Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Stranica za zaštitu ransomvera u programu Windows bezbednost ima postavke za zaštitu od ransomvera i za oporavak ako vas neko napadne.

Kontrolisani pristup fasciklama

Kontrolisani pristup fasciklama odredjuje određene fascikle kojima je samo pouzdanim aplikacijama dozvoljeno da pristupe. To sprečava menjanje ili šifrovanje sadržaja fascikli malverom kao što je ransomver.

Omogućite kontrolisani pristup fasciklama tako što ćete ga uključiti pomoću preklopnog dugmeta. Fascikle sa ključem, kao što su Windows sistemske fascikle, podrazumevani dokumenti i slike i druge, automatski su zaštićene. 

Da biste dodali zaštićene fascikle:

  1. Idite na Start > Postavke > Ažuriranje & bezbednosne >Windows bezbednost , a zatim izaberite stavku Zaštita od & virusa

  2. U okviru Postavke zaštite & od virusa izaberite stavku Upravljanje postavkama.

  3. U okviru Kontrolisani pristup fasciklama izaberite stavku Upravljanje kontrolisanim pristupom fascikli.

  4. U okviru Kontrolisani pristup fasciklama izaberite stavku Zaštićene fascikle.

  5. Izaberite stavku Dodaj zaštićenu fasciklu i pratite uputstva da biste dodali fascikle.

Možete da dodate dodatne aplikacije na listu pouzdanih tako što ćete izabrati stavku Dozvoli aplikaciji putem kontrolisanog pristupa fascikli, a zatim Stavku Dodaj dozvoljenu aplikaciju.

Oprez: Budite promišljani o tome koje aplikacije dodajete ovde; sve dodate aplikacije će moći da pristupe datotekama u zaštićenim fasciklama i ako ta aplikacija bude ugrožena, mogu biti ugroženi podaci u tim fasciklama.

Pored toga, ako vidite poruku Aplikacija je blokirana kada pokušate da koristite poznatu aplikaciju, možete jednostavno da deblokirate aplikaciju. Evo kako:

  1. Zapišite ili zapišite putanju blokirane aplikacije.

  2. Izaberite poruku, a zatim izaberite stavku Dodaj dozvoljenu aplikaciju.

  3. Potražite program kojem želite da dozvolite pristup.

Napomena: Ako pokušate da sačuvate datoteku u fascikli, a fascikla je blokirana, to znači da je aplikaciji koju koristite blokirano čuvanje na toj lokaciji. Ako se to dogodi, sačuvajte datoteku na drugoj lokaciji na uređaju. Zatim koristite prethodne korake da biste deblokirali aplikaciju i moći ćete da sačuvate datoteke na željenoj lokaciji.

Više detalja o kontrolisanom pristupu fasciklama potražite u članku Zaštita važnih fascikli kontrolisanim pristupom fasciklama.

Takođe pogledajte

Kako malver može da zarazi računar

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×