Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije WORKDAY u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje broj koji predstavlja datum, pri čemu je taj datum naznačeni broj radnih dana pre ili posle određenog datuma (početnog datuma). Radni dani ne obuhvataju vikende i datume označene kao praznike. Pomoću funkcije WORKDAY možete da izuzmete vikende i praznike kada izračunavate datum isteka fakture, termine očekivanih isporuka ili broj dana za koji je neki posao obavljen.

Savet: Da biste izračunali serijski broj datuma pre ili posle navedenog broja radnih dana pomoću parametara za ukazivanje na to koji i koliko dana su radni dani, koristite funkciju WORKDAY.INTL.

Sintaksa

WORKDAY(datum_početka, dani, [praznici])

Sintaksa funkcije WORKDAY ima sledeće argumente:

  • Datum_početka    Obavezno. Početni datum.

  • Dani    Obavezno. Broj dana koji nisu vikendi ili praznici, pre ili posle datuma datum_početka. Pozitivna vrednost za dane daje datum koji je u budućnosti; negativna vrednost daje datum koji je u prošlosti.

  • Praznici    Opcionalno. Opcionalna lista od jednog ili više datuma koje ne treba obuhvatiti radnim kalendarom, na primer državni i pomični praznici. Lista može biti data ili kao opseg ćelija koje sadrže datume ili kao konstanta niza sa rednim brojevima koji predstavljaju datume.

Važno: Datume treba unositi pomoću funkcije DATE, ili kao rezultat drugih formula ili funkcija. Na primer, koristite DATE(2008,5,23) za 23. maj 2008. Do problema može doći ako se datumi unesu kao tekst.

Primedbe

  • Microsoft Excel skladišti datume kao sekvencijalne serijske brojeve tako da se oni mogu koristiti u izračunavanjima. Podrazumevano, 1. januar 1900. ima serijski broj 1, a 1. januar 2008. ima serijski broj 39448 zato što dolazi 39.448 dana nakon 1. januara 1900.

  • Ako neki od argumenata nije važeći datum, WORKDAY daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako start_date plus dani daju nevažeći datum, WORKDAY daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako argument dani nije ceo broj, zaokružuje se.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

01.10.2008.

Datum početka

151

Broj dana do završetka

26.11.2008.

Praznik

04.12.2008.

Praznik

21.01.2009.

Praznik

Formula

Opis (rezultat)

Rezultat

=WORKDAY(A2;A3)

Datum predstavlja 151. radni dan od početnog datuma (30.04.2009.)

30.04.2009.

=WORKDAY(A2;A3;A4:A6)

Datum predstavlja 151. radni dan od početnog datuma, izuzimajući praznike (05.05.2009.)

05.05.2009.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×