Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije XNPV u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje neto sadašnju vrednost planiranog priliva sredstava (novčanih tokova) koji ne mora da bude u pravilnim vremenskim razmacima. Koristite funkciju NPV za izračunavanje neto sadašnje vrednosti niza planiranih priliva sredstava u pravilnim vremenskim razmacima.

Sintaksa

XNPV(stopa, vrednosti, datumi)

Sintaksa funkcije XNPV ima sledeće argumente:

 • Stopa    Obavezno. Diskontna stopa koja se primenjuje na novčani tok.

 • Vrednosti    Obavezno. Niz novčanih tokova koji odgovaraju datumima planiranih isplata. Prva isplata je opcionalna i odgovara troškovima ili isplatama koja se vrše na početku investicionog perioda. Ako prva vrednost predstavlja troškove ili isplatu, to mora biti negativna vrednost. Sve sledeće isplate se diskontuju na godišnjem nivou, pri čemu godina ima 365 dana. Niz vrednosti mora da sadrži najmanje jednu pozitivnu i jednu negativnu vrednost.

 • Datumi    Obavezno. Datumi planiranih isplata koji odgovaraju isplatama novčanih tokova. Prvi datum isplate ukazuje na početak planiranih isplata. Svi ostali datumi moraju biti nakon ovog datuma, ali mogu da se pojavljuju u bilo kom redosledu.

Primedbe

 • Microsoft Excel skladišti datume kao sekvencijalne serijske brojeve tako da se oni mogu koristiti u izračunavanjima. Podrazumevano, 1. januar 1900. ima serijski broj 1, a 1. januar 2008. ima serijski broj 39448 zato što dolazi 39.448 dana nakon 1. januara 1900.

 • Decimalni delovi brojeva u datumima se odsecaju.

 • Ako neki od argumenata nije broj, funkcija XNPV vraća #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako neki broj u datumima nije važeći datum, XNPV daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako neki broj u datumima prethodi početnom datumu, XNPV daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako vrednosti i datumi sadrže različit broj vrednosti, funkcija XNPV daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Funkcija XNPV se izračunava na sledeći način:

  Jednačina

  gde je:

  • di = i-ti ili poslednji datum isplate.

  • d1 = 0-ti datum isplate.

  • Pi = i-ta ili poslednja isplata.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Vrednosti

Datumi

-10.000 RSD

01.01.2008.

2.750 RSD

01.03.2008.

4.250 RSD

30.10.2008.

3.250 RSD

15.02.2009.

2.750 RSD

01.04.2009.

Formula

Opis

Rezultat

=XNPV(,09; A2:A6; B2:B6)

Neto sadašnja vrednost investicije sa gorenavedenim troškovima i dobiti. Novčani tokovi su sa popustom od 9 procenata.

2.086,65 RSD

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×