Pređi na glavni sadržaj

Vremenska inteligencija u programskom dodatku Power Pivot u programu Excel

Izrazi za analizu podataka (DAX) imaju 35 funkcije posebno za agregacija i poređenje podataka tokom vremena. Za razliku od funkcija datuma i vremena za DAX, vremenske obaveštajne funkcije nemaju ništa slično u programu Excel. To je zato što vremenske obaveštajne funkcije rade sa podacima koji se konstantno menjaju, u zavisnosti od konteksta koji izaberete u izvedenim tabelama i Power View vizuelizacijama.

Da biste radili sa funkcijama vremenske inteligencije, morate da imate tabelu sa datumima koja se uključuje u model podataka. Tabela sa datumima mora da sadrži kolonu sa jednim red za svaki dan svake godine koja je uključena u podatke. Ova kolona se smatra kolonom datuma (iako može da se zove šta god vam se sviđa). Mnogo vremena i obaveštajnih funkcija zahtijeva kolonu datum da bi se izračunala prema datumima koje birate kao polja u izveštaju. Na primer, ako imate meru koja izračunava saldo zatvaranja četvrt End-a pomoću funkcije CLOSINGBALANCEQTR, da biste mogli da koristite Power Pivot da biste znali kada je zaista kraj četvrtina, mora da upućuje na kolonu datum u tabeli sa datumom da bi znali kada se kvartal pokreće se i završava. Da biste saznali više o datumima datuma, pogledajte razumevanje i kreiranje tabela sa datumima u programskom dodatku Power Pivot u programu Excel.

Funkcije

Funkcije koje vraćaju pojedinačni datum

Funkcije u ovoj kategoriji vraćaju pojedinačni datum. Ishod se zatim može koristiti kao argumenti drugim funkcijama.

Prve dve funkcije u ovoj kategoriji vraćaju prvi ili poslednji datum u Date_Column u trenutnom kontekstu. To može biti korisno kada želite da pronađete prvi ili poslednji datum kada ste imali transakciju određenog tipa. Ove funkcije uzimaju samo jedan argument, ime kolone "datum" u tabeli sa datumom.

Sledeće dve funkcije u ovoj kategoriji pronađu prvi ili poslednji datum (ili bilo koju drugu vrednost kolone) gde izraz ima vrednost koja nije prazna. To se najčešće koristi u situacijama na zalihama, gde želite da dobijete poslednji iznos zaliha, a ne znate kada je poslednji put uzet.

Još šest funkcija koje daju pojedinačni datum su funkcije koje vraćaju prvi ili poslednji datum od mesec, kvartal ili godinu u trenutnom kontekstu izračunavanja.

Funkcije koje vraćaju tabelu sa datumima

Postoji 16 funkcija vremenske inteligencije koje vraćaju listu datuma. Ove funkcije se najčešće koriste kao argument Sefiltrira za funkciju Izračunaj . Kao i sve vremenske obaveštajne funkcije u DAX, svaka funkcija uzima kolonu datum kao jedan od svojih argumenata.

Prvih osam funkcija u ovoj kategoriji počinju sa kolonom za datum u trenutnom kontekstu. Na primer, ako koristite meru u izvedenoj tabeli, možda će biti na nalepnicama kolone ili u nalepnicama reda. Neto efekat je kolona datuma filtrirana tako da sadrži samo datume za trenutni kontekst. Počevši od tog trenutnog konteksta, ove 8 funkcije zatim izračunaju prethodni (ili sledeći) dan, mesec, kvartal ili godinu i vratite te datume u obrascu tabele sa jednom kolonama. Funkcije "prethodno" funkcionišu unazad od prvog datuma u trenutnom kontekstu, a funkcije "sledeće" se pomeraju unapred od poslednjeg datuma u trenutnom kontekstu.

