Zamena formule njenim rezultatom

Možete da konvertujete sadržaj ćelije koja sadrži formulu tako da izračunata vrednost zamenjuje formulu. Ako želite da zamrznete samo deo formule, možete da zamenite samo deo koji ne želite ponovo da izračunate. Zamena formule njenim rezultatom može biti korisna ako postoji mnogo ili složenih formula u radnoj svesci i želite da poboljšate performanse kreiranjem statičkih podataka.

Možete da konvertujete formule u njihove vrednosti na osnovu ćelije ili da konvertujete ceo opseg odjednom.

Važno: Uverite se da ste ispitali uticaj zamene formule sa njenim rezultatima, naročito ako formule upućuje na druge ćelije koje sadrže formule. Preporučuje se da napravite kopiju radne sveske pre zamene formule sa njenim rezultatima.

Ovaj članak ne pokriva opcije i metode izračunavanja. Da biste saznali kako da uključite ili isključite automatsko ponovno izračunavanje za radni list, pogledajte odeljak Promena ponovnog izračunavanja formule, iteracije ili preciznosti.

Zamena formula sa izračunatim vrednostima

Kada zamenite formule pomoću njihovih vrednosti, Excel trajno uklanja formule. Ako slučajno zamenite formulu vrednošću i želite da je vratite u prethodno stanje, kliknite na dugme opozovi Dugme „Opozovi radnju“ odmah nakon što unesete ili nalepite vrednost.

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koji sadrži formule.

  Ako je u pitanju formula niza, izaberite opseg koji sadrži formulu niza.

  Kako da izaberete opseg koji sadrži formulu niza

  1. Kliknite na ćeliju u formuli niza.

  2. Na kartici Početak, u grupi Uređivanje kliknite na dugme Pronađi i izaberi, a zatim izaberite stavku Idi na.

  3. Kliknite na Specijalno.

  4. Izaberite opciju Ovaj niz.

 2. Kliknite na dugme kopiraj Slika dugmeta .

 3. Kliknite na dugme nalepi Slika dugmeta .

 4. Kliknite na strelicu pored stavke opcije lepljenja Slika dugmeta , a zatim izaberite stavku samo vrednosti.

Sledeći primer prikazuje formulu u ćeliji D2 koja množi ćelije a2, B2 i popust koji je izveden iz C2 radi izračunavanja iznosa fakture za prodaju. Da biste kopirali stvarnu vrednost umesto formule iz ćelije u drugi radni list ili radnu svesku, formulu možete konvertovati u njenoj ćeliji tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Pritisnite taster F2 da biste uredili ćeliju.

 2. Pritisnite taster F9, a zatim pritisnite taster ENTER.

The formula is shown in the formula bar

Kada ćeliju konvertujete iz formule u vrednost, vrednost se pojavljuje kao 1932,322 u traci za formulu. Imajte u vidu da je 1932,322 stvarna izračunata vrednost, a 1932,32 je vrednost prikazana u ćeliji u obliku valute.

The value is shown in the formula bar

Savet: Kada uređujete ćeliju koja sadrži formulu, možete pritisnuti taster F9 kako biste formulu trajno zamenili njenom izračunatom vrednošću.

Zamena dela formule sa izračunatom vrednošću

Možda će biti trenutaka kada želite da zamenite samo deo formule sa njenom izračunatom vrednošću. Na primer, želite da zaključate vrednost koja se koristi kao uplata za kredit za auto. Uplata je izračunata na osnovu procenta od godišnjeg prihoda kredita. Za sada, taj iznos prihoda se neće promeniti, tako da želite da zaključate uplatu u formuli koja izračunava plaćanje na osnovu raznih iznosa kredita.

Kada zamenite deo formule sa njenom vrednošću, taj deo formule se ne može obnoviti.

 1. Kliknite na ćeliju koja sadrži formulu.

 2. U polje za formulu Slika dugmeta izaberite deo formule koji želite da zamenite izračunatom vrednošću. Kada izaberete deo formule koji želite da zamenite, uverite se da uključujete celu operand. Na primer, ako izaberete funkciju, morate da izaberete celu funkciju, otvorenu zagradu, argumente i zatvorene zagrade.

 3. Da biste izračunali izabrani deo, pritisnite taster F9.

 4. Da biste izabrali izabrani deo formule sa izračunatom vrednošću, pritisnite taster ENTER.

U Excel za veb se rezultati već pojavljuju u ćeliji radne sveske, a formula se pojavljuje samo u okviru za formulu Slika dugmeta .

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Pretplata da biste na najbolji način iskoristili vreme

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×