You have multiple accounts
Choose the account you want to sign in with.
Uvoz objekata baze podataka u trenutnu Access bazu podataka

Access pruža više načina za kopiranje objekta kao što je tabela ili obrazac iz jedne baze podatka u drugu. Najlakši je kopiranje i lepljenje objekta, ali uvoz objekta iz druge Access baze podataka u trenutnu bazu podataka pruža više opcija.

Pregled

Tabele, upite, obrasce, izveštaje, makroe ili module možete da uvezete iz jedne Access baze podataka u trenutnu bazu podataka. Kada uvezete objekat, Access pravi kopiju objekta u trenutnoj bazi podataka.

Da li želite da uvezete podatke i tabele u Access bazu podataka? Određene informacije i pitanja o uvozu podataka i tabela potražite u članku Uvoz podataka iz druge Access baze podataka ili povezivanje sa njima.

Objekte baze podataka uvozite kada treba da izvršite neki od sledećih zadataka:

 • Kopirajte dizajn i raspored obrasca, izveštaja ili drugog objekta iz druge Access baze podataka u trenutnu bazu podataka kako biste brzo napravili novi obrazac, izveštaj ili drugi objekat.

 • Kopirajte najnoviju verziju obrasca, izveštaja ili drugog objekta iz druge Access baze podataka u trenutnu bazu podataka u jednakim intervalima. Da biste to uradili, možete da napravite specifikaciju uvoza prvi put kada uvezete objekat, a zatim da je koristite kasnije da biste ponovili operaciju.

Imajte na umu da se uvoz objekta iz druge Access baze podataka u trenutnu bazu podataka veoma malo razlikuje od otvaranja druge baze podataka i izvoza objekta iz prve. Dve glavne razlike između uvoza i izvoza objekata između Access baza podataka jesu:

 • U okviru jedne operacije možete da uvezete više objekata, ali ne možete da izvezete više objekata. Ako želite da izvezete više objekata u drugu bazu podataka, lakše je da otvorite odredišnu bazu podataka, a zatim da izvršite operaciju uvoza u okviru te baze podataka.

 • Pored objekata baze podataka možete da uvozite relacije između tabela, kao i sve specifikacije uvoza i izvoza i trake sa menijima i alatkama. Možete i da uvezete upit kao tabelu. Izvoz ne pruža te opcije.

Uvoz objekta baze podataka iz druge Access baze podataka u trenutnu bazu podataka

 1. Otvorite bazu podataka u koju želite da uvezete objekte, ako već nije otvorena. Format datoteke može da bude MDB ili ACCDB. Ako je datoteka u MDE ili ACCDE formatu, možete da uvozite samo tabele i upite iz drugih Access baza podataka. U MDE ili ACCDE datoteku ne možete da uvozite obrasce, izveštaje, makroe i module.

 2. Lokacija čarobnjaka za uvoz razlikuje se u zavisnosti od verzije programa Access. Odaberite korake odgovarajuće za vašu verziju programa Access:

  • Ako koristite najnoviju verziju programa Access za Microsoft 365 pretplatu, na kartici Spoljni podaci , u grupi Povezivanje & izaberite stavku novi izvor podataka > iz Accessbaze podataka >.

  • Ako koristite Access 2016, Access 2013 ili Access 2010, na kartici Spoljni podaci, u grupi Uvoz i povezivanje izaberite stavku Access.

 3. Access otvara dijalog Preuzimanje spoljašnjih podataka – Access baza podataka.

 4. U okviru za tekst Ime datoteke u dijalogu Pribavljanje spoljnih podataka – Access baza podataka otkucajte ime izvorne baze podatka ili izaberite stavku Potraži da biste prikazali dijalog Otvaranje datoteke. Potražite izvornu bazu podataka, izaberite je i kliknite na dugme Otvori.

 5. Izaberite stavku Uvezi tabele, upite, obrasce, izveštaje, makroe i module u trenutnu bazu podataka i kliknite na dugme U redu da biste otvorili dijalog Uvoz objekata.

 6. U dijalogu Uvoz objekata izaberite svaku karticu i izaberite željene objekte. Da biste opozvali izbor objekta, kliknite ponovo na njega. Da biste ste izabrali sve objekte za uvoz na trenutnoj kartici, kliknite na dugme Izaberi sve. Kliknite na dugme Opozovi sve izbore da biste opozvali izbor svih objekata na trenutnoj kartici.

  Dijalog „Uvoz objekata“ u Access bazi podataka

 7. Izaberite stavku Opcije da biste naveli dodatne postavke. Sledeća tabela opisuje na koji način svaka opcija utiče na rezultate operacije.

  Element

  Opis

  Polje za potvrdu Relacije

  Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste uvezli relacije između izabranih tabela.

  Polje za potvrdu Meniji i trake sa alatkama

  Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste uvezli sve prilagođene menije i trake sa alatkama koje postoje u izvornoj bazi podataka. Meniji i trake sa alatkama prikazuju se na kartici pod imenom Programski dodaci.

  Polje za potvrdu Specifikacije uvoza ili izvoza

  Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste uvezli sve sačuvane specifikacije uvoza ili izvoza koje postoje u izvornoj bazi podataka.

  Polje za potvrdu Grupe okna za navigaciju

  Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste uvezli sve prilagođene grupe okna za navigaciju koje postoje u izvornoj bazi podataka.

  Polje za potvrdu Sve slike i teme

  Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste uvezli sve sačuvane slike ili teme koje postoje u izvornoj bazi podataka.

  Dugme opcije Definicija i podaci

  Izaberite ovu opciju da biste uvezli strukturu i podatke svih izabranih tabela.

  Dugme opcije Samo definicija

  Izaberite ovu opciju da biste uvezli samo polja iz izabranih tabela. Izvorni zapisi se ne uvoze.

  Dugme opcije Kao upite

  Izaberite ovu opciju da biste uvezli izabrane upite kao upite. U ovom slučaju ne zaboravite da uvezete sve osnovne tabele zajedno sa upitima.

  Dugme opcije Kao tabele

  Izaberite ovu opciju da biste uvezli upite kao tabele. U ovom slučaju ne morate da uvozite osnovne tabele.

 8. Da biste započeli operaciju uvoza, kliknite na dugme U redu.

  Access kopira objekte i prikazuje poruke o greškama ako naiđe na bilo kakve probleme. Ako operacija uspe da uveze objekte, poslednja stranica čarobnjaka omogućava da sačuvate detalje operacije kao specifikaciju uvoza za buduću upotrebu.

  Operacija uvoza ne zamenjuje niti menja postojeće objekte. Ako u trenutnoj bazi podataka već postoji objekat sa istim imenom kao u izvornoj bazi podataka, Access imenu uvezenog objekta dodaje broj (1, 2, 3 i tako dalje). Na primer, ako obrazac „Teme“ uvezete u bazu podataka koja već sadrži obrazac pod imenom „Teme“, uvezeni obrazac dobija ime „Teme1“. Ako se ime „Teme1“ već koristi, novi obrazac dobija ime „Teme2“ i tako dalje.

Šta još treba da znam?

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×