Sledeće četiri funkcije u ovoj kategoriji su slične, ali umesto izračunavanja prethodnog (ili sledećeg) perioda, oni izračunaju skupa datuma u periodu koji je "datum za datum" (ili četvrt do dva ili godinu dana ili u istom periodu prethodne godine). Ove funkcije sve vrše izračunavanje pomoću poslednjeg datuma u trenutnom kontekstu. Imajte u vidu da SAMEPERIODLASTYEAR zahteva da trenutni kontekst sadrži susedne skupa datuma. Ako trenutni kontekst nije susednih datuma, SAMEPERIODLASTYEAR će vratiti grešku.

Poslednje četiri funkcije u ovoj kategoriji su malo složenije, a takođe i malo snažnije. Ove funkcije se koriste za prelazak sa skupa datuma koji se nalaze u trenutnom kontekstu za novi skupa datuma.

 • DateAdd (Date_Column, Number_of_Intervals, interval)

 • Datese između (Date_Column, Start_Date, End_Date)

 • Datesinperiod (Date_Column, Start_Date, Number_of_Intervals, interval)

DATESIZMEĐU između navedenog datuma početka i datuma završetka. Preostale tri funkcije premeste neki broj vremenskih intervala iz trenutnog konteksta. Interval može da bude dan, mesec, kvartal ili godina. Ove funkcije olakšavaju prelazak na vremenski interval za izračunavanje po nekom od sledećih opcija:

 • Dve godine unazad

 • Vraćanje na prethodni mesec

 • Prelazak na tri četvrtine

 • Vraćanje za 14 dana

 • Prelazak na 28 dana

U svakom slučaju, treba da navedete koji interval i koliko tih intervala treba da se promeni. Pozitivan interval će se pomerati kroz vreme, dok će negativni interval da se vrati u vreme. Sam interval je određen ključanjem dana, meseca, ИETVRTINE ili godine. Ove ključne reči nisu niske, tako da ne bi trebalo da budu navodni.

Funkcije koje procenjuju izraze tokom vremenskog perioda

Ova kategorija funkcija izračunava izraz u navedenom vremenskom periodu. Iste stvari možete da postignete korišćenjem IZRAČUNAVANJA i drugih vremenskih funkcija. Na primer,

= TOTALMTD (izraz, Date_Column [, SetFilter])

je upravo isti kao:

= IZRAČUNAJ (izraz, DATESMTD (Date_Column) [, SetFilter])

Međutim, lakše je koristiti ove vremenske obaveštajne funkcije kada su dobro uklopljena za problem koji treba rešiti:

 • Totalmtd (izraz, Date_Column [, setfilter])

 • Totalqtd (izraz, Date_Column [, setfilter])

 • Totalytd (izraz, Date_Column [, setfilter] [, YE_Date]) *

Takođe u ovoj kategoriji su grupa funkcija koje izračunavaju otvaranje i zatvaranje salda. Postoje određeni koncepti koje treba da razumete sa ovim određenim funkcijama. Prvo, kao što mislite da je očigledno, otvoreni saldo za bilo koji period je isti kao bilans zatvaranja za prethodni period. Bilans zatvaranja uključuje sve podatke na kraju perioda, dok otvoreni saldo ne uključuje podatke iz trenutnog perioda.

Ove funkcije uvek vraćaju vrednost izraza koja se izračunava za određenu taиku u vremenu. Tačka u kojoj brinemo je uvek poslednja moguća vrednost datuma u kalendaru. Otvoreni saldo je zasnovan na prethodnom datumu prethodnog perioda, dok je bilans zatvaranja zasnovan na poslednjem datumu u trenutnom periodu. Trenutni period je uvek određen poslednjim datumom u trenutnom kontekstu datuma.

Dodatni resursi

Članci: razumevanje i kreiranje tabela datuma u programskom dodatku Power Pivot u programu Excel

Referenca: Dax funkcija referencana Office.com

Uzorci: dobitak i gubitak modela podataka i analiza pomoću programa Microsoft PowerPivot u programu Excel

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×