabelu prikazanu u oknu za navigaciju.

  Napomena: Ako već postoji tabela sa imenom koje ste naveli, Access briše tu tabelu pre pokretanja upita.

Više informacija o korišćenju upita za pravljenje tabele potražite u članku Kreiranje upita za pravljenje tabele.

Vrh stranice

Kreiranje upita za dodavanje

Upit za dodavanje možete koristiti za preuzimanje podataka iz jedne ili više tabela i dodavanje tih podataka u drugu tabelu.

Napomena:  Dodavanje upita nije dostupan u Access Veb aplikacijama.

Na primer, kreirali ste tabelu za deljenje sa poslovnim saradnikom u Čačku, ali shvatate da saradnik takođe radi sa klijentima u oblasti Gornjeg Milanovca. Želite da u tabelu dodate redove sa podacima za oblast Gornjeg Milanovca pre deljenja tabele sa saradnikom. Podatke iz oblasti Gornjeg Milanovca možete dodati u tabelu „Porudžbine iz Čačka“ pomoću sledeće procedure:

 1. Otvorite upit pod imenom "upit iz Čikaga" porudžbine koji ste kreirali u prikazu dizajna.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Tip upita kliknite na dugme Dodaj. Otvoriće se dijalog Dodavanje.

 3. U dijalogu Dodavanje kliknite na strelicu u okviru Ime tabele, a zatim sa padajuće liste izaberite stavku Porudžbine iz Čačka, a zatim kliknite na dugme U redu.

 4. U koordinatnoj mreži dizajna, u redu Kriterijumi kolone „Grad otpreme“ izbrišite 'Čačak' i otkucajte 'Gornji Milanovac'.

 5. U redu Dodaj u izaberite odgovarajuće polje za svaku kolonu.

  U ovom primeru, vrednosti iz reda Dodaj u treba da se podudaraju sa vrednostima iz reda Polje, ali to nije neophodno za rad upita za dodavanje.

 6. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni.

Napomena:  Pri pokretanju upita koji vraća veliku količinu podataka, možete dobiti pouku o grešci koja ukazuje da možda nećete moći da opozovete upit. Pokušajte da povećate ograničenje segmenta memorije na 3 MB da biste omogućili izvršavanje upita.

Za više informacija o upitima za dodavanje pogledajte Dodavanje zapisa u tabelu pomoću upita za dodavanje.

Vrh stranice

Kreiranje upita za ažuriranje

Upit za ažuriranje možete koristiti da biste promenili podatke u tabelama, kao i da biste uneli kriterijume za redove koji bi trebalo da budu ažurirani. Upit za ažuriranje pruža mogućnost da pregledate ažurirane podatke pre nego što izvršite ažuriranje.

Važno:  Radni upit se ne može opozvati. Trebalo bi da razmislite o pravljenju rezervne kopije svih tabela koje ćete ažurirati pomoću upita za ažuriranje. Upit za ažuriranje nije dostupan u Access Veb aplikacijama.

U prethodnom primeru, dodali ste redove u tabelu „Porudžbine iz Čačka“. U tabeli „Porudžbine iz Čačka“, polje „ID proizvoda“ prikazuje numerički ID proizvoda. Da biste podatke učinili korisnijim za izveštaje, možete da zamenite ID-ove proizvoda imenima proizvoda koristeći sledeću proceduru:

 1. Otvorite tabelu „Porudžbine iz Čačka“ u prikazu dizajna.

 2. U redu „ID proizvoda“ promenite tip podataka iz opcije Broj u opciju Tekst.

 3. Sačuvajte i zatvorite tabelu „Porudžbine iz Čačka“.

 4. Na kartici Kreiranje, u grupi Upit kliknite na dugme Dizajn upita.

 5. Kliknite dvaput na stavku porudžbine i proizvodiiz Иikaga .

 6. Na kartici Dizajn, u grupi Tip upita kliknite na dugme Ažuriranje.

 7. U koordinatnoj mreži dizajna, redovi Sortiraj i Prikaži nestaju, a pojavljuje se red Ažuriraj u.

 8. U tabeli Porudžbine iz Čačka kliknite dvaput na polje ID proizvoda da biste ga dodali u koordinatnu mrežu dizajna.

 9. U koordinatnoj mreži dizajna, u redu Ažuriraj u kolone ID proizvoda otkucajte ili nalepite sledeće: [Proizvodi].[Ime proizvoda]

  Savet:  Upit za ažuriranje možete koristiti da biste izbrisali vrednosti polja pomoću prazne niske ("") ili vrednosti NULL u redu Ažuriraj u.

 10. U polju Kriterijumi otkucajte ili nalepite sledeće: [ID proizvoda] Like ([Proizvodi].[ID])

 11. Prikazivanjem upita u prikazu lista sa podacima možete da pregledate koje vrednosti će biti promenjene pomoću upita za ažuriranje.

 12. Na kartici Dizajn izaberite Prikaz> Prikaz lista sa podacima. Upit vraća listu ID-ova proizvoda koji će biti ažurirani.

 13. Na kartici Dizajn izaberite stavku Pokreni.

  Kada otvorite tabelu „Porudžbine iz Čačka“, videćete da su numeričke vrednosti u polju „ID proizvoda“ zamenjene imenima proizvoda iz tabele „Proizvodi“.

Za više informacija o upitima za ažuriranje pogledajte Kreiranje i pokretanje upita za ažuriranje.

Vrh stranice

Kreiranje upita za brisanje

Upit za brisanje možete koristiti da biste izbrisali podatke iz tabela, kao i da biste uneli kriterijume za redove koji bi trebalo da budu izbrisani. Upit za brisanje pruža mogućnost da pregledate redove koji će biti izbrisani pre nego što izvršite brisanje.

Napomena:  Opcija za brisanje upita nije dostupna u Access Veb aplikacijama.

Recimo da ste tokom priprema za slanje tabele „Porudžbine iz Čačka“ iz prethodnog primera poslovnom saradniku u Čačku, primetili da neki redovi sadrže izvestan broj praznih polja. Odlučili ste da uklonite ove redove pre nego što pošaljete tabelu. Možete da otvorite tabelu i ručno izbrišete redove, ali ako postoji više redova koje hoćete da izbrišete, a obrisali ste kriterijume koji se odnose na to koji bi redovi trebalo da budu izbrisani, možda će vam biti korisno da upotrebite upit za brisanje.

Pomoću sledeće procedure možete upotrebiti upit da biste izbrisali redove u tabeli „Porudžbine iz Čačka“ koji nemaju vrednost za polje „ID porudžbine“:

 1. Na kartici Kreiranje kliknite na dugme Dizajn upita.

 2. Kliknite dvaput na stavku porudžbine iz Иikaga.

 3. Na kartici Dizajn, u grupi Tip upita kliknite na dugme Izbriši. U koordinatnoj mreži dizajna, redovi Sortiraj i Prikaži nestaju, a pojavljuje se red Izbriši.

 4. U tabeli Porudžbine iz Čačka kliknite dvaput na polje ID porudžbine da biste ga dodali na koordinatnu mrežu.

 5. U koordinatnoj mreži, u redu Kriterijumi kolone „ID porudžbine“ otkucajte Is Null.

 6. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni.

Više informacija o upiti za brisanje potražite u članku Kreiranje i izvršavanje upita za brisanje.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×